Mănăstirea Corbii de Piatra este cea mai veche mănăstire rupestră din România, situată în satul Jgheaburi din comuna Corbi, județul Argeș. În biserica din Corbii de Piatra se află și cel mai vechi ansamblu de picturi din țară, iar structura este săpată direct în stâncă (gresie), într-un volum de 30 m înălțime și 14,5 m lungime.
Biserica mănăstirii este săpată în stâncă (gresie). Lângă biserică, tot în stâncă, se află sala de mese a mănăstirii, un spațiu sculptat în stâncă, care, potrivit tradiției, a fost folosit de Neagoe Basarab ca sală de judecată în aer liber pentru procesele publice. Se află la 400 de metri de centrul orașului Corbi, pe malul stâng al râului Doamnei (prefectura Argeș).
Conținut articol
Locație
Mănăstirea Corbii de Piatră este o mănăstire din România, situată în satul Jgheaburi, comuna Corbii, (județul Argeș). Mănăstirea este un complex rupestru din secolul al XIV-lea, care a fost reînființat în 1512, în timpul domniei lui Neagoe Basarab (1512-1521).
Cum se ajunge la Mănăstirea Corbii de Piatră?
Drumul spre Mănăstirea Corbii de Piatră este ușor, deoarece se află la 170 km de București și la doar 50 km de Pitești. Plecând din Pitești, veți parcurge 16 km pe DN73 până la Piscani și apoi veți continua pe DJ731 până la comuna Corbi. La câteva sute de metri distanță, în satul Jgheaburi din Argeș, veți descoperi bijuteria de piatră.
Istorie
Acest loc este atestat ca fiind locul de naștere al Corvinilor. Astăzi, ruinele castelului lui Voicu, tatăl lui Ioan de Hunedoara, sunt încă vizibile în zonă. Biserica rupestră de la Corbii de Piatră a fost săpată în peretele masiv de stâncă, cu o înălțime de aproximativ 30 de metri și o lungime de 14,5 metri.
Primele mărturii scrise datează din 23 iunie 1512, dar există informații certe că biserica a existat înainte de această dată. La 23 iunie 1512, călugărița Magdalena – în Mușa mirenie, fiica și soția unui nobil, proprietar ereditar al moșiei Corbi, a (re)înființat Mănăstirea Corbii de Piatră. Locul sacru a fost închinat “Adormirii Maicii Domnului” și a fost închinat domnitorului Neagoe Basarab. Astfel, de la (re)înființarea sa, locul a dobândit statutul de mănăstire.

În 1897, în timpul slujbei de Înviere, peretele vestic al naosului s-a prăbușit, fără a se înregistra răniți. În vara aceluiași an, credincioșii au adus pietrari italieni din Albeștii de Mușcel pentru a reconstrui zidul prăbușit. Biserica este deosebit de valoroasă, nu numai datorită modului în care este încastrată în stâncă, ci și datorită picturilor care o împodobesc, care, potrivit experților, sunt de cea mai pură tradiție bizantină și datează din secolul al XIV-lea sau mai devreme. Locul sacru era cunoscut în antichitate și sub numele de Mănăstirea Meriș sau Mănăstirea Meriș.
Inițial, biserica avea două altare într-un singur naos, o caracteristică care face ca biserica rupestră să fie unică în România.
Posibilitatea avansată de unii ca unul dintre altare să fi fost catolic este o pură fantezie. Ambele altare erau ortodoxe și au fost construite după cea mai pură tradiție bizantină. De fapt, biserica este înrudită tipologic cu grupul bisericilor rupestre din Capadocia; arhitectura bisericii este tipic derivată din bisericile de salon, cu două altare dedicate unui altar dublu, tipic lumii bizantine din secolul respectiv. X.
Deasupra peretelui vestic al bisericii rupestre se află o cruce latină cu un capitol piramidal detașat din 1761. La aproximativ 280 m de biserică se află piatra și stânca ilegală de la Corbean Zdrelea.
Călugărița Magdalena, fondatoarea și renovatoarea Corbii de Piatră ca așezământ monahal, a fost mătușa voievodului Neagoe Basarab. Această înrudire nu este surprinzătoare în devotamentul neașteptat al mănăstirii, la câteva luni de la redeschiderea ei, față de domnitorul Neagee.
Mănăstirea a fost redeschisă în 2003 și, de atunci, slujbele zilnice se desfășoară în conformitate cu riturile monahale.
Legenda Mănăstirii Corbii de Piatră

Legenda spune că rațele aveau un alfabet special, din care au rămas doar câteva urme sculptate în piatră. Una dintre pietre a fost găsită într-o gospodărie din satul Corbi în 1970. Piatra neagră, de mărimea unei pâini rotunde, era sculptată cu simbolurile unui alfabet necunoscut.
Experții care au studiat-o spun că era acoperită cu un strat de metal asemănător cu cel al meteoriților. În mod inexplicabil, după ce au fost filmate și studiate, atât piatra misterioasă, cât și filmarea au dispărut.
Panorama mănăstirii
O altă legendă ne spune că în gresia galbenă a Mănăstirii Corbii de Piatră, multe ciori au săpat ascunzători cu ghearele și aripile lor. De asemenea, se spune că, în timpul Epocii de Gheață, oamenii primitivi s-au ascuns în peștera naturală din stâncă. În același timp, peștera ar fi servit drept templu de rugăciune și sacrificiu pentru daci.
Acest lucru este evidențiat de treptele sculptate în roca moale, de jgheaburile și altarele, unde se crede că curgea sângele celor care se sacrificau zeului Zamolxis. La Cobii de Piatra, pe platoul “Plaiul de Mijloc”, există și urme ale vechii cetăți Geridava. Acesta a fost sediul lui Dromichete, șeful goților. Se spune că în stânca corbilor de piatră, războinicii lui Dromichete își ascuțeau săbiile și își ascundeau comorile.
Corbii de piatră – Panorama
O a treia legendă spune că mănăstirea Corbii de Piatră a fost sculptată în stâncă de giganți. În antichitate, se spune că aceste meleaguri au fost locuite de creaturi mistice cu înfățișare umană, despre care se crede că ar fi avut o înălțime impresionantă de câțiva metri. Această poveste fictivă nu are nicio bază în realitate, dar s-ar putea referi la acei uriași menționați în Biblie.
Se crede, de asemenea, că un gigant este îngropat în interiorul stâncii. În mod surprinzător, în peretele de gresie poate fi observat un fragment de coloană vertebrală fosilizată. La doar câțiva metri de Mănăstirea Corbii de Piatră, în curtea Casei Maicii Uta, au fost descoperite un picior de uriaș și capul fosilizat din aceeași rocă de gresie, în urma prăbușirii unui fragment de stâncă.
Citește și asta…
- Hinduismul și budismul: asemănări și diferențeDescoperă asemănările dintre hinduism și budism, două religii cu origini comune în India. Află care sunt cele mai importante 7 deosebiri dintre ele, de la rolul karmei și al renunțării până la statutul lui Buddha și al zeilor.
- Care este diferența dintre religie și ideologieDescoperă diferența subtilă, dar crucială, dintre religie și ideologie și cum acestea influențează modul în care înțelegem lumea și ne raportăm la valorile noastre.
- Unde a fost Iisus între moartea și învierea Sa: clarificări bibliceDupă moartea lui Iisus, speculațiile cu privire la locul în care a fost în cele trei zile dintre moarte și înviere sunt discutate. Există mai multe interpretări, dar scripturile oferă puține informații precise. Un pasaj din Luca 23:42 sugerează că Iisus a mers în rai, unde a fost întâlnit de un tâlhar credincios. Un alt pasaj, 1 Petru 3:18-20, indică faptul că Iisus a anunțat spiritele din închisoare. Cu toate acestea, biblia nu detaliază aceste evenimente în mod clar.
- Isus s-a considerat Dumnezeu? Adevăr sau Interpretare?Dacă te întrebi dacă Isus s-a considerat pe sine Dumnezeu, răspunsurile diferă. Bart Ehrman argumentează că Isus nu s-a autoproclamat Dumnezeu. Vei descoperi mai multe în videoclipul său.
- Irod cel Mare: Regele Paranoic al Evreilor!Explorează viața controversată a lui Irod cel Mare, de la crimele îngrozitoare până la magnificele sale proiecte de construcție, explorează viața unui rege care a lăsat o amprentă indelibilă în istoria Israelului.