9.5 C
București
duminică, decembrie 3, 2023

Oamenii de știință au găsit cea de-a noua planetă a sistemului solar: ce știm despre ea?

Date:

Share post:

Cândva se credea că sistemul nostru solar are nouă planete. Însă în 2006 Pluto a fost exclusă din lista planetelor, rămânând doar o planetă pitică. Recent, oamenii de știință au emis ipoteza că ar putea exista o a noua planetă care să ia locul lui Pluto. Deși nu este încă confirmată, iată ce se știe despre posibila Planetă Nouă.

zonia.ro

De ce este importantă descoperirea

Analiștii prevăd că piața spațială globală ar putea genera profituri de aproximativ un trilion de dolari până în 2040. Acest domeniu include nu numai cercetarea astronomică, ci și dezvoltarea de noi soluții și tehnologii medicale, deoarece spațiul infinit oferă condiții unice pentru experimente.

Oamenii de știință au găsit cea de-a noua planetă a sistemului solar: ce știm despre ea? Astronomie

În plus, studiul spațiului ne extinde înțelegerea rolului umanității în Univers și ne oferă indicii despre originea vieții. În plus, oamenii nu renunță să încerce să demonstreze că există viață și pe alte planete din sisteme îndepărtate.

În ultimii 20 de ani, oamenii de știință au făcut progrese semnificative în studierea sistemului solar și a zonelor sale cele mai îndepărtate. A fost momentul în care astronomii au descoperit obiecte transneptuniene – corpuri cosmice care orbitează în jurul Soarelui la o distanță mai mare decât Neptun. Aceste descoperiri au devenit subiectul unei dezbateri științifice active.

organicsfood.ro
Trans-Neptunian solar system object
Trans-Neptunian solar system object

Întrebarea dacă există o planetă ascunsă printre aceste corpuri rămâne deschisă. Unii oameni de știință cred că acest lucru este posibil, alții susțin că anomaliile observate pot fi explicate în alt mod.

Ce poate fi considerată o planetă?

În 2006, oamenii de știință au aprobat definiția oficială a unei planete, care include trei criterii principale:

  • obiectul trebuie să se deplaseze pe orbită în jurul Soarelui;
  • masa sa trebuie să fie suficientă pentru a avea o formă aproape sferică sub influența propriei gravitații;
  • trebuie să fie singurul obiect mare de pe orbita sa, excluzând sateliții săi.
CITEȘTE ȘI
Câte planete există în sistemul solar?

O planetă secretă și îndepărtată

Misteriosul corp ceresc, care în viitor ar putea deveni cea de-a noua planetă a sistemului solar, este numit în continuare “Planeta 9”. Potrivit calculelor oamenilor de știință, masa sa ar trebui să fie de 4 până la 8 ori mai mare decât cea a Pământului.

Se presupune că se află la o distanță semnificativă față de Soare: de cel puțin zece ori mai departe decât Pluto (aceste date se bazează pe modelarea computerizată și pe observații ale anomaliilor gravitaționale).

Știința nu poate explica aceste ciudățenii prin prezența planetelor cunoscute de noi. Dacă această planetă există cu adevărat, descoperirea ei ar putea schimba dramatic înțelegerea noastră despre sistemul solar și poate chiar despre întregul univers..

Dacă Planeta 9 există cu adevărat, aceasta va deschide o pagină complet nouă în înțelegerea noastră despre tipurile de planete.Până acum, cele mai apropiate planete vecine ale noastre sunt fie formate din rocă, cum ar fi Mercur și Marte, fie din giganți gazoși, cum ar fi Jupiter și Saturn.

Planeta 9 ar putea ocupa un loc unic între aceste categorii, reprezentând fie o “super-Pământ” – o lume stâncoasă mult mai mare decât Pământul, fie o “sub-Neptun” – o planetă gazoasă puțin mai mică decât Neptun. Aceasta ar fi o adevărată descoperire în planetologie, permițându-ne să clarificăm scenariile de formare a sistemelor planetare.

De ce nu a fost descoperită încă Planeta 9?

Problema este că descoperirea efectivă a acestei planete cu potențial revoluționar este foarte dificilă. Luminozitatea sa slabă, care poate fi explicată prin distanța față de Soare, necesită utilizarea celor mai puternice telescoape din zilele noastre.

Oamenii de știință au găsit cea de-a noua planetă a sistemului solar: ce știm despre ea? Astronomie
Event Horizon telescope

Și aici apare un paradox: aceste cele mai puternice telescoape de pe planetă au un câmp vizual foarte îngust – ele nu sunt capabile să găsească Planeta 9. Experții în astrofizică Hector Socas-Navarro și Ignacio Trujillo Cabrera descriu această situație ca și cum ai încerca să găsești un obiect într-o cameră imensă folosind un microscop. Din această cauză, astronomii sunt nevoiți să planifice misiuni de căutare cu ajutorul altor tehnologii.

CITEȘTE ȘI
Ce se întâmplă dacă încerci să zbori prin Jupiter

În 2022, oamenii de știință au făcut o descoperire uluitoare care ar putea ajuta în căutarea Planetei 9.  O echipă de cercetători de la Harvard a analizat meteoritul CNEOS14, care a căzut în Oceanul Pacific în 2014: ei au descoperit că acest asteroid, cu o dimensiune de aproximativ un metru și care se deplasa cu o viteză de 60 km/s, a venit probabil din afara sistemului solar.

Oamenii de știință au găsit cea de-a noua planetă a sistemului solar: ce știm despre ea? Astronomie

Această descoperire nu numai că a adăugat argumente în favoarea existenței obiectelor interstelare, dar a pus sub semnul întrebării și originea lui CNEOS14.

Cercetătorii au suprapus orbita estimată a Planetei 9 pe traiectoria lui CNEOS14 și au descoperit că este posibil ca traiectoriile lor să se fi intersectat. După calcule suplimentare, au concluzionat că există o probabilitate ridicată ca CNEOS14 să se fi ciocnit sau să fi trecut foarte aproape de un obiect masiv neidentificat de la periferia Sistemului Solar între 30 și 60 de ani în urmă..

Această coliziune sau apropiere ar fi putut schimba traiectoria asteroidului, astfel încât acesta să se deplaseze spre Pământ. Toate acestea sporesc șansele ca misterioasa “Planetă 9” nu numai că există, dar și interacționează activ cu alte obiecte din Sistemul Solar.

Oamenii de știință au găsit cea de-a noua planetă a sistemului solar: ce știm despre ea? Astronomie

Acum, oamenii de știință intenționează să intensifice căutările, concentrându-se pe un sector îngust al spațiului, unde acum cred că există o șansă mai mare de a întâlni Planeta 9.Cu această nouă pistă fierbinte, ei speră că vor putea în curând să confirme sau să infirme existența acestui corp ceresc uimitor.

CITEȘTE ȘI
De ce se numește galaxia noastră Calea Lactee?

Citește și asta…

Oamenii de știință au găsit cea de-a noua planetă a sistemului solar: ce știm despre ea? Astronomie

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

viataverdeviu.ro
drmax.ro/

Articole conexe

Ce se întâmplă cu corpul uman dacă este lovit de un fulger și de ce pot supraviețui oamenii după așa ceva

Fulgerul poate ucide sau răni grav, dar mulți supraviețuiesc. Iată ce se întâmplă în corp la descărcarea electrică și de ce unii scapă cu viață.

Cel mai rezistent material de pe Pământ. Mai puternic decât grafenul

Vrei să știi care este cel mai rezistent material de pe Pământ? Descoperă ce material mai puternic decât grafenul a fost descoperit recent și care îmbunătățește în mod semnificativ proprietățile mecanice ale materialelor. Află care sunt caracteristicile sale unice și cum aceste materiale pot fi folosite în aplicații industriale și de construcții.

Smartphone-urile pot detecta nivelul de saturație a oxigenului în sânge, potrivit unui studiu

Hipoxemia este o afecțiune medicală atunci când sângele nu transportă suficient oxigen pentru a aproviziona țesuturile în mod...

Cele mai bune planete pe care omenirea ar putea să se mute

Visul colonizării spațiului se apropie de realitate odată cu descoperirea a sute de exoplanete potențial locuibile. Dar care sunt opțiunile cele mai bune? Aflați care sunt criteriile pentru locuibilitate și vedeți topul exoplanetelor pe care omenirea le-ar putea coloniza, conform datelor actuale ale oamenilor de știință.

Viteza de rotație a planetei Marte crește în fiecare an – ce se întâmplă cu Planeta Roșie?

Viteza de rotație a planetei Marte crește în fiecare an, reducând lungimea unei zile marțiene cu câteva milisecunde. Studiul datelor de la InSight NASA dezvăluie această accelerare misterioasă. Să explorăm împreună forțele care mișcă în secret Planeta Roșie și să înțelegem impactul asupra geologiei și climatului marțian.

De ce este cerul nopții negru dacă universul este infinit?

Cerul nopții negru într-un univers infinit reprezintă un paradox fascinant. Aflați cum vârsta universului și expansiunea cosmică explică acest mister, și de ce galaxiile îndepărtate joacă un rol crucial.

Cât de departe de Pământ pot călători oamenii în spațiu?

Descoperă limitările și posibilitățile călătoriilor spațiale umane. Explorăm distanțele maxime, tehnologiile necesare și provocările unice ale spațiului cosmic.

Câte planete există în sistemul solar?

Ești curios despre câte planete există în sistemul solarr? Acest articol conține o listă completă a tuturor celor opt planete, inclusiv numele și imaginile acestora pentru referință.