9.5 C
București
duminică, decembrie 3, 2023

Obezitatea problema secolului XXI. Care este pericolul de a fi supraponderal?

Date:

Share post:

Obesitatea a încetat de mult să mai fie doar o problemă estetică. Organizația Mondială a Sănătății recunoaște în prezent că obezitatea este o epidemie netransmisibilă a secolului XXI. În acest articol, vorbim despre efectele obezității asupra sănătății umane și despre cum se poate îmbunătăți situația.

zonia.ro

Un nou raport privind Europa, publicat de Organizația Mondială a Sănătății pe 2022, arată că aproximativ 60% din adulții europeni și o treime din copii suferă de greutate în exces.

Raportul OMS menționează că pandemia a înrăutățit situația persoanelor supraponderale. Printre motivele creșterii supraponderabilității se numără lipsa de mișcare și faptul că mulți oameni au fost obligați să stea în casă pe perioade îndelungate de timp, din cauza carantinei.

După doi ani de pandemie, ultimele cifre arată că persoanele supraponderale au fost mai predispuse la forme grave ale bolii și chiar deces.

Acestea sunt cifre înfricoșătoare. Ceea ce este, de asemenea, înspăimântător este faptul că obezitatea este din ce în ce mai des diagnosticată la copii și adolescenți.

organicsfood.ro
Obezitatea problema secolului XXI. Care este pericolul de a fi supraponderal?
Obezitatea problema secolului XXI. Care este pericolul de a fi supraponderal?

În timp ce în trecut se vorbea despre excesul de greutate mai ales în termeni de standarde de frumusețe, medicii și oamenii de știință trag acum un semnal de alarmă. Supraponderabilitatea și obezitatea duc la probleme grave de sănătate care reduc considerabil calitatea vieții unei persoane.

Cauzele obezității

Oricât de mult am dori să dăm vina pe genetică și pe oasele late, adevărata cauză a obezității la nivel mondial este supraalimentarea și nivelul redus de activitate.

Acest lucru este evident mai ales în țările dezvoltate, unde mulți oameni au locuri de muncă sedentare și au acces ușor la toate tipurile de alimente.

Obezitatea problema secolului XXI. Care este pericolul de a fi supraponderal?
Obezitatea problema secolului XXI. Care este pericolul de a fi supraponderal? 11 Obezitate

Poate fi dificil pentru oameni să recunoască faptul că sunt obezi. Ar putea fi mai ușor să ignori problema și să o pui pe seama condițiilor de mediu sau a vârstei și să duci o viață normală.

CITEȘTE ȘI
12 Remedii naturale împotriva tusei

Cum depistezi obezitatea?

Există câteva modalități de a depista obezitatea. Prima este prin măsurarea taliei, iar a doua prin calcularea IMC-ului.

În mod normal, circumferința taliei unei femei nu ar trebui să fie mai mare de 80 cm, în timp ce pentru un bărbat ar trebui să fie de 95 cm. Măsurătorile taliei de peste 88 cm pentru femei și 100 cm pentru bărbați sugerează o creștere semnificativă a riscului de a dezvolta afecțiuni asociate direct cu obezitatea.

În general, excesul de greutate este recunoscut vizual și la atingere. Apare dificultăți de respirație, devine mai dificil să urci chiar și 2 sau 3 etaje de scări, este dificil să te apleci pentru a te încălța, iar mărimea hainelor crește.

Același lucru este valabil și pentru copii. Părinții văd că copilul a devenit mai puțin mobil, că mestecă mereu ceva și că a luat în greutate, dar până în ultimul moment nu consultă un medic și nu încearcă să schimbe obiceiurile alimentare și de mișcare ale familiei.

La ce boli duce obezitatea

Obezitatea este depunerea de grăsime nu numai sub piele, ci și, mai rău, pe organele interne – inimă, ficat și vase de sânge. Excesul de greutate duce la o serie de boli, dintre care multe sunt fatale pentru oameni.

  • Rezistența la insulină (prediabet)
  • Diabet de tip 2 (am scris despre el într-un articol anterior pe canal)
  • Hepatoza grasă și, ca o consecință, ciroza (despre această boală am scris în acest articol)
  • Hipertensiune arterială
Obezitatea problema secolului XXI. Care este pericolul de a fi supraponderal?
Obezitatea problema secolului XXI. Care este pericolul de a fi supraponderal?
  • Ateroscleroză
  • Insuficiență cardiacă coronariană
  • Boli articulare – artrită, artroză etc.
  • Curbură a coloanei vertebrale din cauza presiunii crescute asupra vertebrelor
  • Tulburări metabolice (înrăutățirea metabolismului carbohidraților și grăsimilor)
  • Inflamația vezicii biliare și boala calculilor biliari
  • Gastrită cronică
  • Pancreatită cronică
  • Tulburări menstruale și infertilitate la femei
  • Impotența masculină la o vârstă fragedă
  • Depunerea de săruri
CITEȘTE ȘI
Sindromul Kabuki: simptome, cauze si tratament

Obezitatea afectează aproape fiecare parte a corpului, atât la bărbați, cât și la femei. În timp ce la o vârstă fragedă organismul este capabil să facă față efectelor excesului de greutate, situația se înrăutățește odată cu vârsta. De asemenea, eliminarea kilogramelor în plus devine mai dificilă cu fiecare an care trece.

Cum să combatem obezitatea

Primul și cel mai important lucru este schimbarea stilului de viață și a dietei. Toată lumea ar dori să obțină o pastilă magică, dar nu există o astfel de pastilă și cea mai sigură cale de a combate obezitatea este introducerea activității fizice și a dietei în viața unei persoane.

Cum să reduceți greutatea corporală:

Pasul 1. Reduceți aportul caloric al alimentelor. Puteți găsi pe internet calculatoare speciale care să vă ajute să identificați numărul optim de calorii pentru o pierdere treptată în greutate. O pierdere în greutate de 0,5 până la 1 kg pe săptămână este optimă.

Pasul 2: Instalează o aplicație pe smartphone pentru a ține evidența aportului caloric. Țineți un jurnal alimentar și urmăriți care alimente sunt prea multe și care nu sunt suficiente.

Pasul 3: Modificați-vă dieta. Adăugați mai multe legume, fructe și produse proteice slabe. Reduceți consumul de carbohidrați rapizi – prăjituri, produse de patiserie, pâine, clătite. Pentru o gustare, în loc de biscuiți, luați fructe și fructe de pădure, iaurt fără aditivi, câteva nuci.

Obezitatea problema secolului XXI. Care este pericolul de a fi supraponderal?
Obezitatea problema secolului XXI. Care este pericolul de a fi supraponderal?

Pasul 4: Încorporați activitatea zilnică în viața dumneavoastră. Plimbări, cursuri de gimnastică și de fitness, înot, ciclism, dans, exerciții terapeutice – alegeți activitățile care vă plac. În orice moment al anului, puteți găsi ceva care să vă țină greutatea sub control.

CITEȘTE ȘI
7 motive pentru a include ananasul în dieta ta pentru pierderea în greutate (cu rețete)

Pasul 5: Monitorizați-vă cifrele. Fă-ți teste de glicemie și colesterol, măsoară-ți volumul pieptului, talia și șoldurile și cântărește-te la fiecare 2 săptămâni pentru a vedea dacă faci progrese.

Dacă nu vă puteți descurca singură, consultați un endocrinolog sau un nutriționist. Aceștia vă vor ajuta să stabiliți o dietă adecvată și vor aranja testele necesare pentru a evalua funcționarea organelor dumneavoastră.

Citește și asta…

Obezitatea problema secolului XXI. Care este pericolul de a fi supraponderal? Obezitate
viataverdeviu.ro
drmax.ro/

Articole conexe

Constipația: O problemă la aproape 62% dintre femeile însărcinate: cum restabilești funcția intestinală

Constipatia in timpul sarcinii poate fi o problema reala pentru viitoarele mamici. Este important să obțineți ajutorul de care aveți nevoie, deoarece poate duce la deshidratare, tensiune arterială scăzută și asfixiere atât pentru mamă, cât și pentru copil.

Beneficiile pentru sănătate ale grapefruitului: 5 motive pentru a consuma zilnic acest fruct citric

Grapefruit este un fruct bogat în nutrienți pentru a susține bunăstarea organismului dumneavoastră, s-a constatat că citricele oferă,...

FDA clasifică performanța a 58 de teste moleculare pentru Coronavirus

FDA a publicat recent date care prezintă limitele diferitelor teste moleculare 58 de coronavirus, descriind capacitatea fiecărui diagnostic...

Gestionarea simptomelor de menopauză după cancerul de sân?

Menopauza este o parte naturală a vieții, dar poate fi dificil să gestionezi simptomele în timpul tratamentului pentru cancer. Aflați mai multe despre gestionarea simptomelor menopauzei după cancerul de sân.

Cercetările analizează modul în care indivizii gestionează gândurile nedorite

Pentru majoritatea oamenilor, încercarea de a evita gândurile nedorite, care se repetă, este o experiență comună. Un indiciu...

Diabet zaharat de tip 2. Cine este în pericol? Simptome și tratament.

Aflați cum să preveniți diabetul de tip 2 sau să reduceți riscul de a-l dezvolta. Obțineți informații despre screening, simptome, tratament și multe altele.

Cum ieși din starea de oboseala cronică?

Luptați cu oboseala cronică? Aflați de ce vă simțiți constant epuizați și cum să abordați corect problema pentru a vă regăsi energia și vitalitatea.

Îți place vinul și pastele? Poți să te menții în formă ca Kareena Kapoor

Și dacă, la fel ca tine, ai îngrășat câteva kilograme în vacanță, iată câteva sfaturi despre cum să...