Unii spun că fiecare a doua persoană de pe planetă este bolnavă de pancreatită, alții că doar alcoolicii și iubitorii de alimente grase sunt în pericol. Să ne dăm seama cine are dreptate până la urmă și să învățăm cum să recunoaștem această boală periculoasă la timp.
Pancreatita este un proces inflamator în pancreas. Pancreasul secretă o serie de hormoni și enzime în fiecare zi pentru digestia corectă a alimentelor.
Boala pancreatita nu este inofensivă, deoarece distruge țesuturile organului și poate duce la consecințe grave – necroză pancreatică, dezvoltarea diabetului zaharat și alte afecțiuni. De aceea este important să consultați un medic la timp, fără a vă aștepta ca boala să dispară pur și simplu.
Conținut articol
Cine este în pericol?
Odată cu vârsta, apar unele modificări în pancreas la fiecare persoană, dar acest lucru nu duce neapărat la pancreatită.

Alcoolismul este una dintre cele mai frecvente cauze ale pancreatitei.
Printre principalele cauze ale pancreatitei, merită remarcat:
- Alcoolism
- Fumat
- Consumul frecvent de alcool în cantități mari (de exemplu, alcoolismul de weekend)
- Abuzul de prăjeli și alimente grase
- Supraalimentare constantă
- Boli ereditare ale tractului digestiv
- Leziuni abdominale
- Luarea mai multor medicamente (asigurați-vă că consultați medicul despre astfel de riscuri atunci când prescrieți medicamente)
- Colelitiaza și alte boli ale tractului gastrointestinal (pe fondul lor, se poate dezvolta pancreatită reactivă)
- Experimentarea unui stres sever (pancreasul este unul dintre primii care răspunde la factorii de stres)
- Tulburări hormonale în organism
Pancreatita se dezvoltă la 80% dintre alcoolici și fumători. Renunțarea la obiceiurile proaste poate salva organismul de formele severe ale bolii.
Pancreatita acută: simptome și tratament
Simptomele pancreatitei acute sunt ușor confundate cu toxiinfecțiile alimentare, astfel încât pacienții nu apelează imediat la ambulanță. Dar amintiți-vă că, în cazul unui atac acut, este important să căutați ajutor cât mai curând posibil, altfel pot apărea modificări ireversibile în pancreas.
La ce să acordați atenție:
- Dureri de tăiere în hipocondrul stâng sau dureri de centură

- Creșterea temperaturii până la 38-39*С
- Greață și vărsături
- Diaree
- Îngălbenirea pielii și a albului ochilor
- Frisoane
- Amețeli și stare generală de rău
Cel mai adesea, un atac se dezvoltă după abuzul de alcool sau după o sărbătoare furtunoasă, un aport abundent de alimente grase sau picante.
Este imposibil să tratezi pancreatita acută acasă! Sunați o ambulanță, descrieți simptomele și obțineți ajutor de la specialiști. În unele cazuri, pacientul este internat.
În termen de 3 zile de la atac, se recomandă foamea terapeutică. În viitor, pacientului i se prescrie o dietă de cruță, despre care vom discuta mai jos.
Pancreatita cronică: simptome și tratament
Pancreatita cronică se dezvoltă oarecum diferit. Nu are manifestări atât de vii ca în cazul unui atac acut – modificările pancreasului apar treptat. Cu toate acestea, acesta nu este un motiv pentru a ignora simptomele:
- Greutate în partea stângă, senzație de umflare sau spasm în hipocondr
- Aspectul unui strat dens gălbui pe limbă
- Durere în hipocondrul stâng la 40-50 de minute după ce ai mâncat alimente prăjite, grase sau picante
- Pierderea poftei de mâncare
- Pierdere în greutate nerezonabilă
- Tulburări ale scaunului – diaree sau constipație
- Schimbarea fecalelor – apariția unui miros neplăcut, picături grase în compoziție
Orice tip de pancreatită este tratat de un gastroenterolog. Este important să contactați un profesionist de îndată ce observați simptomele, deoarece dezvoltarea ulterioară a bolii depinde de aceasta.
În primul rând, boala este tratată cu o dietă cruntă (tabelul nr. 5), renunțând la fumat și la alcool, prescriind omeprazol, medicamente de recuperare și enzime care compensează producția lor insuficientă de către pancreas. Adesea, la pacienți, perioadele de remisiune sunt înlocuite cu recăderi, dar acest lucru poate fi evitat și dacă vă ascultați medicul și încercați să nu încălcați regulile de nutriție pentru pancreatită.
Dieta pentru pancreatită
În primul rând, se recomandă abandonarea alimentelor grase, picante, foarte sărate, prăjite și afumate. În termen de 3 luni de la un atac sau exacerbare, este important să respectați dieta cât mai strict posibil.

Dieta include:
- Soiuri cu conținut scăzut de grăsimi de pește și carne, fierte sau fierte la abur
- Produse lactate cu moderație – iaurt, brânză de vaci cu conținut scăzut de grăsimi
- Lapte și unt cu moderație
- Legume și fructe gătite într-un mod blând – prăjire, tocană
- Omlete, caserole
- Prajituri uscate de post
- Cereale fierte
- Supe vegetariene și cu conținut scăzut de grăsimi
- Pupici și compoturi de casă
- O cantitate mică de miere
Cu cât respectați mai strict prescripțiile medicului, cu atât mai repede veți putea uita de boală. Dacă ați fost diagnosticat cu pancreatită cronică, este important să faceți o examinare o dată pe an – să faceți o ecografie a pancreasului și să obțineți sfaturi de la un gastroenterolog.

Întrebări frecvente
Ce poate declanșa pancreatita?
Pancreatita este înroșirea și umflarea (inflamația) pancreasului. Aceasta poate fi bruscă (acută) sau continuă (cronică). Cele mai frecvente cauze sunt abuzul de alcool și bulgări de material solid (calculi biliari) în vezica biliară. Scopul tratamentului este de a odihni pancreasul și de a-l lăsa să se vindece.
Cum începe durerea de pancreatită?
Principalul simptom al pancreatitei acute este o durere severă și surdă în jurul părții superioare a stomacului, care apare brusc. Această durere dureroasă se agravează adesea în mod constant și se poate deplasa de-a lungul spatelui sau sub omoplatul stâng. Mâncatul sau băutura vă poate face, de asemenea, să vă simțiți mai rău foarte repede, în special alimentele grase.
Cum se simte durerea de pancreatită?
Durere abdominală superioară moderată până la severă, care se poate extinde la spate. Durere care apare brusc sau se acumulează pe parcursul a câteva zile. Durere care se înrăutățește atunci când mâncați. Abdomen umflat și sensibil.
Care este cel mai rapid mod de a vindeca pancreatita?
Pancreatita acută ușoară dispare, de obicei, în câteva zile, cu odihnă și tratament. Dacă pancreatita dvs. este mai severă, tratamentul poate include și: Intervenție chirurgicală. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta vezica biliară, numită colecistectomie, dacă calculii biliari sunt cauza pancreatitei dumneavoastră.
Surse:
- Banks, P. A., et al. (2010). The management of acute and chronic pancreatitis.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2886461/ - Benjamin, O., et al. (2021). Chronic pancreatitis.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482325/ - Bouwense, S. A. W., et al. (2019). Surgery in chronic pancreatitis: Indication, timing and procedures.
https://www.karger.com/Article/FullText/499612 - Complementary pancreatitis therapies. (n.d.).
https://pancreasfoundation.org/patient-information/acute-pancreatitis/complementary-pancreatitis-therapies/ - El Sayed, S. A., et al. (2021). Physiology, pancreas.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459261/ - Klochkov, A., et al. (2021). Alcoholic pancreatitis.
https://www.statpearls.com/ArticleLibrary/viewarticle/17342 - Michaelides, A., et al. (2019). Depression, anxiety and acute pain: Links and management challenges [Abstract].
https://link.springer.com/article/10.1007/s00441-019-03003-z - Weiss, F. U., et al. (2019). Etiology and risk factors of acute and chronic pancreatitis.
https://www.karger.com/Article/Fulltext/499138
Citește și asta…
- Efectele proteinelor asupra sănătății părului – ce trebuie să știiProteinele joacă un rol important în sănătatea părului, însă consumul în exces poate avea efecte negative. Află care sunt riscurile și beneficiile proteinelor în produsele pentru îngrijirea părului.
- Top 10 alimente bogate în antioxidanți și efectele lor benefice asupra organismuluiAntioxidanții sunt substanțe care previn sau încetinesc deteriorarea celulelor cauzate de radicalii liberi. Radicalii liberi sunt molecule instabile și reactive produși în… Citește mai multe: Top 10 alimente bogate în antioxidanți și efectele lor benefice asupra organismului
- Îngrijirea feței: metode eficiente fără costuri mari. Sfatul unui cosmetologÎn acest articol veți găsi informații utile despre cum să alegeți cosmetologul potrivit, ce produse merită achiziționate pentru o îngrijire… Citește mai multe: Îngrijirea feței: metode eficiente fără costuri mari. Sfatul unui cosmetolog
- Evită aceste 2 alimente și obiceiurile proaste pentru a preveni cancerul. Ce spun spun mediciiConsumul unor alimente grase si obiceiul de a fuma cresc riscul de boli grave precum cancerul. Medicii recomanda sa evitam aceste 2 alimente periculoase si sa renuntam la tutun pentru a ne proteja sanatatea.
- 3 alimente sănătoase pentru ficatul și creierul tău. Ce ar trebui să păstrezi în frigiderul tăuDescoperă care sunt cele 3 superalimente pe care ar trebui să le ai mereu în frigider pentru a-ți menține ficatul și creierul sănătos. Specialiștii recomandă ouăle de țară, untul de capră și parmezanul ca fiind esențiale pentru o dietă echilibrată.
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!