În România, procentul populației cu acces la servicii bancare este de doar 60%, semnificativ mai mic decât în alte țări din regiune, precum Ungaria (78%), Bulgaria (81%) sau Croația (86%), arată Digital Payments Index 2021. Faptul că aproximativ 4 din 10 români nu au un cont bancar sau un card bancar se explică prin nivelul scăzut de educație financiară, ponderea mare a economiei informale și preferința consumatorilor și a companiilor pentru numerar.
Indicele plăților digitale 2021, elaborat de o companie globală din industria plăților, analizează dezvoltarea tranzacțiilor digitale la nivel de țară. Indicele a fost lansat anul trecut în Ungaria și a fost realizat anul acesta în Austria, Bulgaria, Croația, Grecia, Serbia și România, folosind date din 2021. România a obținut un punctaj de 54 din 100 pe baza rezultatelor individuale la trei subindice: 69 pentru infrastructură, 49 pentru cunoștințe și 44 pentru ușurința în utilizare.
Potrivit analizei, îmbunătățirea accesului populației la serviciile financiare necesită dezvoltarea infrastructurii de plăți.
“Datele arată că, în prezent, 2 din 5 români nu au acces la produse și servicii financiare și, prin urmare, nu pot folosi plățile digitale.
Infrastructura este fundamentală în orice sector, fie că este vorba de construcții, transporturi sau plăți. Așadar, dezvoltarea infrastructurii este fundamentul pentru o mai mare incluziune financiară, pe care se construiesc apoi eforturile de educare a consumatorilor”, a declarat Cosmin Vladimirescu, reprezentant al Mastercard România și Croația, compania care a realizat studiul, potrivit Agerpres.
Potrivit documentului, în 2021, în România vor exista în medie 1,5 conturi pe adult. În ceea ce privește populația exclusiv bancară, media se ridică la 2 carduri pe adult, ceea ce arată că, deși unii români au mai multe carduri, o mare parte a populației nu are încă acces la servicii și produse financiare de bază.
Un alt studiu comandat de Asociația Română a Băncilor și realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) arată că nivelul de incluziune financiară în România era de 68% în iulie 2022, ceea ce înseamnă că 32% dintre români nu aveau un cont bancar la acel moment, o cifră apropiată de cea constatată în Indexul Plăților Digitale 2021. Principalele motive invocate de cei care nu au un cont bancar sunt: dorința de a nu-și urmări veniturile și cheltuielile, lipsa de utilitate a unui cont, venituri mici și posibilitatea de a încasa bani.
Pe de altă parte, potrivit Băncii Mondiale, doar 57% din terminalele POS unde se poate plăti cu cardul bancar sunt situate în zonele urbane. Acest lucru duce la o dependență continuă de numerar și încurajează obiceiul de a-l folosi ca principal mijloc de plată.
Citește și asta…
- Cum să prevenim și să tratăm burnout-ul și stresul la sportiviVrei să afli mai multe despre burnout-ul și stresul la sportivi? Cum să le recunoști, să le previi și să le tratezi? Atunci citește acest articol și descoperă cele mai bune strategii de coping adaptative pentru a te menține în formă fizică și mentală.
- 6 beneficii ale CrossFit pentru femei 🏋️♀️Vrei să afli cum te poate ajuta CrossFit să slăbești, să te tonifiezi și să te simți bine? Citește acest articol și descoperă 6 beneficii ale CrossFit pentru femei și cum să începi acest antrenament.
- 10 sportivi care au trișat la Jocurile OlimpiceSportivii ar face orice pentru a câștiga o medalie olimpică. Se dopează, mituiesc judecătorii, fac orice este nevoie pentru a… Citește mai multe: 10 sportivi care au trișat la Jocurile Olimpice
- 7 exemple de prietenii adevărate care au luat naștere prin sportÎn primul rând, sportul te învață cel mai mare respect pentru omologul tău. Fie că este vorba de un sport… Citește mai multe: 7 exemple de prietenii adevărate care au luat naștere prin sport
- 10 cazuri neobișnuite din istoria Jocurilor OlimpiceIstoria sportului olimpic este plină de întâmplări ciudate și de rezultate surprinzătoare. Iată zece dintre cele mai neobișnuite cazuri din istoria olimpică.
*Toate produsele recomandate sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision din partea vânzătorului și astfel sa susținem scrierea de articole utile și de calitate.