Fără îndoială, modelele activităților noastre și ciclurile de somn au un impact semnificativ asupra sănătății noastre. Un nou studiu realizat de Universitatea Rutgers, New Jersey, SUA, a constatat că ciclurile de veghe/somn provoacă diferențe metabolice și modifică preferințele organismului nostru pentru sursele de energie.
Studiul sugerează că persoanele care sunt bufnițe de noapte tind să aibă o capacitate redusă de a utiliza grăsimile pentru energie, ceea ce crește riscul de diabet de tip 2 și de boli cardiovasculare.
Persoanele care sunt păsări matinale se bazează mai mult pe grăsimi ca sursă de energie. Aceștia sunt mai susceptibili de a fi activi în timpul zilei, cu niveluri mai ridicate de fitness aerobic. În schimb, persoanele care sunt păsări de noapte folosesc mai puține grăsimi ca sursă de energie în repaus și în timpul exercițiilor fizice.
Studiul a implicat 51 de participanți, care au fost clasificați în două grupuri (timpurii și târzii) pe baza “cronotipului” lor. Cronotipul este înclinația noastră naturală de a căuta activitate și somn la ore diferite.
Aceștia au putut evalua masa corporală și compoziția corporală a participanților cu ajutorul imagisticii avansate. De asemenea, au evaluat sensibilitatea la insulină și probe de respirație pentru a măsura metabolismul grăsimilor și al carbohidraților.
Tiparele de activitate ale participanților au fost evaluate pe parcursul unei săptămâni de monitorizare.
Pentru a minimiza impactul dietei asupra rezultatelor, aceștia au fost nevoiți să postească peste noapte în timp ce urmau o dietă controlată din punct de vedere caloric și nutrițional.
Pentru a studia preferința pentru combustibil, aceștia au fost testați în repaus înainte de a finaliza două reprize de exerciții fizice de 15 minute: o sesiune de intensitate moderată și una de intensitate ridicată pe o bandă de alergare.
Nivelurile de fitness aerobic au fost testate printr-o provocare de înclinare, în care înclinația a fost ridicată cu 2,5% la fiecare două minute până când participantul a atins un punct de epuizare.
Cercetătorii au descoperit că păsările matinale ard mai multe grăsimi pentru energie în timpul exercițiilor fizice și al odihnei decât bufnițele de noapte. În plus, păsările matinale erau mai sensibile la insulină.
Dimpotrivă, bufnițele de noapte sunt rezistente la insulină, ceea ce înseamnă că organismele lor preferă carbohidrații în locul grăsimilor ca sursă de energie și au nevoie de mai multă insulină pentru a scădea nivelul glicemiei.
Capacitatea redusă a acestui grup de a răspunde la insulină pentru a promova utilizarea combustibilului poate fi dăunătoare, deoarece indică un risc mai mare de diabet de tip 2 și/sau de boli de inimă. Cauza acestei schimbări de preferințe metabolice între păsările matinale și păsările de noapte este necunoscută și necesită investigații suplimentare.
Autor principal Profesorul Steven Malin, Universitatea Rutgers, New Jersey, SUA, a declarat: “Diferențele în metabolismul grăsimilor între “păsările matinale” și “bufnițele de noapte” arată că ritmul circadian al organismului nostru (ciclul de veghe/somn) ar putea afecta modul în care corpul nostru utilizează insulina.
O capacitate sensibilă sau afectată de a răspunde la hormonul insulinei are implicații majore pentru sănătatea noastră. Această observație ne face să avansăm în înțelegerea modului în care ritmurile circadiene ale corpului nostru au un impact asupra sănătății noastre.
Deoarece cronotipul pare să aibă un impact asupra metabolismului nostru și a acțiunii hormonale, sugerăm că acesta ar putea fi folosit ca factor de predicție a riscului de boală al unui individ.”
“Am constatat, de asemenea, că păsările matinale sunt mai active din punct de vedere fizic și au un nivel mai ridicat de fitness decât bufnițele de noapte, care sunt mai sedentare pe tot parcursul zilei. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a examina legătura dintre cronotip, exerciții fizice și adaptarea metabolică pentru a identifica dacă exercitarea mai devreme în timpul zilei are beneficii mai mari pentru sănătate.”
Referințe din reviste: “Journal References:
- Cronotipul timpuriu cu sindrom metabolic favorizează oxidarea grăsimilor în repaus și exerciții fizice în relație cu eliminarea neoxidativă a glucozei stimulată de insulină. Fiziologie experimentală. DOI: abs/10.1113/EP090613
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Citește și asta…
- Cum să prevenim și să tratăm burnout-ul și stresul la sportiviVrei să afli mai multe despre burnout-ul și stresul la sportivi? Cum să le recunoști, să le previi și să le tratezi? Atunci citește acest articol și descoperă cele mai bune strategii de coping adaptative pentru a te menține în formă fizică și mentală.
- 6 beneficii ale CrossFit pentru femei 🏋️♀️Vrei să afli cum te poate ajuta CrossFit să slăbești, să te tonifiezi și să te simți bine? Citește acest articol și descoperă 6 beneficii ale CrossFit pentru femei și cum să începi acest antrenament.
- 10 sportivi care au trișat la Jocurile OlimpiceSportivii ar face orice pentru a câștiga o medalie olimpică. Se dopează, mituiesc judecătorii, fac orice este nevoie pentru a… Citește mai multe: 10 sportivi care au trișat la Jocurile Olimpice
- 7 exemple de prietenii adevărate care au luat naștere prin sportÎn primul rând, sportul te învață cel mai mare respect pentru omologul tău. Fie că este vorba de un sport… Citește mai multe: 7 exemple de prietenii adevărate care au luat naștere prin sport
- 10 cazuri neobișnuite din istoria Jocurilor OlimpiceIstoria sportului olimpic este plină de întâmplări ciudate și de rezultate surprinzătoare. Iată zece dintre cele mai neobișnuite cazuri din istoria olimpică.
*Toate produsele recomandate sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision din partea vânzătorului și astfel sa susținem scrierea de articole utile și de calitate.