Ceaiul este o băutură de bază pentru mulți oameni din întreaga lume, deoarece se crede că oferă impulsul perfect de dimineață și că menține o persoană energică și revigorată pe tot parcursul zilei. Dar, știați că poate contribui, de asemenea, la scăderea riscului de a dezvolta diabet de tip 2? Conform unor cercetări efectuate pe peste 1 milion de persoane din opt țări, s-a descoperit că consumul de ceai negru, verde sau Oolong poate reduce la minimum șansele de a face această afecțiune metabolică.
Studiul, prezentat la reuniunea anuală a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului (EASD), a elucidat faptul că consumul a patru cești de ceai pe zi este legat de un risc cu 17% mai mic de diabet de tip 2 pe o perioadă medie de 10 ani.
“Rezultatele noastre sunt interesante, deoarece sugerează că oamenii pot face ceva la fel de simplu ca și cum ar bea patru cești de ceai pe zi pentru a-și reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2″, a declarat Xiaying Li de la Universitatea Wuhan de Știință și Tehnologie din China, autorul principal.
Ea a adăugat că efectul protector al ceaiului poate crește la adăugarea de lapte la acesta. “Cred că laptele ar face ca efectul ceaiului asupra diabetului să fie mai puternic. Aceasta este, ceai ar fi mai eficient cu lapte înăuntru”.

După o meta-analiză a 19 studii anterioare în consumul de ceai și diabetul, cercetătorii au descoperit o “asociere liniară semnificativă” între consumul de ceai negru, verde sau Oolong și reducerea riscului de a deveni diabetic. “Este posibil ca anumite componente din ceai, cum ar fi polifenolii, să reducă nivelurile de glucoză din sânge, dar este posibil să fie nevoie de o cantitate suficientă din acești compuși bioactivi pentru a fi eficienți”, a spus Li.
Explicând posibilul motiv din spatele aceluiași lucru, Dr. Ravi Shankarji Kesari, consultant – medicină internă, Spitalul Apollo Spectra, Bangalore, a declarat: “Nu există nici un motiv pentru care să nu se fi întâmplat acest lucru: “Consumul a patru căni de ceai verde va ajuta o persoană în reducerea greutății corporale, ca rezultat, ajutând, de asemenea, la reducerea riscului de a face diabet de tip 2.”
El a adăugat că trebuie să o consumi fără zahăr pentru a reduce nivelul de glucoză din sânge. Dr. Kesari le-a cerut copiilor cu vârsta sub 16 ani să fie atenți la consumul de ceai.
Dr. Priyanka Rohatgi, dietetician clinic șef, Apollo Hospitals, Bangalore, a adăugat că ceaiul are polifenoli care îmbunătățesc sensibilitatea la insulină. “Ceaiul neîndulcit sau infuziile din plante poate fi o alegere bună de băutură cu conținut scăzut de calorii pentru o persoană cu diabet de tip 2, deoarece băutura nu are impact asupra nivelului de zahăr din sânge. De asemenea, poate ajuta la evitarea deshidratării, care poate crește nivelul de zahăr din sânge și poate oferi beneficii suplimentare, cum ar fi reducerea inflamației.”
Potrivit acesteia, 2-3 căni de ceai au prezentat rezultate dovedite în îmbunătățirea stării glicemice. “Trebuie să se înțeleagă porțiile în ml decât în cești, deoarece găsim pacienți care iau căni pline de ceai (300-450 ml volum total pe parcursul a 24 de ore) care pot fi 2-3 cești de 150 ml fiecare”, a spus expertul. Ea a cerut să se evite cantitatea excesivă de ceai și chiar și acompaniamentele precum zahărul și biscuiții.
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Citeste si asta…
- Efectele proteinelor asupra sănătății părului – ce trebuie să știiProteinele joacă un rol important în sănătatea părului, însă consumul în exces poate avea efecte negative. Află care sunt riscurile și beneficiile proteinelor în produsele pentru îngrijirea părului.
- Top 10 alimente bogate în antioxidanți și efectele lor benefice asupra organismuluiAntioxidanții sunt substanțe care previn sau încetinesc deteriorarea celulelor cauzate de radicalii liberi. Radicalii liberi sunt molecule instabile și reactive produși în… Citește mai multe: Top 10 alimente bogate în antioxidanți și efectele lor benefice asupra organismului
- Îngrijirea feței: metode eficiente fără costuri mari. Sfatul unui cosmetologÎn acest articol veți găsi informații utile despre cum să alegeți cosmetologul potrivit, ce produse merită achiziționate pentru o îngrijire… Citește mai multe: Îngrijirea feței: metode eficiente fără costuri mari. Sfatul unui cosmetolog
- Evită aceste 2 alimente și obiceiurile proaste pentru a preveni cancerul. Ce spun spun mediciiConsumul unor alimente grase si obiceiul de a fuma cresc riscul de boli grave precum cancerul. Medicii recomanda sa evitam aceste 2 alimente periculoase si sa renuntam la tutun pentru a ne proteja sanatatea.
- 3 alimente sănătoase pentru ficatul și creierul tău. Ce ar trebui să păstrezi în frigiderul tăuDescoperă care sunt cele 3 superalimente pe care ar trebui să le ai mereu în frigider pentru a-ți menține ficatul și creierul sănătos. Specialiștii recomandă ouăle de țară, untul de capră și parmezanul ca fiind esențiale pentru o dietă echilibrată.
*Toate produsele recomandate sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision din partea vânzătorului și astfel sa susținem scrierea de articole utile și de calitate.