Patria câinelui ciobănesc australian, în ciuda numelui, nu este deloc Australia, ci Statele Unite. Acest câine face o treabă excelentă atât ca ciobănesc, cât și ca însoțitor. Aussie, așa cum este numit, este un câine afectuos, prietenos și orientat spre oameni. Cu toate acestea, cu o pregătire adecvată, poate îndeplini cu succes și sarcini de serviciu și de pază.
Conținut articol
Descrierea rasei de câini Ciobănesc Australian (Aussie)
- Dimensiune medie
- Lungime medie de lână
- Ușor de antrenat
- Necesită multă activitate fizică
- Pentru o familie cu un copil
- Prietenos cu alte animale
- Pentru un apartament sau o casă mare
- Activ și jucăuș
- Inteligent
- Necesită experiență în deținerea de câini
- Pentru pază

Caracter
Ciobănescul australian este un câine bun la suflet, inteligent și loial, care învață întotdeauna lucruri noi cu ușurință și cu recunoștință. Energia sa pare inepuizabilă, iar optimismul său este contagios.
Această rasă nu este agresivă, dar știe să facă distincția între alți câini și străini și se ferește de străini.
Australienii nu sunt doar inteligenți, ci și vicleni: sunt bucuroși să își manipuleze stăpânii dacă aceștia nu sunt suficient de fermi.
Standardul rasei
Capul acestui câine este uscat și bine proporționat cu corpul. Craniul este bine conturat. Botul este de lungime medie sau ușor scurt și se îngustează puțin de la bază până la nas. Trecerea de la frunte la nas este vizibilă.
Nasul și buzele sunt negre (dacă câinele este negru ) sau maro (dacă este de culoare roșie, inclusiv merle). Dinții sunt albi, iar mușcătura este în formă de foarfecă, nefiind permisă lipsa dinților.

Ochii australieni – migdalați, cu o inserție normală – pot fi căprui, albaștri, chihlimbarii sau o combinație de mai multe dintre aceste culori, inclusiv o culoare cu o pată de altă culoare sau un model marmorat.
Urechile sunt triunghiulare, așezate sus, semi-suspendate. Atunci când este interesat, câinele își ține urechile ridicate sau îndreptate în lateral în așa-numitul “elicopter”.
Câinele ciobănesc australian are un gât nu prea lung, dar puternic. Spatele este drept, cu o ușoară înclinare la nivelul crupei, iar pieptul este bine dezvoltat, dar nu prea larg, sub coate.
Coada dreaptă variază ca mărime, de la lungă la destul de scurtă. Unele standarde regionale permit ca coada să fie tunsă la o lungime de cel puțin 10 cm.
Această tradiție a fost transmisă din motive de siguranță, atunci când câinele de muncă, aflându-se pe un teren accidentat sau luptându-se cu prădătorii, avea o șansă mai mare de a-și deteriora coada care nu fusese tunsă. În prezent, acest aspect, precum și conicitatea cozii, nu mai este relevant.
Membrele lui Aussie sunt fără curbură: picioarele din spate sunt așezate la lățimea celor din față, iar genunchii sunt clar vizibili. Labele sunt fără defecte.
Blana acestor câini poate fi fie dreaptă, fie ondulată. Nu prea lungă, dar nici prea scurtă, protejează bine împotriva căldurii, a frigului și a vântului.
Pe cap, pe urechi, pe partea din față a picioarelor din față și sub șolduri, blana este netedă și scurtă. Partea din spate a picioarelor din față și partea din spate a coapselor sunt căptușite cu fleece. Gulerul este moderat, masculii fiind mai proeminenți decât femelele.

Culori: Albastru merle, negru, roșu merle, roșu merle – cu sau fără marcaje albe, cu sau fără pete. Culoarea albă de pe cap nu trebuie să predomine, iar ochii trebuie să fie înconjurați de culoarea principală și pigmentați. Culorile Merle (pestrițe sau marmorate) devin mai întunecate odată cu vârsta.
Înălțimea la greabăn: masculi 52-58 cm, cățele 46-53 cm. Greutate: Masculi 25-30 kg, Cățele 18-25 kg
Mini Aussies cresc până la 32-47 cm și au o greutate de 9-13 kg.
Îngrijire
Blana unui ciobănesc australian necesită o pieptănare săptămânală. Pentru a îndepărta părul mort, folosiți mai întâi un pieptene și apoi o perie de sârmă.
Spălați-vă câinele cu șampoane și balsamuri speciale. De asemenea, verificați și curățați regulat ochii, dinții și urechile animalului dumneavoastră de companie. Nu uitați de procedurile veterinare standard.
Condiții
Acești câini sunt foarte dificili, așa că persoana care crește un Aussie ar fi bine să aibă experiență în creșterea câinilor.
Dar dacă sunteți hotărât să o alegeți ca prim câine – fiți pregătit să învățați împreună cu el.
Această rasă este extrem de empatică, nu doar față de stăpânul său, ci și față de “haita” sa. Ciobănescul australian va face orice pentru a asigura pacea în casă, deoarece îi pasă foarte mult de conflictele din familie.

Australienii se comportă foarte bine cu alte animale de companie și tratează copiii cu drag, atingându-i.
Acești câini sunt potriviți atât pentru îngrijirea unei case de apartament, cât și a unei case de țară.
Rețineți că ciobănescul australian este un câine incredibil de activ. Dacă trebuie să plecați de acasă pentru o zi, asigurați-vă că a făcut o plimbare bună, astfel încât să-și recapete energia când vă întoarceți.
Australienii care nu fac suficientă mișcare și stimulare mentală vor avea tendința de a se distra singuri, ceea ce nu este întotdeauna bun pentru mediul de acasă.
Puncte slabe de sănătate
Câinii ciobănești australieni au fost crescuți pentru a munci din greu în cele mai grele condiții. De aceea, au un răspuns redus la durere, foame și supraîncălzire. Aveți grijă să știți când câinele dumneavoastră nu se simte bine.
Această rasă este predispusă la displazie de cot și de șold, așa că se recomandă să se acorde atenție sănătății articulațiilor și a ochilor. Acești câini sunt, de asemenea, predispuși la cataractă și distrofie a nervului optic. Mai des decât alții, aceștia suferă de epilepsie. Iar exemplarele de culoare pătată sunt relativ predispuse la probleme ale ochilor și urechilor, de la cele mai minore până la orbire și surzenie.
În orice caz, sunt esențiale controalele regulate ale veterinarului, tratamentul antiparazitar și vaccinările la timp.
În medie, cu stăpâni responsabili și grijulii, un Aussie poate trăi 13 ani sau mai mult.

Nutriție
Aussie are nevoie de o hrană uscată super-premium sau holistică bună, sau de o hrană crudă “simplă” adecvată. Crescătorul ar trebui să fie cel care vă sfătuiește cu privire la hrana câinelui. În cazul în care există probleme digestive, cereți sfatul medicului veterinar.
În cazul câinilor care trăiesc afară, o parte din hrană este înlocuită cu pește sau rumeguș în timpul sezonului rece pentru un plus de căldură.
Aussie are nevoie de o hrană uscată super-premium sau holistică bună, sau de o hrană crudă “simplă” adecvată. Crescătorul ar trebui să fie în măsură să ofere sfaturi cu privire la nevoile nutriționale ale câinelui. În cazul în care apar probleme digestive, crescătorul ar trebui să fie în măsură să vă ajute. Pentru câinii care trăiesc în aer liber, în timpul lunilor reci, o parte din hrană trebuie înlocuită cu pește sau cu măruntaie pentru un plus de căldură.
Istoria rasei
În mod surprinzător, casa acestor câini nu este deloc Australia. Progenitorii acestei rase sunt cei mai buni câini de pășunat din Europa. Printre acestea se numără ciobănescul pirenaic (sau basc), mai multe varietăți de Collie și chiar și Bernese Sennenhund.
La începutul secolului al XIX-lea, mulți basci, alături de englezi, s-au îndreptat spre continentul australian, cu vastele sale întinderi verzi, transformate apoi în pășuni. Un câine bun de pășunat era indispensabil, așa că oamenii își luau animalele de companie cu ei. Deja pe noile meleaguri, ciobanii pirenaici au început să fie încrucișați cu Collie și Border Collie.
Bascii neobosiți au plecat apoi în căutarea unor pășuni mai bune în America. Acolo, ciobăneștii din Pirinei au fost întâmpinați foarte călduros și au fost confundați cu o rasă indigenă australiană. Aceasta este cel puțin versiunea oficială a originii câinelui ciobănesc australian.

Primul câine ciobănesc australian înregistrat oficial în Registrul Național a fost Panda. Acest lucru s-a întâmplat nu cu mult timp în urmă, în 1957, și a reprezentat recunoașterea rasei australiene.
În același an a luat ființă Clubul american al câinilor ciobănești australieni, deși a fost înregistrat cinci ani mai târziu.
Primele canise Aussie, Maywood și Las Rocosas, au apărut abia în 1970. Dar rasa a câștigat atât de repede popularitate, încât în curând au existat mai mult de douăzeci și cinci de canise. Dar abia șapte ani mai târziu, standardul rasei a fost înregistrat oficial.
Știați că există o versiune în miniatură a câinelui ciobănesc australian, Mini Aussie. În afară de dimensiuni, nu diferă cu nimic de omologii săi mai mari.
- Aussie este, de asemenea, popular cu stilul de viață tradițional american. Rasa cu ochi albaștri a fost transformată chiar într-un animal sacru. Se crede că acești câini pot comunica cu lumea fantomelor și au alte puteri paranormale. Ei sunt cunoscuți sub numele de “câini fantomă” sau pur și simplu “câini cu spirit”.
- În multe țări europene, câinele ciobănesc australian nici măcar nu este australian, ci spaniol. Acest lucru se poate datora faptului că unii dintre strămoșii săi se trag într-adevăr din Spania. În Marea Britanie, Aussie este numit cu un nume ciudat și romantic “blue sheepdog”. Americanii, pe de altă parte, au inventat propriul nume pentru Aussie: “California Shepherd” sau “Texas Shepherd”.
- Rasa de câini Ciobănesc Australian a devenit populară datorită vedetelor de cinema. Australienii, de exemplu, au jucat în multe filme Disney, iar toate personajele lor se remarcă prin inteligență, loialitate și farmec. Cum poți să nu iubești un astfel de câine?
- Câinii din această rasă fac o treabă excelentă ca ghizi și terapeuți. De asemenea, aceștia sunt în slujba poliției ca și câini de căutare și salvare, precum și pentru a ajuta la căutarea de droguri.
- O caracteristică a rasei este mișcarea intensă a membrelor posterioare.
Citește și asta…
- Lucruri uimitoare despre caracatițe. Au sânge albastru, 3 inimi și pot merge pe uscatExplorați lumea fascinantă a caracatițelor cu sânge albastru și trei inimi. Aflați cum aceste creaturi marine demonstrează o inteligență remarcabilă și abilități unice de supraviețuire. Citiți acum pentru a descoperi secretele lor!
- Cei mai frumoși și mai neobișnuiți gândaci din lume 🌍Natura prezintă o diversitate uimitoare – este imposibil să nu admiri creaturile fascinante, pe care le putem considera frații noștri… Citește mai multe: Cei mai frumoși și mai neobișnuiți gândaci din lume 🌍
- Rasa de câini Bull Terrier – Origine, Caracteristici și MituriDescoperiți zece fapte unice despre Bull Terrier, o rasă de câini puternici și curajoși. Aflați despre originea lor și cum să-i creșteți în mod responsabil.
- Fapte interesante despre marmote – de la longevitate și hibernare la comportament și îngrijireDescoperă fapte interesante despre marmote, animale amuzante și ușor de îmblânzit. Află cum trăiesc, construiesc orașe subterane și dorm până la 9 luni în timpul iernii. #marmote #natură
- 7 Mirosuri pe care pisicile le urăsc și de ce trebuie să le evitațiPisicile au un simț olfactiv foarte dezvoltat și detestă anumite mirosuri pe care noi, oamenii, le percepem diferit sau chiar le apreciem. Află care sunt cele 7 mirosuri pe care majoritatea pisicilor le urăsc cel mai mult, de ce au dezvoltat această aversiune și ce poți face ca proprietar responsabil pentru a elimina aceste mirosuri din mediul pisicii tale. Sfaturi simple și eficiente!
*Toate produsele recomandate sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision din partea vânzătorului și astfel sa susținem scrierea de articole utile și de calitate.