1.1 C
București
vineri, decembrie 8, 2023

Ratele de avort spontan pe săptămâni și riscurile implicate

Date:

Share post:

Înțelegerea ratei de avort spontan și a riscului vă va ajuta să planificați mai bine sarcina.

zonia.ro

Pierderea unui făt înainte de a 20-a săptămână de sarcină se numește avort spontan, cunoscut și sub denumirea de avort spontan sau pierderea timpurie a sarcinii. Rata avortului spontan poate varia foarte mult la femei din cauza mai multor factori.

Această postare discută statisticile privind avorturile spontane în funcție de vârstă, săptămânile de sarcină, șansele de avort spontan în timpul reproducerii asistate și statisticile avorturilor spontane recurente.

Câte sarcini se termină cu avort spontan?

În aproximativ jumătate din sarcini, avortul spontan sau pierderea sarcinii pot apărea înainte ca femeia să știe că este însărcinată. Aproximativ 10 până la 15% dintre sarcinile cunoscute se termină cu avort spontan .

organicsfood.ro

Aproximativ 15% dintre avorturile spontane pot apărea în al doilea trimestru, adică între săptămânile 13 și 19 de sarcină. Avorturile spontane din al doilea trimestru sunt adesea denumite avorturi spontane tardive. O pierdere a sarcinii care apare după 20 de săptămâni de sarcină se numește naștere morta și nu este inclusă în statisticile privind avorturile spontane.

De asemenea, este posibil să aveți sarcini sănătoase după un avort spontan, iar acesta este un proces natural. Ar trebui să încerci să-l înțelegi și să nu fii afectat emoțional de el. Întreruperea medicală a sarcinii (MTP) sau avorturile de droguri și avorturile autoinduse sau avorturile spontane autoinduse nu sunt incluse în tarifele de mai sus.

Când are loc un avort spontan?

Majoritatea avorturilor spontane apar de obicei în primul trimestru, adică în primele 13 săptămâni, iar această perioadă reprezintă aproximativ 80-85% din toate cazurile. Dintre acestea, majoritatea avorturilor apar în primele șapte săptămâni de sarcină.

Riscul de avort spontan poate fi mai mare sau mai mic în orice stadiu al sarcinii, în funcție de multipli factori materni și fetali. Pierderile premature ale sarcinii se pot datora unor factori genetici, cum ar fi anomaliile cromozomiale la fat. Factorii de pierdere timpurie a sarcinii sunt de obicei în afara controlului femeilor.

Care sunt ratele de avort spontan pe săptămâni?

Rata avortului spontan poate varia în funcție de mai mulți factori la femei. Riscul relativ de avort spontan în timpul săptămânii de sarcină poate fi după cum urmează:

  • 3-4 săptămâni: Acesta este momentul în care implantarea are loc după ultima menstruație și testele de sarcină devin pozitive. 50-75% din pierderea sarcinii apare înaintea unui test de sarcină pozitiv, adică înainte de a patra săptămână. Aceasta se numește sarcină chimică și este adesea indicată de alte simptome de sarcină și avort spontan.
  • Săptămâna 5: Conform unui studiu din 2013, rata avorturilor spontane poate fi de aproximativ 21,3%. Cu toate acestea, poate exista un risc mai mare sau mai mic de pierdere a sarcinii, în funcție de cauzele materne și fetale.
  • 6-7 săptămâni: Rata avorturilor spontane în această săptămână este de aproximativ 5% deoarece este un punct în care se obține ritmul cardiac fetal.
  • 8-13 săptămâni: rata de avort spontan scade la aproximativ 2-4% în acest timp.
  • 14-20 de săptămâni: Există doar 1% șansă de avort spontan în aceste săptămâni.
CITEȘTE ȘI
Ce să mănânci dimineața dacă ești însărcinată: 10 idei de mic dejun sănătos și delicios

Care sunt ratele de avort spontan în funcție de vârstă?

Rata avortului spontan crește de obicei cu vârsta. Scăderea calității ovocitului (ovului) odată cu creșterea în vârstă ar putea fi una dintre principalele cauze ale unei incidențe mai mari a pierderii sarcinii cu vârsta maternă mai mare. Oul are probleme genetice sub formă de anomalii cromozomiale.

Frecvența pierderii sarcinii pentru femeile de diferite vârste este următoarea:

VârstăFrecvență
20-30 de ani9-17%
35 de ani20%
40 de ani40%
45 de ani80%

vârsta tatălui mai mare de 35 de ani poate crește și riscul de avort spontan.

Riscul de avort spontan menționat mai sus se bazează exclusiv pe vârsta mamei. Cu toate acestea, alți factori de risc, cum ar fi bolile cronice, stilul de viață și modificările hormonale, pot influența rata avorturilor spontane.

Risc de avort spontan și FIV

Există o șansă de pierdere precoce a sarcinii în 10-25% din ciclul FIV-ET (fertilizare in vitro și transfer de embrioni). Pierderea sarcinii după o procedură FIV vă poate afecta emoțional, fizic și financiar, deoarece sarcina nu este continuată și este adesea necesar un nou ciclu FIV.

Un avort spontan este un indiciu că embrionul s-a implantat în uter. Sarcina biochimică (test de sarcină pozitiv) este, de asemenea, considerată un indicator pozitiv al sarcinii.

Anomaliile cromozomiale pot fi o cauză majoră a avorturilor clinice spontane.

Înrudit: Sarcina chimică după FIV și IUI: este un semn bun?

Numărul de avorturi spontane recurente

Avortul spontan repetat, avortul obișnuit sau pierderea sarcinii repetate (RPL) reprezintă pierderea a trei sarcini consecutive înainte de 20 de săptămâni de la ultima perioadă menstruală. Aproximativ 1-2% dintre femei pot suferi avorturi repetate și poate epuiza multe cupluri fizic și mental.

Avortul spontan repetat se poate datora unor factori genetici, tulburări autoimune, infecții, probleme anatomice sau alte motive necunoscute. Puteți solicita ajutor de la experți pentru a identifica cauza și tratamentul pentru a avea o sarcină sănătoasă în viitor.

Risc de avort spontan după bătăile inimii fetale

Rata avortului spontan scade în momentul în care bătăile inimii fetale sunt detectate la ecografie. Unele studii sugerează o scădere cu 10% a ratelor de avort spontan odată ce bătăile inimii bebelușului sunt detectabile.

Este posibil ca multe femei să nu fie conștiente de ritmul cardiac fetal până la prima ecografie prenatală în săptămâna a 11-a sau a 12-a. Cu toate acestea, cei care au urmat un tratament de fertilitate pot avea scanări mai devreme pentru a detecta cu exactitate riscul de avort spontan pe baza ritmului cardiac fetal.

Când scade riscul de avort spontan?

Pierderea sarcinii sau numărul de avorturi spontane scade în fiecare săptămână pe măsură ce sarcina progresează. Riscul de avort spontan poate începe deja să scadă atunci când bătăile inimii fetale sunt detectabile, adică în jurul săptămânii a 7-a de sarcină. Cu toate acestea, o scădere semnificativă a numărului de avorturi spontane apare după 12 săptămâni de sarcină.

Scăderea ratelor de avort spontan poate depinde și de alți factori de risc. De exemplu, anomaliile cromozomiale pot cauza pierderea timpurie a sarcinii, în timp ce factorii materni, cum ar fi fibromul, pot duce la avorturi spontane tardive.

CITEȘTE ȘI
Depresia postpartum: Mitul fericirii materne și realitatea tulburărilor emoționale în perioada postnatală
Ratele de avort spontan pe săptămâni și riscurile implicate Avort
Ratele de avort spontan pe săptămâni și riscurile implicate

Ce ar trebui să faci dacă ai o pierdere a sarcinii?

Puteți consulta un ginecolog sau alt medic dacă avortați. Ele vă pot oferi tratamentul necesar sau vă pot ajuta să identificați și să rezolvați cauza pierderii sarcinii.

În unele cazuri, țesutul de sarcină poate să nu fie complet eliminat în timpul avorturilor spontane. Este posibil să aveți nevoie de un examen cu ultrasunete pentru a confirma avortul spontan complet. Dacă rămân țesuturi în uter, medicul dumneavoastră poate iniția un tratament pentru a elimina aceste țesuturi și a preveni complicațiile.

organicsfood.ro

Numărul de avorturi spontane pe săptămână poate varia în funcție de diferiți factori materni și fetali. Cu toate acestea, ar trebui să solicitați imediat asistență medicală dacă sângerați excesiv și aveți semne de infecție în timpul sarcinii. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda măsuri preventive, cum ar fi administrarea de imunoglobuline Rh, dacă aveți un grup sanguin Rh negativ pentru a reduce riscul de complicații în sarcinile ulterioare.

Întrebări frecvente

Cum pot să nu îmi mai fac griji în legătură cu un avort spontan?

Multe femei ar putea fi îngrijorate de a avea un avort spontan în timpul sarcinii, în special cele care au experimentat-o. Cu toate acestea, poate ajuta să știți că 85% dintre femeile cu o pierdere și 75% dintre femeile cu două până la trei pierderi vor avea o sarcină de succes data viitoare. Dacă frica și anxietatea provoacă multă suferință psihologică, puteți discuta despre îngrijorarea dvs. cu moașa/ginecul sau specialistul în sănătate mintală.

Ce nu cauzează avortul spontan?

Multe femei au concepția greșită că exercițiile excesive, vărsăturile, stresul, efortul fizic și pastilele contraceptive cauzează avort spontan. Deși consumul excesiv de alcool și droguri poate fi responsabil pentru avortul spontan, alți factori menționați mai sus nu o cauzează .

Sunt mai fertilă după un avort spontan?

Unii cercetători au descoperit că femeile care încearcă să rămână însărcinate la trei luni după o pierdere au mai multe șanse de a rămâne însărcinate decât femeile care încearcă după trei luni. Puteți încerca să rămâneți însărcinată de îndată ce medicul dumneavoastră vă eliberează și sunteți pregătit emoțional.

Cu toate acestea, timpul de recuperare după avort variază de la femeie la femeie. De asemenea, vă poate dura ceva timp pentru a vă regla ciclul menstrual, în funcție de stadiul sarcinii și de alți factori. Este esențial să vă consultați furnizorul de asistență medicală înainte de a vă planifica următoarea sarcină și să luați în considerare consumul de vitamine și suplimente prenatale esențiale pentru a menține o sarcină sănătoasă.

Note importante

  • Majoritatea avorturilor spontane apar în primul trimestru.
  • Consultați un medic ginecolog pentru a înțelege motivul și pentru a obține un tratament în timp util.
  • Este nevoie de timp pentru a vă recupera după un avort spontan, așa că consultați un medic.

Surse:

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Citește și asta…

Ratele de avort spontan pe săptămâni și riscurile implicate Avort

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

*Toate produsele recomandate sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision din partea vânzătorului și astfel sa susținem scrierea de articole utile și de calitate.

viataverdeviu.ro
drmax.ro/

Articole conexe

10 Mituri pe care toată lumea ar trebui să le știe despre HIV și SIDA

Explorează miturile și realitățile despre HIV și SIDA. Află cum progresele medicale combat dezinformarea și susțin o viață sănătoasă.

Diabet zaharat de tip 2. Cine este în pericol? Simptome și tratament.

Aflați cum să preveniți diabetul de tip 2 sau să reduceți riscul de a-l dezvolta. Obțineți informații despre screening, simptome, tratament și multe altele.

Cancerul pulmonar: Simptome, tratament, rata de supraviețuire, stadii, 7 tipuri, cauze

Cancerul pulmonar este cel mai frecvent tip de cancer în Statele Unite și în lume, cu peste 220.000 de cazuri noi diagnosticate în fiecare an. Aflați despre simptome, tratament, rata de supraviețuire, etape și multe altele.

Sunt sănătoase alimentele de marcă proprie? Dacă citiți eticheta, s-ar putea să fiți plăcut surprins

Costul produselor alimentare din Romania a crescut vertiginos în acest an. Astfel, oamenii ar putea fi tentați să...

Progesteronul: importanța, simptomele și cauzele nivelului scăzut la femei

Deficiența de progesteron la femei poate cauza infertilitate și avorturi spontane. Află care sunt simptomele, cauzele și modalitățile de tratament ale nivelului scăzut de progesteron, unul dintre principalii hormoni sexuali feminini.

Factorii declanșatori pentru alergii

Reacțiile alergice apar atunci când sistemul imunitar al unei persoane identifică în mod eronat o substanță inofensivă ca fiind dăunătoare și o atacă. Aflați mai multe despre factorii declanșatori care declanșează o reacție alergică pentru a vă ajuta să le evitați.

De ce ti se usucă buzele: 6 cauze comune

Descoperă cele mai frecvente 6 cauze ale buzelor uscate și află soluțiile optime de îngrijire. De la deficiențe de vitamine la obiceiuri proaste, înțelege mai bine ce stă în spatele acestui simptom și cum să îl combați.

Alergiile și intoleranțele alimentare, cum se manifestă și cum se tratează

Alergiile alimentare apar atunci când sistemul imunitar reacționează la contactul cu un aliment, tratându-l ca pe un invadator,...