Sfeclă roșie: calorii, proteine, carbohidrați și grăsimi în 100g, uncie, o sfeclă roșie, o ceașcă, 1 felie și multe altele
Sfecla roșie este o plantă cultivată pentru rădăcina sa cărnoasă, utilizată ca legumă în alimentația umană și ca plantă furajeră. Este bienală, deoarece în primul an se dezvoltă din semințe și crește, pierzând frunzele, iar în al doilea an formează semințe. Se însămânțează la o adâncime de 2-5 cm și la o distanță între rânduri de 20-25 cm.
Rădăcina are diferite forme: rotundă și aplatizată, svericală și oval-lungită; culoarea variază de la roșu aprins la bordo, putând avea și dungi albe sub formă de inele. Perioada de vegetație este de 110-120 de zile, iar frunzele sunt îndepărtate după 50-60 de zile.
Sfecla roșie se însămânțează la sfârșitul lunii martie-începutul lunii aprilie, semințele mai bine umezite și răsărite, în sol bine udat. La răsărire, răsadurile se răresc și rămân doar cele bine dezvoltate. Se răresc prima dată când au 1-2 cm înălțime. Apoi de încă 2-3 ori, astfel încât distanța dintre plantele vecine să nu fie mai mică de 15 cm.
Din sfecla roșie se prepară diverse mâncăruri, precum și diverse medicamente netradiționale. Aceasta conține vitamina B2 și substanțe care cresc hemoglobina din sânge.
Conținut articol
Câte calorii se găsesc în sfeclă roșie?

100 grame de sfeclă roșie conține aproximativ 43 de calorii (kcal)
De exemplu, o sfeclă roșie de mărime medie (110 g) are aproximativ 47 de calorii.
Aceasta reprezintă aproximativ 2% din aportul zilnic de calorii pentru o persoană adultă cu greutate medie și activitate medie (pentru calcul am presupus un aport zilnic de 2400 kcal).
Pentru a vizualiza cât de mult este de fapt, țineți cont de faptul că cantitatea de calorii din sfecla de mărime medie este similară cu cantitatea de calorii din sfeclă de dimensiuni medii, adică..:
- 0,5 mere
- 0,5 pahar de Coca Cola (pahar de 220 ml)
- 2 cuburi de zahăr
Pentru a arde aceste calorii trebuie să mergeți cu bicicleta cel puțin 7 minute, să înotați aproximativ 6 minute sau să alergați timp de 5 minute.
Vedeți toate datele nutriționale ale sfeclei pe diagrame.
Sfeclă roșie: calorii și nutriție per 100g (și per uncie)
per 100 g | pe uncie | |
---|---|---|
Calorii | 43 | ~ 12.2 |
Carbohidrați Total | 9.56 g | ~ 2.7 g |
Fibre dietetice | 2.8 g | ~ 0.8 g |
Grăsime | 0.17 g | |
Proteină | 1.61 g | ~ 0.5 g |
Câte calorii se găsesc în sfeclă roșie funcție de cantități?
Așa cum am mai scris înainte sfecla de mărime medie (110 g) are 47 de calorii. Este ușor de numărat că două sfecle au aproximativ 94 de calorii și trei sfecle au aproximativ 141 de calorii. În tabelul de mai jos puteți vedea, de asemenea, cantitatea de calorii pentru patru și cinci sfecle.
- Sfeclă roșie de mărime medie (110 g): 47 kcal
- Ceașcă de sfeclă roșie, felii (170 g): 73 kcal
- Ceașcă de sfeclă roșie, fiartă (200g): 86 kcal
- Uncie (oz) de sfeclă roșie: 12 kcal
- Jumătate de sfeclă roșie de mărime medie: 23.5 kcal
- Sfeclă roșie de dimensiuni mici (88g): 37.6 kcal
- Sfeclă roșie de dimensiuni mari (143g): 61.1 kcal
- Două sfecle de mărime medie: 94 kcal
- Trei sfecle de mărime medie: 141 kcal
- Patru sfecle de mărime medie: 188 kcal
- Cinci sfecle de mărime medie: 235 kcal
Proteine în sfeclă roșie
Sfecla roșie are 1.61 g de proteine la 100 g. Când multiplicați această valoare cu greutatea sfeclei de mărime medie (110 g), puteți vedea că veți obține aproximativ 1,8 g de proteine.
Carbohidrați în sfeclă roșie
Sfecla roșie are 9.56 g de carbohidrați pe 100g. În același mod ca și în cazul proteinelor, putem calcula că sfecla de mărime medie (110 g) are aproximativ 10,5 g de carbohidrați.
Grăsimi în sfeclă roșie
Sfeclă roșie are 0.17 g de grăsime pe 100g. Deci, este ușor de calculat că sfecla de mărime medie (110 g) are aproximativ 0,2 g de grăsime.

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Citește și asta…
- Efectele proteinelor asupra sănătății părului – ce trebuie să știiProteinele joacă un rol important în sănătatea părului, însă consumul în exces poate avea efecte negative. Află care sunt riscurile și beneficiile proteinelor în produsele pentru îngrijirea părului.
- Top 10 alimente bogate în antioxidanți și efectele lor benefice asupra organismuluiAntioxidanții sunt substanțe care previn sau încetinesc deteriorarea celulelor cauzate de radicalii liberi. Radicalii liberi sunt molecule instabile și reactive produși în… Citește mai multe: Top 10 alimente bogate în antioxidanți și efectele lor benefice asupra organismului
- Îngrijirea feței: metode eficiente fără costuri mari. Sfatul unui cosmetologÎn acest articol veți găsi informații utile despre cum să alegeți cosmetologul potrivit, ce produse merită achiziționate pentru o îngrijire… Citește mai multe: Îngrijirea feței: metode eficiente fără costuri mari. Sfatul unui cosmetolog
- Evită aceste 2 alimente și obiceiurile proaste pentru a preveni cancerul. Ce spun spun mediciiConsumul unor alimente grase si obiceiul de a fuma cresc riscul de boli grave precum cancerul. Medicii recomanda sa evitam aceste 2 alimente periculoase si sa renuntam la tutun pentru a ne proteja sanatatea.
- 3 alimente sănătoase pentru ficatul și creierul tău. Ce ar trebui să păstrezi în frigiderul tăuDescoperă care sunt cele 3 superalimente pe care ar trebui să le ai mereu în frigider pentru a-ți menține ficatul și creierul sănătos. Specialiștii recomandă ouăle de țară, untul de capră și parmezanul ca fiind esențiale pentru o dietă echilibrată.
*Toate produsele recomandate sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision din partea vânzătorului și astfel sa susținem scrierea de articole utile și de calitate.