Mindfulness nu se referă la reducerea stresului sau la calmul individual, ci la armonia umană colectivă. Pe măsură ce practicăm mindfulness, învățăm cum să ne folosim cel mai bine mintea pentru a fi cei mai buni pentru ceilalți. Să rămâi angajat într-o practică de mindfulness pe termen lung ar putea fi în ultimă instanță în beneficiul familiei și al comunității dumneavoastră.
În urmă cu aproximativ 30 de ani, mindfulness era un subiect marginal. Acum acest termen îl vezi peste tot când vine vorba de sănătatea mentală și fizică. Dar miturile și concepțiile greșite prevalează. Deosebit de dăunătoare este denumirea eronată că mindfulness este un lucru concentrat individual sau un “proiect solo”. Este mai ales preocupat de îmbunătățirea relațiilor, a familiilor, a comunităților, a națiunilor și a lumii – armonie și pace colectivă.

Conținut articol
Tu contezi
Adevărul este că noi toți afectăm mai mulți oameni decât ne dăm seama. Noi contăm. Tu contezi mai mult decât îți dai seama. Astfel, pentru a fi responsabili din punct de vedere social, trebuie să ne tratăm pe noi înșine și pe ceilalți cu compasiune și grijă.
O modalitate esențială de a face acest lucru este să ai grijă de mintea ta; pregătește-ți, condiționează-ți și antrenează-ți mintea pentru a fi cât mai calmă, clară și bună pe cât posibil. În mod ironic, cu cât ai mai multă grijă de tine însuți și de sănătatea ta mentală, cu atât mai bun “tu” vei aduce lumii.
În această notă, formarea mentală în mindfulness devine în primul rând o întreprindere socială și, în cele din urmă, o datorie civică. Pe măsură ce practicăm, învățăm cum să ne folosim cel mai bine mintea pentru a fi cei mai buni pentru ceilalți.
Acest lucru ne face parteneri, părinți, vecini, șoferi, frați și prieteni mai buni, deschizând calea pentru o lume mai bună, mai conectată și mai pașnică.
Mindfulness este construit pe conectarea și compasiunea cu ceilalți la rădăcina sa. Nu trebuie să mergeți la o retragere sau să vă înscrieți la lecții cu un profesor de meditație pentru a experimenta beneficiile mindfulness în relațiile dumneavoastră. Câteva minute de practică pe zi pot face o mare diferență în cazul în care persoanele semnificative din viața ta pot observa o schimbare remarcabilă.
Una dintre cele mai importante evoluții neuroștiințifice din ultimele două decenii a venit din literatura de specialitate din ce în ce mai solidă care documentează schimbările induse de mindfulness în regiunile creierului responsabile de inteligența socială și emoțională (Atkinson, 2013; Donald et al., 2018).
Acest corpus de cercetare sugerează că majoritatea oamenilor ar putea fi incapabili să facă progrese semnificative în a reacționa mai eficient în timpul situațiilor interpersonale stresante sau provocatoare fără a dezvolta un sistem nervos mai flexibil, în mod ideal prin practica mindfulness (Quinn-Nilas, 2020).
Acest lucru înseamnă că, dacă doriți mai mult succes interpersonal, care ar putea fi social, reducerea furiei stradale, diminuarea certurilor cu copiii sau partenerul (partenerii), întâlniri, cu colegii sau familia extinsă, nu are sens să nu aveți o practică de mindfulness, chiar dacă doar câteva minute pe zi.
Concluzie
Deși putem practica individual mindfulness în mod izolat, o mare parte este să fim mai buni pentru ceilalți și să contribuim la o lume mai bună. S-ar putea să doriți să experimentați să fiți mai amabil și mai plin de compasiune cu partenerul (partenerii), familia, prietenii sau colegii dvs.
În cuvintele lui Sam Harris, din aplicația sa “Waking Up”, cum ar fi să fii puțin mai prietenos și să îți ții partea ta de relație un pic mai mult? Acest lucru nu înseamnă să fii o persoană care se lasă înduplecată sau să accepți abuzuri, ci doar să aduci și să îți canalizezi sinele cel mai calm și mai reglementat.
S-ar putea să fie cel mai important lucru pe care îl veți face vreodată. Pentru a-mi păstra relațiile cu familia, prietenii, clienții, studenții, supraveghetorii și comunitatea puternice și sănătoase, mindfulness a fost cel mai important lucru pe care l-am învățat și l-am practicat.
Referințe
- Atkinson, B. J. (2013). Antrenamentul de mindfulness și cultivarea unor relații de cuplu sigure și satisfăcătoare. Psihologia cuplului și a familiei: Cercetare și practică, 2(2), 73.
- Donald, J. N., Sahdra, B. K., Van Zanden, B., Duineveld, J. J., Atkins, P. W., Marshall, S. L., & Ciarrochi, J. (2019). Atenția dvs. aduce beneficii altora? O revizuire sistematică și o meta-analiză a legăturii dintre mindfulness și comportamentul prosocial. Jurnalul britanic de psihologie, 110(1), 101-125.
- Quinn-Nilas, C. (2020). Auto-raportarea trăsăturii mindfulness și satisfacția relației de cuplu: O meta-analiză. Mindfulness, 11 (4), 835-848.
*Toate produsele recomandate sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision din partea vânzătorului și astfel sa susținem scrierea de articole utile și de calitate.