Conținut articol
Vârsta, sexul, sarcina, istoricul familial, obezitatea și statul în picioare sau în șezut pentru perioade lungi de timp sunt unii dintre factorii de risc comuni.
Menopauza este scăderea naturală a hormonilor de reproducere la o femeie atunci când aceasta ajunge la vârsta de 40 sau 50 de ani. Ca atare, în anii premergători menopauzei, ca și în cazul sarcinii, femeile se confruntă cu o mulțime de dezechilibre sau fluctuații hormonale care, la rândul lor, pot duce la simptome multiple sau tulburări. O astfel de problemă comună de care suferă multe femei în această etapă a vieții lor este varicele.
Ce sunt venele varicoase?
O venă varicoasă este un simptom care apare frecvent în timpul menopauzei și care, de obicei, dispare fără durere. În cuvinte simple, venele varicoase sunt vene răsucite și mărite – de culoare purpurie – care apar în principal pe picioare.
Pe măsură ce simptomele menopauzei se mențin de-a lungul anilor, femeile devin mai susceptibile la vene varicoase.
În afară de funcțiile lor primare de reproducere, hormonii estrogeni și progesteron ajută la funcționarea valvelor sanguine, la flexibilitatea valvelor și la îmbunătățirea fluxului sanguin. Astfel, o scădere bruscă a nivelurilor hormonale îngroașă peretele sanguin, reducând flexibilitatea. În absența acestor hormoni, venele devin mai fragile și mai uscate, ceea ce duce la acumularea sângelui în valve și, prin urmare, la apariția varicelor.
Factori de risc
Vârsta, sexul, sarcina, istoricul familial, obezitatea și statul în picioare sau în poziție șezândă pentru perioade lungi de timp sunt unii dintre factorii de risc comuni. Cercetările sugerează că hormonii de reproducere – estrogen și progesteron – au efecte benefice asupra suportului peretelui venos.
Dezechilibrele hormonale în anii care duc la menopauză determină un risc crescut de a dezvolta vene varicoase. În timpul menopauzei, există o creștere a nivelului de estrogen și progesteron, urmată de o scădere ulterioară. Nivelurile crescute de estrogen și progesteron au un efect de subțiere a pereților venelor, ceea ce le crește elasticitatea. Dar atunci când nivelul scade brusc, are efectul opus, care este îngroșarea excesivă și constricția pereților venelor.
Din cauza acestei îngroșări, supapele din vene încetează să mai funcționeze eficient, ceea ce face ca sângele să se adune în vene, contribuind la aspectul lor umflat și congestionat. Pereții venoși îngroșați pot crea, de asemenea, o cale îngustată pentru sângele care se întoarce, cauzând congestie și umflarea piciorului.
Ce trebuie să rețineți
Indiferent dacă o femeie este la menopauză sau se apropie de ea, există anumite lucruri importante pe care trebuie să le știe despre gestionarea și prevenirea venelor varicoase.
Varicele apărute atunci când femeia atinge menopauză se estompează în mod obișnuit și, de cele mai multe ori, nu sunt dureroase. Din nefericire, însă, câteva femei tind să dezvolte dureri, greutate la nivelul piciorului, probleme ale pielii, cum ar fi mâncărimi, ulcere peste picior, sângerări bruște din aceste vene varicoase și cheaguri de sânge. Astfel de simptome necesită ajutorul de specialitate al unui chirurg generalist sau al unui chirurg vascular.
El a spus că medicul va examina piciorul și va face, de asemenea, o ecografie pentru a verifica fluxul sanguin în picior pentru a avea o idee mai bună despre amploarea bolii.
În general, chirurgii sfătuiesc modificări ale stilului de viață care includ adoptarea de exerciții cu impact redus, care utilizează mușchii picioarelor pentru a îmbunătăți circulația și, de asemenea, pentru a evita să stea în picioare timp îndelungat, folosind șosete de compresie și ridicând picioarele ori de câte ori se odihnesc sau dorm pentru a aborda venele varicoase, dacă boala este ușoară sau asimptomatică.

Dacă aceste schimbări în stilul de viață nu sunt benefice sau dacă varicele sunt prea severe, se recomandă o intervenție chirurgicală, cum ar fi ligatura și extirparea venelor. Cu toate acestea, deoarece necesită anestezie și este invazivă, fraternitatea medicală a venit cu o mare varietate de opțiuni minim invazive, cum ar fi scleroterapia, chirurgia cu laser, terapia de ablație endogenă și chirurgia venoasă endoscopică.
Venele varicoase tind să se agraveze în timp dacă nu sunt tratate. Așadar, femeile de vârsta menopauzei ar trebui să aibă grijă de sănătatea venelor lor și să consulte un medic la primul semn de varice.
*Toate produsele recomandate sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision din partea vânzătorului și astfel sa susținem scrierea de articole utile și de calitate.
Citeste si asta…
- Efectele proteinelor asupra sănătății părului – ce trebuie să știiProteinele joacă un rol important în sănătatea părului, însă consumul în exces poate avea efecte negative. Află care sunt riscurile și beneficiile proteinelor în produsele pentru îngrijirea părului.
- Top 10 alimente bogate în antioxidanți și efectele lor benefice asupra organismuluiAntioxidanții sunt substanțe care previn sau încetinesc deteriorarea celulelor cauzate de radicalii liberi. Radicalii liberi sunt molecule instabile și reactive produși în… Citește mai multe: Top 10 alimente bogate în antioxidanți și efectele lor benefice asupra organismului
- Îngrijirea feței: metode eficiente fără costuri mari. Sfatul unui cosmetologÎn acest articol veți găsi informații utile despre cum să alegeți cosmetologul potrivit, ce produse merită achiziționate pentru o îngrijire… Citește mai multe: Îngrijirea feței: metode eficiente fără costuri mari. Sfatul unui cosmetolog
- Evită aceste 2 alimente și obiceiurile proaste pentru a preveni cancerul. Ce spun spun mediciiConsumul unor alimente grase si obiceiul de a fuma cresc riscul de boli grave precum cancerul. Medicii recomanda sa evitam aceste 2 alimente periculoase si sa renuntam la tutun pentru a ne proteja sanatatea.
- 3 alimente sănătoase pentru ficatul și creierul tău. Ce ar trebui să păstrezi în frigiderul tăuDescoperă care sunt cele 3 superalimente pe care ar trebui să le ai mereu în frigider pentru a-ți menține ficatul și creierul sănătos. Specialiștii recomandă ouăle de țară, untul de capră și parmezanul ca fiind esențiale pentru o dietă echilibrată.