Astronomii descoperă acum în mod obișnuit planete care orbitează în jurul stelelor din afara sistemului solar – se numesc exoplanete. Dar în vara anului 2022, echipele care lucrează la proiectul NASA Transiting Exoplanet Survey Satellite a descoperit câteva planete deosebit de interesante care orbitează în zonele locuibile ale stelelor lor mamă.
O planetă este 30% mai mare decât Pământul și orbitează în jurul stelei sale în mai puțin de trei zile. Cealaltă este 70% mai mare decât Pământul și ar putea găzdui un ocean adânc. Aceste două exoplanete sunt super-Pământuri – mai masive decât Pământul, dar mai mici decât giganții de gheață precum Uranus și Neptun.
Pământul este încă singurul loc din univers despre care oamenii de știință știu că poate găzdui viață. Ar părea logic să se concentreze căutarea vieții pe clonele Pământului… planete cu proprietăți apropiate de cele ale Pământului. Dar cercetările au arătat că cele mai mari șanse pe care le au astronomii de a găsi viață pe o altă planetă sunt probabil pe o super-Pământ asemănătoare cu cele descoperite recent.

Comun și ușor de găsit
Cele mai multe super-Pământuri orbitează în jurul unor stele pitice reci, care au o masă mai mică și trăiesc mult mai mult decât Soarele. Există sute de stele pitice reci pentru fiecare stea ca Soarele, iar oamenii de știință au găsit super-Pământuri care orbitează în jurul următoarelor stele 40% din piticele reci pe care le-au analizat.
Folosind acest număr, astronomii estimează că există zeci de miliarde de super-Pământuri în zonele locuibile unde poate exista apă lichidă numai în Calea Lactee. Deoarece toate formele de viață de pe Pământ folosesc apa, se consideră că apa este esențială pentru habitabilitate.
Pe baza proiecțiilor actuale, aproximativ un treime din toate exoplanetele sunt super-Pământuri, ceea ce le face să fie cel mai frecvent tip de exoplanete din Calea Lactee. Cea mai apropiată este doar la șase ani-lumină distanță de Pământ. S-ar putea spune chiar că sistemul nostru solar este neobișnuit, deoarece nu are o planetă cu o masă între cea a Pământului și cea a lui Neptun.

Un alt motiv pentru care super Pământurile sunt ținte ideale în căutarea vieții este faptul că sunt mult mai ușor de detectate și studiate decât planetele de mărimea Pământului. Există două metode pe care astronomii le folosesc pentru a detecta exoplanetele. Una dintre ele urmărește efectul gravitațional al unei planete asupra stelei-mamă, iar cealaltă urmărește scurta atenuare a luminii unei stele atunci când planeta trece prin fața ei. Ambele metode de detectare sunt mai ușoare în cazul unei planete mai mari.
Super-Pământurile sunt super locuibile
Cu peste 300 de ani în urmă, filosoful german Gottfried Wilhelm Leibniz a susținut că Pământul este “cea mai bună dintre toate lumile posibile.” Argumentul lui Leibniz era menit să răspundă la întrebarea de ce există răul, dar astrobiologii moderni au explorat o întrebare similară, întrebându-se ce face ca o planetă să fie ospitalieră pentru viață. Se pare că Pământul nu este cea mai bună dintre toate lumile posibile.
Din cauza activității tectonice a Pământului și a schimbărilor în luminozitatea Soarelui, clima a variat de-a lungul timpului de la o temperatură de fierbere a oceanelor la o temperatură de îngheț la scară planetară. Pământul a fost nelocuibil pentru oameni și alte creaturi mai mari în cea mai mare parte a istoriei sale de 4,5 miliarde de ani. Simulările sugerează că pe termen lung habitabilitatea Pământului nu a fost inevitabilă., ci a fost o chestiune de șansă. Oamenii sunt literalmente norocoși că sunt în viață.
Cercetătorii au venit cu o listă de atribute care fac ca o planetă să fie foarte propice vieții. Planetele mai mari au mai multe șanse de a fi active din punct de vedere geologic, o caracteristică care, în opinia oamenilor de știință, ar fi favorizează evoluția biologică. Așadar, cea mai locuibilă planetă ar trebui să aibă aproximativ de două ori masa Pământului și să fie cu 20% până la 30% mai mare ca volum.
De asemenea, ar avea oceane suficient de puțin adânci pentru ca lumina să stimuleze viața până pe fundul mării și o temperatură medie de 77 de grade Fahrenheit (25 de grade Celsius). Ar avea o atmosferă mai groasă decât cea a Pământului, care ar acționa ca o pătură izolatoare.
În cele din urmă, o astfel de planetă ar orbita în jurul unei stele mai bătrâne decât Soarele, pentru a oferi vieții mai mult timp pentru a se dezvolta, și ar avea un câmp magnetic puternic care protejează împotriva radiațiilor cosmice. Oamenii de știință cred că aceste atribute combinate vor face o planetă super locuibilă.
Prin definiție, super-Pământurile au multe dintre atributele unei planete super locuibile. Până în prezent, astronomii au descoperit două duzini de exoplanete super-Terra care sunt, dacă nu cele mai bune dintre toate lumile posibile, teoretic mai locuibile decât Pământul.
Recent, a existat o adăugire interesantă la inventarul planetelor locuibile. Astronomii au au început să descopere exoplanete care au fost ejectate din sistemele lor stelareși ar putea exista miliarde de ele cutreieră Calea Lactee. În cazul în care un super-Pământ este ejectat din sistemul său stelar și are o atmosferă densă și o suprafață apoasă, acesta ar putea susține viața timp de zeci de miliarde de ani, mult mai mult decât ar putea persista viața pe Pământ înainte ca Soarele să moară.

Detectarea vieții pe super Pământuri
Pentru a detecta viața pe exoplanete îndepărtate, astronomii vor căuta biosemnături, produse secundare ale biologiei care sunt detectabile în atmosfera unei planete.
Telescopul spațial James Webb al NASA a fost proiectat înainte ca astronomii să descopere exoplanete, astfel încât telescopul nu este optimizat pentru cercetarea exoplanetelor. Dar este capabil să facă o parte din această știință și este programat să să vizeze două super-Pământuri potențial locuibile în primul său an de funcționare. Un alt set de super-Pământuri cu oceane masive descoperite în ultimii ani, precum și planetele descoperite în această vară, sunt, de asemenea, planete ținte convingătoare pentru James Webb.
Dar cele mai bune șanse de a găsi semne de viață în atmosferele exoplanetelor vor veni cu următoarea generație de telescoape gigantice, cu baza la sol: telescoapele Telescopul Extremely Large Telescope de 39 de metri., Telescopul de 30 de metri și Telescopul gigant Magellan de 24,5 metri. Toate aceste telescoape sunt în construcție și vor începe să colecteze date până la sfârșitul deceniului.
Astronomii știu că există ingredientele pentru viață, dar locuibil nu înseamnă locuit. Până când cercetătorii vor găsi dovezi de viață în altă parte, este posibil ca viața pe Pământ să fi fost un accident unic. Deși există multe motive pentru care o lume locuibilă nu ar avea semne de viață, dacă, în următorii ani, astronomii se vor uita la aceste super Pământuri super locuibile și nu vor găsi nimic, omenirea ar putea fi forțată să concluzioneze că universul este un loc singuratic.
*Toate produsele recomandate sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision din partea vânzătorului și astfel sa susținem scrierea de articole utile și de calitate.