9.5 C
București
duminică, decembrie 3, 2023

Taiwan: a doua China pe harta lumii

Date:

Share post:

Descoperă istoria complexă și relațiile tensionate dintre Taiwan și China continentală, de la rădăcinile austroneziene ale populației native Gaoshan până la lupta modernă pentru recunoaștere internațională. Află de ce Taiwanul este cunoscut ca “a doua China” pe harta geopolitică a lumii.

zonia.ro

În secolul al XVI-lea, această insulă se numea Formosa, ceea ce înseamnă “frumoasă” în portugheză. Era cu adevărat ca un fragment dintr-o lume pierdută, atât de diferită de continentul care se afla la doar 150 de kilometri distanță. Păduri dense formate din chirpici, bambus, viță de vie, munți cu cascade încântătoare, văi însorite înflorite, o abundență de animale și păsări – Taiwan era considerată pe bună dreptate perla insulară din coroana împăraților chinezi.

Dar acum întreaga lume cunoaște Taiwanul nu numai ca o insulă, ci și ca un stat care se află într-o confruntare constantă cu China. De fapt, există acum două țări pe harta lumii – marea China continentală (Republica Populară Chineză) și mica insulă China (Republica Populară Chineză). Ce nu au împărțit și care sunt motivele conflictului lor?

Dăți din mână în mână

Taiwan: a doua China pe harta lumii conflict-politic
Natura din Taiwan

Insula Taiwan este separată de China continentală prin strâmtoarea cu același nume.Populația autohtonă de aici era Gaoshan, care avea rădăcini austroneziene. Când primii chinezi au început să se stabilească în Taiwan (și acest lucru s-a întâmplat în secolul al XII-lea), au început să dezvolte văi cu un climat blând și umed, împingându-i pe aborigenii primitivi în munți. După un secol de astfel de expansiune târâtoare, zona joasă a Taiwanului s-a dovedit a fi aproape în întregime chineză, iar Gaoshanii au început să se adapteze la viața de pe înălțimi.

organicsfood.ro

În secolul al XVI-lea, existența liniștită a insulei a luat sfârșit – a început epoca războaielor coloniale și a transferului Taiwanului din mână în mână. La început au fost pirații japonezi și lorzii feudali, iar apoi portughezii, care au dat insulei numele Formosa. 

După 100 de ani, aceștia au fost înlocuiți de olandezi, iar aceștia au fost alungați de spanioli, care au început să construiască în mod activ țărmurile cu forturi și fortificații. Olanda, după ce și-a adunat forțele, 20 de ani mai târziu a recucerit Taiwanul, dar în curând au fost nevoiți să părăsească paradisul – Imperiul Chinez a îndreptat umerii și și-a revendicat drepturile asupra insulei.

Taiwan: a doua China pe harta lumii conflict-politic
Aborigenii Gaoshan din Taiwan într-un desen realizat de colonizatorii olandezi

Pacea și armonia din Formosa au durat până la sfârșitul secolului al XIX-lea, până când insula a fost inclusă în Japonia, care a câștigat războiul împotriva Chinei. Nu a fost dificil să facă acest lucru – Imperiul Qing își trăia ultimele zile, clătinându-se sub presiunea contradicțiilor interne. 

CITEȘTE ȘI
3 Cele mai bune stațiuni de pe litoralul romanesc pentru vacanta ta din 2023 🌊

Din 1912, Republica Chineză a fost creată pe fragmentele puterii supreme prăbușite, care după un timp a fost scufundată în abisul războiului civil. Taiwanul a fost japonez în tot acest timp, iar tânărul stat nu a avut nici puterea, nici capacitatea de a-l recâștiga.

După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, evenimentele din jurul Taiwanului au început să se învârtă ca un model într-un caleidoscop frenetic. Mai întâi, Japonia semnează capitularea și, conform condițiilor tratatului de pace, returnează Taiwanul Republicii Chineze. 

Războiul civil care durează în tot acest timp chiar în China duce la victoria comuniștilor conduși de Mao Zedong în 1949. Forțele guvernamentale care li se opun, cu generalul Chiang Kai-shek, fug în sud, iar apoi, cu ajutorul Statelor Unite, se evacuează în Taiwan. Numărul total de refugiați se ridică la 2 milioane de persoane, iar insula se transformă de fapt în ultimul bastion al guvernului răsturnat.

Probleme de recunoaștere

Ca rezultat, s-a format Republica Populară Chineză pe continent – un stat comunist cu liderul Mao Zedong. Iar în Taiwan a rămas pur și simplu Republica Chineză, care a devenit în esență o dictatură militară cu Chiang Kai-shek în fruntea sa. Niciuna dintre ele nu s-a recunoscut reciproc, dar cu comunitatea internațională situația era diferită.

Pentru întreaga lume, evenimentele care au avut loc în China au fost o lovitură de stat armată și o preluare a puterii, astfel încât formarea noului stat sub conducerea comuniștilor nu a fost recunoscută imediat de toată lumea. Dar Republica Chineză din Taiwan, dimpotrivă, a fost considerată un stat legitim. Mai mult, ea, și nu RPC, a fost țara fondatoare a ONU cu drept de veto în Consiliul de Securitate. Situația s-a schimbat abia în anii ’70, când principalele țări occidentale au stabilit oficial relații diplomatice cu RPC, iar locul Republicii Kârgâzstan în ONU a fost luat de China continentală – RPC.

CITEȘTE ȘI
O mașină a intrat într-o stație de autobuz: Cel puțin patru morți și șapte răniți

În prezent, Taiwanul (denumirea oficială este Republica Populară Chineză) este recunoscut în lume doar de 14 state, dintre care cele mai cunoscute sunt Paraguay, Guatemala, Honduras și Vatican.Cu toate acestea, Taiwanul nu se află deloc în izolare internațională – majoritatea țărilor din lume întrețin cu el relații diplomatice reale prin legături economice și culturale.

Taiwan: a doua China pe harta lumii conflict-politic
Țările care au relații informale cu Taiwanul sunt indicate cu verde deschis/ © commons.wikimedia.org

Împreună sau separat?

Ei bine, cum rămâne cu China continentală? Consideră că Taiwanul este al său și încearcă din răsputeri să îl readucă în pântecele “mamei”. În zilele noastre, auzim uneori la știri fie despre exerciții militare chineze în strâmtoarea Taiwan, fie despre declarații ferme ale unor înalți oficiali chinezi. 

Se pare că confruntarea dintre cele două state a ajuns la apogeu. Cu toate acestea, nu a fost întotdeauna așa, și cu doar câteva decenii în urmă, vecini ireconciliabili au purtat negocieri complet pașnice privind unificarea între ei. Dar acestea nu au dus la nimic util, deoarece părțile nu au găsit un teren comun în ceea ce privește problema principală.

China continentală a propus principiul “o țară, două sisteme”, adică Taiwanul face parte din Republica Populară Chineză ca unitate administrativă cu un grad ridicat de autonomie.Insula nu a fost de acord cu acest lucru și a înaintat o contra-propunere: “o țară, două teritorii.” Ambele titluri diferă doar printr-un singur cuvânt, dar în spatele acestuia se află un întreg abis. 

Taiwanul era dispus doar să se unească cu China continentală, păstrându-și independența deplină. Acest lucru seamănă aproximativ cu actuala Uniune Statală a Rusiei și Belarusului (sau cu CSI, care aproape că s-a scufundat în uitare) – o structură supranațională, ceva de genul unei unificări informale. Desigur, RPC nu a fost mulțumită de această propunere și negocierile au ajuns într-un punct mort.

Taiwan: a doua China pe harta lumii conflict-politic
Liderii celor două Chine – Xi Jinping (RPC) și Tsai Ing-wen (ROC)/

Punte economică

Din exterior, se pare că cele două Chine sunt dușmani ireconciliabili. Și într-adevăr, una revendică întregul teritoriu al marelui său vecin, în timp ce cealaltă rupe fără milă relațiile diplomatice cu toți cei care recunosc oficial Taiwanul ca fiind independent. Una dintre ele face zgomot de săbii în strâmtoarea Taiwan, cealaltă cumpără arme de la Statele Unite și se bucură de sprijinul necondiționat al acestora. Ce fel de legături reciproce ar putea exista în această situație?

CITEȘTE ȘI
Rusia: denunță sabotajul ucrainean al Southstream

Poate ceva mai mult. O treime din exporturile totale ale Taiwanului merg către China continentală, iar relațiile economice dintre cele două țări se consolidează de la an la an. Atât insula, cât și China continentală investesc în economia celeilalte, semnează acorduri de afaceri și cooperează nu numai în domeniul producției, ci și la nivel cultural.

Taiwan: a doua China pe harta lumii conflict-politic
В Тайване нередки митинги и демонстрации против объединения/ © Reuters

Populația Taiwanului este de 23 de milioane de oameni. Aceștia sunt aceiași chinezi, care vorbesc însă dialectul Min de Sud, pe care nu toată lumea de pe continent îl înțelege. Cu toate acestea, din punct de vedere mental, locuitorii insulei sunt oameni diferiți. După ce au trecut printr-o dictatură militară și trăiesc de aproape patru decenii sub o democrație dezvoltată, ei sunt foarte diferiți de vecinii lor. 

Nu este o coincidență faptul că orice propunere de a unifica cele două țări provoacă proteste violente pe insulă. Astfel, în ciuda declarațiilor liderului chinez că “problema unificării este doar o chestiune de timp”, pe harta politică a lumii vor exista două Chine pentru o lungă perioadă de timp – cea mare comunistă și cea mică democratică.

Interesant este că Taiwanul are dispute teritoriale nu numai asupra insulei în sine, ci și asupra unor suprafețe mai mici de teren din Marea Chinei de Sud. În general, această zonă maritimă este o bulă strâmtă de contradicții care se poate sparge în orice moment. 

viataverdeviu.ro
drmax.ro/

Articole conexe

Broadway: 5 lucruri fascinante despre epicentrul teatral al lumii

Explorează fascinanta lume a Broadway-ului - de la porecla "Marea Cale Albă" la originile Times Square și celebrele premii Tony. Istorie, creativitate și spectacol într-un singur loc!

Un cântăreț turc a fost ucis pentru ca nu a îndeplinit o cerere din partea publicului

Cântărețul turc Onur Sener a fost nevoit să moară pentru că nu a îndeplinit o cerere muzicală din...

Kamala Harris va vizita zona demilitarizată în cadrul unei călătorii în Coreea de Sud

Este probabil ca această mișcare să stârnească o reacție furioasă din partea Coreei de Nord, care a denunțat-o...

Uzbekistan: Nu se pune problema recunoașterii “Ciprului de Nord”

Nu se pune problema recunoașterii pseudo-statului, a declarat ministrul de externe uzbec Vladimir Norov (în fotografia de arhivă...

Cum afectează schimbările climatice sănătatea umană

Cercetătorii încearcă să calculeze impactul pe care schimbările climatice îl vor avea asupra sănătății umane dacă comunitatea internațională nu acționează rapid pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră.

50 De zile din Anglia până în Australia cu autobuzul: este real! Povestea unui turneu extraordinar din secolul XX

50 De zile din Anglia până în Australia cu autobuzul: este real! Povestea unui turneu extraordinar din secolul XX

În atenția părinților! Minorii care fumează în public vor fi amendați

Mai mulți parlamentari au introdus un nou proiect de lege. Aceasta se referă la fumatul minorilor în locuri...

Ce condiții impune Austria întreprinderilor care solicită ajutoare de stat pentru acoperirea costurilor energetice

Ce condiții impune Austria întreprinderilor care solicită ajutoare de stat. Aceștia trebuie să se abțină de la anumite...