1.4 C
București
joi, noiembrie 30, 2023

Timp, energie, atenție: sistemul TEA, un sistem de productivitate simplu, dar puternic

Date:

Share post:

În urmă cu câteva săptămâni, am luat prânzul cu alți colegi și am aflat despre o metodă de productivitate care este înșelător de simplă, dar incredibil de eficientă – sistemul TEA, care înseamnă “timp, energie și atenție”. Această abordare pare atrăgătoare, deoarece se bazează pe principii umane esențiale și nu creează o nevoie artificială de un sistem complex de productivitate.

zonia.ro

Evident, este nevoie de timp pentru a face orice lucru, de energie pentru a susține efortul, iar concentrarea asupra muncii necesită atenție. Dar, uneori, suntem atât de prinși în sisteme încât uităm de acești trei piloni fundamentali ai productivității. Deoarece principiile de bază ale conceptului TEA sunt atât de clare, acesta are un impact puternic.

Cei 3 piloni ai productivității

Acronimul TEA a fost inventat de antreprenorul Thanh Pham, gazda podcastului The Productivity Show. După ce a studiat multe sisteme de productivitate, a văzut că este nevoie de o structură mai simplă, mai holistică, cu trei componente cheie:

  • Timp. Totul începe cu modul în care vă programați și vă stabiliți prioritățile în ceea ce privește modul în care vă investiți timpul – nu doar cantitatea de timp alocată anumitor sarcini, ci și calitatea acestuia. De exemplu, o investiție de timp astăzi va economisi mai mult timp mâine.
  • Energie (Energy). Mintea și corpul sunt instrumente care au nevoie de combustibil. Munca în profunzime necesită energie mentală și fizică. Fără combustibil mental și fizic – fără productivitate semnificativă.
  • Atenție. Stabiliți obiective precise înainte de a vă concentra atenția asupra unui lucru. Apoi, mențineți atenția rămânând concentrați asupra obiectivului și evitând distragerile.

Dacă pierdeți unul dintre aceste elemente, performanța și bunăstarea dumneavoastră la locul de muncă vor avea de suferit. Atunci când ai energie și atenție, dar nu ai suficient timp, te simți copleșit. Când ai mult timp și atenție, dar nu ai suficientă energie, ești epuizat.

CITEȘTE ȘI
Cum să reușești când ești promovat la job. 3 strategii la care puțini oameni se gândesc

Și, în cele din urmă, mult timp și energie, dar prea puțină atenție și te lași distras. Aveți nevoie de toate cele trei componente pentru a fi productivi fără a vă compromite sănătatea mintală.

organicsfood.ro

Unele persoane extind acest cadru la TEAM pentru a explica relația dintre motivație și productivitate. Dar aș spune că motivația este un factor de energie mentală și fizică.

Cu cât ești mai motivat, cu atât mai multă energie ai pentru a-ți atinge obiectivele. Dimpotrivă, dacă vă simțiți demotivat, este posibil ca nivelul de energie să fie scăzut.

Cum se aplică principiile TEA pentru a îmbunătăți performanța

Timp, energie, atenție: sistemul TEA, un sistem de productivitate simplu, dar puternic Bussines

Structura TEA este simplă, dar importantă pentru multe domenii ale vieții și muncii. Aceasta se reduce la trei principii:

  1. Nu pierdeți timpul, investiți-l. Ce face sinele tău actual pentru sinele viitor? Răspunsul la această întrebare este o modalitate excelentă de a decide cum să vă investiți timpul. De exemplu, vă dați seama că nu aveți nevoie să stați pe rețelele de socializare și să amânați mersul la culcare. În schimb, automatizați sarcinile plictisitoare sau rezervați-vă o după-amiază întreagă pentru a înregistra o serie de videoclipuri dintr-o dată sau planificați o excursie pentru a vizita fondatori din alte orașe și a învăța ceva de la ei. Dar nu exagerați. Dacă ești îngrijorat de lipsa de timp, ești tentat să faci doar lucruri utile. Dar lenea este, de asemenea, o investiție de timp. Lasă-ți mintea să zburde, lasă-ți imaginația să zburde pentru a genera idei noi, proaspete.
  2. Hrănește-ți corpul și mintea. Alimentele pe care le mâncați, somnul pe care îl aveți, conținutul pe care îl consumați, toate acestea ar trebui să vă ofere corpului și minții suficientă energie. Gătiți mese sănătoase (sau cumpărați mâncăruri sănătoase gata preparate dacă nu vă place să gătiți), nu reduceți somnul, hrăniți-vă mintea cu conținut sănătos și notați-vă ideile într-un jurnal. Există o mulțime de modalități de a vă menține un nivel ridicat de energie. Dar, din nou, uneori trebuie să vă permiteți să nu faceți nimic – pare neproductiv, dar vă reîncarcă bateriile pentru a vă menține în viață.
  3. Planificați timp pentru distracții. Dacă vă este greu să vă concentrați, nu vă faceți griji: este perfect normal. Mintea noastră este concepută pentru a fi distrasă, pentru a continua să scaneze încăperea în căutare de noi informații – sau de un potențial pericol. În loc să vă învinovățiți, încercați să vă planificați activitatea în funcție de obiective și factori declanșatori. Dacă obiectivul dvs. este să scrieți un raport pentru o ședință viitoare, veți avea nevoie de ore de muncă neîntreruptă. Ce factori declanșatori vă vor împiedica să vă concentrați? Este din cauza telefonului, a colegilor care vorbesc? Adaptați-vă spațiul de lucru prin reducerea la minimum a distragerilor: lăsați telefonul în altă cameră, blocați aplicațiile care vă distrag atenția sau închideți-vă într-o sală de conferințe pe care scrie “nu deranjați”.
CITEȘTE ȘI
Cum să-ți dai seama că o persoană se afirmă pe seama ta

Aceste principii par evidente, dar este ușor să te pierzi în cei trei pini. Înainte de a începe să explorați sisteme complexe de productivitate, gândiți-vă cum vă puteți îmbunătăți gestionarea timpului, energiei și atenției prin aplicarea sistemului TEA. Ca de obicei, un instrument puternic pentru urmărirea progreselor și pentru utilizarea atentă a ideilor este auto-reflecția.

Citește și asta…

Timp, energie, atenție: sistemul TEA, un sistem de productivitate simplu, dar puternic Bussines
viataverdeviu.ro
drmax.ro/

Articole conexe

Iubirea de sine. De ce este important dar dificil să te iubești pe tine însuți

Iubirea de sine este esențială pentru o viață împlinita. Dar, uneori, poate fi dificil să te iubești pe tine însuți. Acest articol explorează importanța iubirii de sine, precum și modalități practice prin care poți să îți dezvolți o relație mai profundă cu tine însuți. Descoperă cum să îți îmbunătățești relația cu tine însuți și să îți dezvolți sentimentul de iubire de sine!

Cum să nu te mai simți vinovat. 9 sfaturi de la un psiholog clinician

Este ușor să te simți vinovat atunci când aluneci, dar vinovăția te poate face să te simți mai rău cu tine însuți, ceea ce te va face să faci mai multe greșeli în viitor. Iată 9 sfaturi despre cum să nu te simți vinovat și să începi să te simți bine.

Numele Aurelia, Origine și semnificație

Numele Aurelia este un nume roman antic, care provine din latinescul "aureus", care înseamnă "aur". Numele se referă la strălucirea aurului și este asociat cu frumusețea și splendoarea. Semnificația sa poate fi interpretată ca "aurul strălucește", "strălucitor ca aurul" sau "perechea aurului". Acest nume este un nume tare și puternic, simbolizând însemnătatea și mândria sau autoritatea.

Femeile de 30 de ani nu mai sunt la fel de populare? De ce această schimbare de percepție

Odată cu vârsta de 30 de ani, femeile nu mai sunt privite la fel în societate. Află care sunt motivele concrete pentru care femeile de peste 30 de ani nu mai sunt la fel de populare.

15 Gesturi mici de a vă îmbunătăți relația

Relațiile durabile se construiesc pe gesturi mici și consistente. De la folosirea unei comunicări pozitive și evitarea presupunerilor la menținerea unei legături zilnice, fiecare pas contează. Înarmându-te cu aceste 15 metode simple, poți transforma relația ta într-una plină de înțelegere, iubire și respect reciproc.

Teoria ghindei pentru a-ți descoperi talentul

Teoria ghindei a lui James Hillman, un cunoscut psihanalist american, este foarte interesantă pentru că presupune că...

Horoscop zilnic Berbec pentru 09.10.2022

Influența ta are limite Astăzi, mai ales în a doua jumătate a zilei, este posibil să simțiți pentru un...

Cheia pentru construirea unei afaceri alimentare regenerative

După o călătorie prin junglele Mexicului, Michael Sacco s-a îndrăgostit. Cu toate acestea, obiectul afecțiunii lui era ciocolata. „Am...