Turcia este o destinație de top pentru turiștii romani, dar mulți o asociază exclusiv cu o vacanță all-inclusive. Dar, în plus față de stațiunile și hotelurile din această țară mică, există o cantitate imensă de lucruri interesante. Acestea sunt coastele celor patru mări cu plaje diferite, o cultură țesută din moștenirea diferitelor civilizații, o natură uimitoare, o arhitectură frumoasă și o istorie veche de secole.
Am ales o listă cu cele mai faimoase obiective turistice din Turcia.
Conținut articol
- 1. Hagia Sophia
- 2. Palatul Topkapi
- 3. Moscheea Albastră
- 4. Bazilica cisternă
- 5. Moscheea Suleymaniye
- 6. Turnul Galata
- 7. Marele Bazar (Grand Bazaar)
- 8. Palatul Dolmabahce
- 9. Istiklal
- 10. Turnul Maiden
- 11. Parcul Emirgan
- 12. Strâmtoarea Bosfor
- 13. Cappadocia
- 14. Stațiunea Pamukkalele
- 15. Amfiteatrul din Aspendos
- 16. Orașul antic Demre-Mira
- 17. Orașul antic Efes
- 18. Orașul antic Side
- 19. Orașul antic Phaselis
- 20. Orașul antic Troia
- 21. Cetatea Alanya
- 22. Green Canyon (Canionul Verde, Munții Taurus)
- 23. Cascada Manavgat
- 24. Mănăstirea Panagia Sumela
- 25. Chimera Muntelui de Foc (Yanartash)
- 26. Muntele Nemrut-Dag
- 27. Insulele Prinților
- 28. Cascadele Duden
- 29. Galataport
- 30. Lacul Salda
1. Hagia Sophia
Hagia Sophia este un monument monumental de arhitectură bizantină și mondială care a supraviețuit în toată splendoarea sa, în Istanbul este numită principala atracție și chiar a opta minune a lumii. De-a lungul istoriei sale – și aceasta este de peste 1500 de ani – catedrala a supraviețuit prăbușirilor, a fost reconstruită și restaurată de mai multe ori, a fost muzeu și astăzi funcționează din nou ca moschee.

2. Palatul Topkapi
Principala reședință a padișahilor turci a fost deschisă vizitatorilor ca muzeu abia în 1923. Palatul Topkapi a fost construit în 1479 din ordinul sultanului Mehmed și este un întreg complex de palate și parcuri cu grădini, terase cu flori, palate, adăposturi, trezorerie, divan (guvernul turc), arsenal, brutărie, grajduri. Doar personalul de aici număra aproximativ 5 mii de persoane.
“Topkap” din turcă înseamnă “poarta tunurilor”, deoarece la fiecare plecare a sultanului din reședință se emitea un foc de tun.
Astăzi, în muzeu puteți face cunoștință cu cea mai bogată colecție a padișahilor turci: 12 mii de obiecte unice de porțelan, tacâmuri, bijuterii ale soțiilor sultanului, de exemplu. Printre altele, aici sunt depozitate relicvele lui Iona Botezătorul, sabia lui David, brazda lui Avraam și toiagul lui Moise, în fața căruia, potrivit legendei, marea s-a despărțit.

3. Moscheea Albastră
Este situată în inima istorică a Istanbulului și este cunoscută și sub numele de Moscheea Sultanhamet sau Moscheea Ahmediye. Moscheea a fost ridicată în onoarea celui de-al 14-lea sultan al Imperiului Otoman, Ahmed I, care a jucat un rol important în istoria Turciei. Scurta sa domnie de 14 ani a fost una dintre cele mai bune pentru Imperiu și s-a dovedit a fi un conducător foarte grijuliu și bun la suflet – de exemplu, Ahmed I a participat personal la stingerea incendiilor din Istanbul, în urma cărora a rămas cu răni și mutilări.
Altarul a fost construit în 1616, un an mai târziu Ahmed I a murit și a fost înmormântat lângă el.
Moscheea Albastră este construită în stil clasic și otoman, în piatră și marmură, cu o cupolă înaltă de 43 de metri. Moscheea este neobișnuită prin minaretele sale – sunt șase, în timp ce majoritatea moscheilor mici sunt construite cu un minaret, iar cele mari cu patru. În interior, moscheea este foarte spațioasă, cu pereți de faianță făcuți manual – au fost folosite aproximativ 20 de mii de bucăți de faianță.

4. Bazilica cisternă
Bazilica Cisterna este situată în cartierul Sultanahmet, în 2022 a fost deschisă după o restaurare la scară largă, a fost completată cu un nou iluminat, un spectacol de lumini și expoziții în interiorul cisternei.
Acest monument cultural și istoric a servit ca rezervor încă din secolul al IV-lea, aici era stocată o rezervă inepuizabilă de apă în caz de secetă sau asediu.
Apa a intrat în bazilică printr-un apeduct sau printr-o conductă de apă din Pădurea Belgrad. Pentru numeroasele (336) coloane de sub bolta cu o înălțime de 145 de metri, Bazilica a mai fost numită și Castelul scufundat. Astăzi, călătorii pot vedea “Coloana lacrimilor”, capul Meduzei sau pot arunca o monedă în “Fântâna dorințelor”.

5. Moscheea Suleymaniye
A doua ca mărime după Çamlici și una dintre cele mai frumoase și mai scumpe moschei din Istanbul. Pe parcursul istoriei sale de aproape 500 de ani, moscheea a rezistat multor cutremure – în mare parte datorită sistemului său special de fundație.
Stilul structurii maiestuoase este asemănător cu Hagia Sophia din Istanbul, în cupola cu o înălțime de 53 de metri au fost create 32 de ferestre prin care pătrunde lumina, moscheea are patru minarete (simbolul celui de-al patrulea domnitor al țării Suleiman), 10 balcoane (Suleiman a fost al zecelea în dinastie).
De asemenea, s-au păstrat interioarele moscheii cu vitralii de o frumusețe rară. Moscheea este înconjurată de o grădină, în curtea ei se află legendara Roxelana, fiica sultanului însuși, fiica lor. Cel mai bine este să admirați Moscheea Suleymane de la distanță, din golf.

6. Turnul Galata
Faimosul punct de reper al Istanbulului, vizibil din aproape orice punct al orașului, este perfect potrivit pentru a explora partea sa istorică. De aici, de la o înălțime de 140 de metri, se deschide o priveliște asupra malului drept al Cornului de Aur, a Mării Marmara, a Bosforului, a Moscheii Albastre, a Muzeului Hagia Sophia și a Podului Ataturk.
Această mândrie istorică și arhitecturală a Turciei a fost construită de genovezi în 1341 și a fost numită a lui Hristos, după cucerirea de către otomani a devenit Galați și a fost reconstruită de mai multe ori.
De asemenea, scopul turnului s-a schimbat – a fost far, turn de pompieri, observator și chiar închisoare. Iar odată, omul de știință turc Hezarfen din el a făcut un zbor pe un planor proiectat manual – în onoarea acestui lucru, turnul este uneori numit Turnul lui Hesarfen.
Pe lângă puntea de observare, astăzi turnul are un muzeu, magazine de suveniruri și un restaurant. Se poate urca cu funicularul sau pe jos pe 143 de trepte – o vizită trebuie rezervată în avans.

7. Marele Bazar (Grand Bazaar)
Faimoasa piață este deschisă încă din 1461 și merită vizitată nu atât pentru cumpărături, cât pentru atmosfera orientală autentică – cu ruinele sale vechi și pline de viață, cu ceramică, kilims, aur, argint și bijuterii, precum și cu mirosurile de mirodenii. Este una dintre cele mai mari piețe din lume – este înfricoșător să te gândești la asta, dar este formată din: 61 de străzi, 4.400 de magazine, 2.195 de ateliere, 18 fântâni, 12 moschei, 12 depozite, o școală, o baie și chiar câteva bancomate și cafenele.
Numele local comun al Marelui Bazar este Kapaly Çarșı și are mai multe porți principale: Beyazıd, Feșciler, Sahaflar, Kürkçüler, Nuruosmaniye, Mahmutpașa, Merjan, Tajirjiler și Orujüler. Piața este situată în Piața Beyazit din centrul orașului și este deschisă zilnic între orele 8:30 și 19:00, cu excepția duminicilor și a sărbătorilor religioase.

8. Palatul Dolmabahce
Palatul regal Dolmabahce este o mărturie a puterii și a luxului din Turcia secolului al XIX-lea.
Palatul a fost construit între 1842 și 1853 pentru ambițiosul sultan otoman Abdul Majid I, care visa să locuiască într-un palat la fel de bun sau chiar mai bun decât reședințele europene.
Rezultatul este un adevărat monument de arhitectură barocă, cu o suprafață totală de 4,5 hectare. din întregul complex, vizitatorii pot vedea clădirea principală, peste 10 anexe, pavilioane și cabane. Principalul punct de atracție este, bineînțeles, Marele Palat Dolmabahce în sine.
Palatul de vară al lui Beylerbey de pe malul Bosforului, într-un stil neobaroc atât de neobișnuit pentru țară, este, de asemenea, interesant. Pavilionul elegant de piersici de la Aynalikavak este încântător cu platbande sculptate, pavilioanele de la Ikhlamur, Maslak și Beykoz, cabana de la Yildiz, conacul de la mare al Floriei Ataturk și casa lui Yalov Ataturk merită atenție aici.

9. Istiklal
Legendara stradă din Istanbul din cartierul Beyoglu se deosebește de întregul oraș prin formatul său european, numeroase magazine, restaurante și, bineînțeles, cel mai vechi tramvai din secolul al XIX-lea Taksim-Tunel. Viața este aproape întotdeauna în plină desfășurare aici, iar muzicienii de stradă cântă la fiecare colț, iar de la înălțime strada seamănă cu forma unui bumerang.
Din limba turcă, numele se traduce prin Strada Independenței, așa a fost numită la începutul secolului XX, înainte de aceasta fiind Bulevardul Principal.
Din toată arhitectura de pe strada Istiklal, se remarcă Pasajul Florilor, vechi de 140 de ani. Nu departe de stația de funicular Tunel puteți vedea o poartă masivă din fontă cu o tăbliță în limba rusă – acesta este Consulatul General al Federației Ruse, fosta ambasadă imperială din Constantinopol – conform legendei, a fost construită pe pământul adus de navele din Rusia.
La câțiva pași de consulat, în arcul masiv se află cea mai mare biserică catolică din Istanbul – Bazilica Sfântul Anton de Padova. Strada are vedere spre Piața Taksim – aceasta este inima Istanbulului modern, aici au loc astăzi cel mai des protestele democratice ale țării.

10. Turnul Maiden
Turnul Fecioarei sau Turnul Leandrov, Kyz Kulesi, este situat pe o insulă din strâmtoarea Bosfor și are o înălțime de 23 de metri, oferă o priveliște magnifică asupra orașului.
Prima mențiune a turnului datează din secolul al V-lea î.Hr. dar nu există o dată exactă a creării acestuia. Potrivit unei versiuni, turnul a fost ridicat pentru a controla navele persane din ordinul voievodului atenian Alcibiade.
Potrivit alteia, a fost construit ca avanpost maritim pentru împăratul Constantin cel Mare. În secolul al XV-lea, turnul a încetat să mai fie defensiv, pe el a fost ridicat un far, care a fost apoi actualizat și completat. Turnul a servit și ca stație de radio și spital, iar acum există un restaurant și un muzeu.

11. Parcul Emirgan
Unul dintre acele parcuri populare din Istanbul, unde are loc Festivalul Lalelelor în primăvară. Pe teritoriul său mare (470 de mii de metri pătrați) bine îngrijit, pe lângă plantațiile de lalele, cresc plante rare, de exemplu, scorțișoară și mahon, există trei pavilioane, o zonă de picnic, o cafenea și un iaz în centru.
Frumosul parc Emirgan se întinde de-a lungul Strâmtorii Bosfor, sub bizantini totul era înecat în chirpici și a fost nelocuit până la mijlocul secolului al XVI-lea, când teritoriul a fost transformat în Parcul Feriduna Bey.
În secolul al XVII-lea, parcul a început să fie deținut de comandantul-șef al Sefilor, numele a fost schimbat în Emirgun, iar apoi în Emirgan. Timp de secole, parcul a suferit modificări, sub conducerea domnitorului Egiptului și a sultanului în anii 1860, aici au fost construite trei pavilioane, care au supraviețuit până în prezent.

12. Strâmtoarea Bosfor
Sufletul Istanbulului și importantă arteră de trecere a Turciei, care separă Europa de Asia. Aici se întrepătrund culturi diferite și reflectă toată splendoarea și contradicțiile țării.
O plimbare de-a lungul canalului vă va permite să vedeți Istanbulul dintr-un unghi diferit, să vedeți palate, moschei și temple, zgârie-nori și barăci sărace – aceasta este întreaga istorie a Imperiului Otoman.
Pleacă cel mai adesea de la Eminönü Marina pentru două sau 6 ore. Timp de o oră și jumătate, vă puteți plimba de-a lungul apei Mării Negre, cu o oprire la frumoasa fortăreață Anadolu Kavaji. Cel mai îngust punct al strâmtorii este legat de două poduri – Bosforul și Sultan Fatih, trecerea pe ele este plătită, pietonilor le este interzis să intre pe poduri.
De ambele părți ale acestei părți înguste se înalță turnurile Rumelihisar pe cea europeană și Anadoluhisar pe cea asiatică. Nu este recomandat să părăsiți Bosforul fără să gustați delicioasele “mullet” și balyk ekmek – celebrele mâncăruri turcești pe bază de pește.

13. Cappadocia
Cappadocia este ca un stat separat în cadrul Turciei, diferit de toate celelalte regiuni ale sale. Pe lângă peisajul neobișnuit, există un mod de viață și obiceiuri diferite: oamenii trăiesc, ca și acum 500 de ani, în peșteri, deși deja dotate modern; există orașe subterane întregi cu tuneluri și temple în stâncile abrupte ale canioanelor vulcanice.
Puteți aprecia peisajele bizare din Cappadocia pe un scuter sau de la înălțime, într-un balon, având mai ales norocul de a prinde aici un apus de soare. Principalele destinații aici sunt Goreme, cu văi pitorești și biserici creștine vechi, Yurgüp cu ciupercile de piatră Chattalkaya și cetatea din satul Uchisar.

14. Stațiunea Pamukkalele
Parcul Național Pamukkalele este inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO și este format din 17 izvoare geotermale, terase de travertin cu rezervoare și ruinele orașului antic Hierapolis. “Pamukkale” înseamnă “castel de bumbac” în turcă și, de departe, chiar arată ca un castel făcut din cutii de bumbac pufos.
Puteți urca dealul de travertin pe o platformă specială din lemn sau desculț, purtând șosete, purtați ochelari de soare – soarele se reflectă pe rocile albe și orbește.
Piscina Cleopatrei a fost construită pe locul fostelor băi din Hierapolis; astăzi este principala piscină deschisă pentru scăldat. În apă există rămășițe antice de coloane și porticuri, legenda spune că acestea sunt părți ale templului lui Apollo, distrus într-un cutremur în secolul al VII-lea. O altă legendă faimoasă este aceea că reginei egiptene Cleopatra îi plăcea să înoate aici.

15. Amfiteatrul din Aspendos
Anticul Aspendos este situat în sudul Turciei, la 35 km de Antalya. Potrivit legendei, orașul a apărut în secolul X î. Hr. e. după încheierea Războiului Troian și a fost fondat de ghicitorul Pug.
O lungă perioadă de timp a făcut parte din Lycia, Uniunea Maritimă Ateniană, în secolul al IV-lea a trecut în proprietatea lui Alexandru cel Mare, iar acum 2200 de ani a fost cucerit de romani – această perioadă este considerată momentul de glorie.
Din măreția de odinioară s-a păstrat amfiteatrul roman, care odinioară putea găzdui 10 mii de oameni. Teatrul a fost construit de arhitectul grec Zeno în anul 155. În secolul al XIII-lea, scena a fost reconstruită într-un palat – în el au fost date concerte și spectacole până în 2008.
La nord de amfiteatru se află un hipodrom, ruinele unor bazilici și agora, la un kilometru distanță se află apeductul, cel mai mare din țară. A supraviețuit și o necropolă cu morminte și sarcofage din piatră, un pod din secolul al XIII-lea.

16. Orașul antic Demre-Mira
În vecinătatea orășelului Demre se află ruinele orașului Myra din Lycia, interesant pentru mormintele sale rupestre, amfiteatrul și pentru faptul că acesta este considerat locul de naștere al Sfântului Nicolae – prototipul lui Moș Crăciun.
Celebrele morminte lyciene sunt sculptate în stâncă cu o înălțime de peste 200 de metri – au o vechime de peste 2000 de ani.
În zonă se află Traseul Lycian, un traseu popular de drumeție. Nu departe de morminte, s-au păstrat ruinele unui amfiteatru greco-roman din secolul IV î.Hr. cu o capacitate de 10 mii de spectatori. Iar în cinstea Sfântului Nicolae Făcătorul de Minuni a fost construită o biserică, în care este păstrat și sarcofagul sfântului (relicvele au fost transferate la Muzeul din Antalya).

17. Orașul antic Efes
Orașul antic Efes, bine conservat, merită o zi de explorare, fiind inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO și unul dintre reperele celebre ale Turciei. Este situat la patru km de orașul Selçuk, pe râul Maly Menderes.
Lista celor 7 minuni ale lumii antice include templul lui Artemis, construit în secolul VI î. Hr. e. în Efes de către lidieni. Structura era impresionantă, cu 36 de coloane și decorată cu sculpturi, acum există ruine din el – cele mai interesante descoperiri se află la British Museum.
Printre obiectivele turistice semnificative din Efes se mai numără: biblioteca lui Celsus, construită de romani în secolul al II-lea î.e.n.; cel mai mare teatru roman din toată Anatolia din secolul al III-lea î.e.n.; casa Fecioarei, unde, potrivit legendei, Fecioara Maria și-a petrecut ultimele zile; Bazilica Sfântului Ioan Teologul” este moscheea lui Isa Bei din secolul al XIV-lea.

18. Orașul antic Side
Ruinele orașului antic Side, fondat în secolul al VII-lea î.Hr., se află lângă Side-ul modern, pe o peninsulă și în apropierea portului. Acesta este un adevărat muzeu în aer liber, cu multe clădiri care au supraviețuit – majoritatea dintre ele pot fi vizitate gratuit.
Puțină istorie a orașului: inițial a fost un important port grecesc din Pamfilia antică, în 334 î.Hr. a fost cucerit de Alexandru cel Mare, în 190 î.Hr. e. Rodos și Siria au luptat aici. Apoi, orașul a fost capturat de pirați, comerțul cu sclavi a înflorit aici.
În anul 67 î. Hr. e. comandantul roman Pompei a eliberat orașul de pirați, sub romani orașul a înflorit. Iar în secolul al VII-lea d.Hr. Side a fost complet distrus de arabi, locuitorii săi s-au mutat în Anatolia. Renașterea orașului a început în secolul al XIX-lea, restaurarea sa este încă în curs de desfășurare.

19. Orașul antic Phaselis
O locație de neratat pentru cei care se află în Kemer – cu bicicleta la doar 15 km de la hotel până la acest oraș antic pitoresc. El este situat la poalele muntelui Tahtala – ea a fost cea pe care Homer a numit-o Olympos în “Illiada” sa. Fondatorii lui Fazelis sunt considerați coloniști din insula Rodos: în secolul VII î. Hr. e. conform legendei, au schimbat pește uscat pentru pământ.
La un moment dat, orașul avea trei porturi maritime, era renumit pentru ulei și trandafiri, în 333 î. Hr. e. orașul i-a oferit lui Alexandru cel Mare o coroană de aur. Dar în toți acești ani Phaselis a trecut din mână în mână, a fost atacat de pirați, în 47 a fost sub stăpânirea Romei. A atins adevărata sa glorie în secolul al VII-lea, sub arabi.
Cele mai impresionante lucruri despre Phaselis sunt apeductul, agoras (piețele), băile, ruinele cetății și templul. Potrivit uneia dintre legende, pe pantele din spatele portului nordic, în necropolă, se odihnește însuși Macedon, iar orășenii o venerau pe zeița Atena, templul în cinstea ei fiind, se presupune, ascuns sub pământ în zona acropolei, unde acum crește pădurea.

20. Orașul antic Troia
Aceeași Troia sau legendarul Ilion, glorificat de Homer și Virgiliu. Aici, în anul 1200 î. Hr. e. a avut loc Războiul Troian și datorită Calului Troian – o figură uriașă din lemn – grecii antici au cucerit Troia.
Reperul este situat în nord-vestul Turciei, în strâmtoarea Dardanele, la intrarea în Marea Egee, se află la aproximativ 30 km sud de orașul Canakkale și la 430 km de Istanbul, în apropiere de satul Tevfikie.
Partea principală a ruinelor se află pe dealul gissarlyk, la intrarea în complex se află o machetă a celebrului cal troian. La intrarea în complexul muzeal se află o grădină cu vase de lut reale din Troia și detalii despre alimentarea cu apă.
Sunt curioși și pereții cu turnuri de lângă altarul templului Athenei – se spune că tot ce este scris în Iliada este adevărat. Nu departe de Troia, noi săpături sunt în curs de desfășurare – probabil în Alexandria.

21. Cetatea Alanya
Principala atracție și punte de observație din Alanya se ridică la 250 de metri deasupra nivelului mării și este vizibilă din aproape orice punct al orașului. Cea mai mare parte a fortăreței a fost construită în secolul al XIII-lea pentru a proteja orașul de atacurile dinspre Marea Mediterană din trei părți.
Lungimea zidurilor este de aproximativ 6 km suprafața – 10 hectare Structura putea găzdui aproximativ 400 de persoane, chiar în vârful dealului a existat un castel construit de sultanul selgiucid Ala-ad-din, acum există ruine din acesta. În interior s-au mai păstrat cisterne din cărămidă, băi și o biserică bizantină. Acum este un muzeu în aer liber cu acces gratuit în mare parte pentru inspecție, există o taxă pentru intrarea în castel.

22. Green Canyon (Canionul Verde, Munții Taurus)
Green Canyon este un mare rezervor artificial creat pentru a furniza apă dulce în estul coastei Antalya. Structura hidraulică în sine și teritoriul adiacent se află sub protecția statului. Acesta este un loc de vacanță preferat pentru locuitorii din satele din jur, dar și turiștii curioși ajung la canion – cel mai adesea aceștia sunt turiști în vacanță în Antalya.
Lacul este situat în valea Munților Taurus, la o altitudine de 350 m deasupra nivelului mării, 27 de izvoare de munte curg în el. Apa de aici este uimitoare pentru temperatura sa constantă (aproximativ 12 grade) și culoarea turcoaz transparentă.
Canionul încadrează peisajul montan cu livezi de portocali, migdale, măsline și rodii. Adâncimea canionului Green Canyon este de la 100 la 240 m, pescuitul și picnicurile sunt permise aici. În apropiere se află un alt loc interesant – cascada Manavgat.

Cascada se află la 4,4 km de orașul cu același nume și la 8 km de stațiunea antică Side, este un pârâu de munte cu o lățime de 40 m și o înălțime de 2 m.
Aceasta este o locație turistică populară, cu săli de vizionare pe două niveluri și cafenele, fluxul de oameni care doresc să admire cascada nu se oprește nici măcar iarna. Înotul în apă este interzis – da, este rece, doar 10 grade – dar puteți închiria o barcă, o plută, un jeep.

24. Mănăstirea Panagia Sumela
Mănăstirea de la începutul secolului al V-lea, aflată la 50 km sud-est de orașul Trabzon, este principalul sanctuar creștin și loc de pelerinaj pentru ortodocși și catolici. Atracția este unică prin faptul că:
- 1) este cea mai veche clădire de templu din Ortodoxie;
- 2) aici a fost așezată icoana miraculoasă a lui Theotokos Panagia Sumela, al cărei autor este însuși Apostolul Luca, ucenic al lui Hristos și autor al Evangheliei după Luca;
- 3) mănăstirea este sculptată direct pe o stâncă abruptă la o altitudine de 1200 m, fiind una dintre cele mai inaccesibile mănăstiri din lume.

25. Chimera Muntelui de Foc (Yanartash)
“Muntele arzător”, conform legendei, este flacăra teribilului monstru Chimera, ucis de eroul grec Belerofon și aruncat de acesta în interiorul muntelui. Focul nu se stinge niciodată și arată deosebit de impresionant pe timp de noapte.
Oamenii de știință explică fenomenul natural prin gazul acumulat în stâncă, atunci când este aruncat afară, interacțiunea cu oxigenul dă focul.
Yantarash se află în apropiere de Cirala și Kemer, excursiile duc la munte sau se pot obține pe cont propriu. Unii iau torțe și le aprind de la muntele în flăcări.

26. Muntele Nemrut-Dag
Muntele Nemrut Dag, cu statui gigantice de zei pe vârful său, este o clădire religioasă din epoca elenistică. “Mausoleul” aflat la o altitudine de 2150 de metri deasupra nivelului mării a fost construit în anul 62 î. Hr. e. prin decretul regelui Commagena Antioh I, care s-a remarcat printr-o mare iubire de sine.
Aflat la apogeul megalomaniei sale, el a creat o nouă religie care combină tradițiile credințelor antice grecești și persane și s-a numit pe sine însuși zeul principal al noii credințe. Pe munte, și-a amenajat un mormânt, iar pe trei laturi a transformat stâncile în terase asemănătoare piramidelor egiptene.
Pe două dintre ele se află cinci statui de 8 metri care îl înfățișează pe Zeus în centru și pe Apollo, Hercule, Antiohus la margini.
Muntele este inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, din statui au rămas ruine, au rămas capetele lui Hercule, Zeus, zeița norocului Tiche, precum și fețele de lei, vulturi. Puteți vizita atracția doar în sezonul cald.

27. Insulele Prinților
Insulele Prinților (sau Adalar), odinioară nelocuite, sunt astăzi un colț romantic cu infrastructură dezvoltată, divertisment și legături de transport stabilite. Arhipelagul din Marea Marmara este despărțit de Istanbul de 25 km, este format din patru insule înnobilate de oameni, cea mai mare și mai frumoasă dintre ele se numește Buyukada (Insula Mare).
Cândva, toate persoanele nobile nedorite de împărat erau exilate la Adalar. Acum este un teritoriu de natură protejată, circulația prin care este posibilă doar cu mijloace de transport ecologice. În plus față de natură, templele, conacele și marea sunt interesante pentru turiștii de pe insule.

28. Cascadele Duden
Cascada spectaculoasă și, poate, cea mai fotografiată din Turcia, curge de pe o stâncă înaltă direct în mare. Se află în Antalya și este vizibilă chiar și din hubloul avionului la aterizarea pe aeroportul din Antalya.
Există două cascade Duden – Upper și Lower. Duden Superior este situată la 17 km de mare, înconjurată de un parc romantic cu un platan de 600 de ani, cade de pe o stâncă înaltă de 20 m. Aproape prin cascadă există grote drenate, într-una dintre peșteri se află o piatră rotunjită, care pentru noroc este de obicei legată cu o panglică colorată.
Dudenul inferior se află în apropierea plajei din Lara – acesta este același flux de apă puternic de 50 de metri, vizibil de la o înălțime. Localnicii mai numesc cascada Karpuzkaldyran, care din limba turcă este “pepenele care cade”: probabil că pepenii de pepeni mai devreme de la pepenii vecini au fost livrați aici, aruncați și pescuiți din mare.

29. Galataport
O locație relativ nouă pentru iubitorii de urbanism și nu numai. Galataport este noul port de croazieră din Istanbul, unul dintre cele mai mari proiecte de coastă din lume. Galataport combină locuri de divertisment, situri istorice renovate, Muzeul de Artă Contemporană din Istanbul, diverse cafenele, restaurante, magazine, birouri și multe altele.
Lungimea liniei de coastă a Galataport acoperă 1,2 km de Bosfor – de la cheiul Karakoy până la campusul Fındıklı. Literalmente în apropiere se află partea istorică a orașului.
Timp de 200 de ani, această parte a orașului a fost închisă pentru vizitatori, dar acum oricine o poate vedea, fără a interfera cu activitatea portului de croazieră, deoarece aproape toate operațiunile se desfășoară în subteran – în primul terminal subteran cu o suprafață de 29 de mii de metri pătrați. m.

30. Lacul Salda
“Maldivele turcești” se numește Lacul Salda nu fără motiv: aici este cu adevărat calm în Maldive, apa este azurie, iar nisipul este alb ca zăpada. Acesta este cel mai adânc (185 m) rezervor de apă dulce din țară, pe lângă faptul că este și cel mai curat și mai transparent din Turcia.
Salda are o suprafață de 45 de metri pătrați și origine tectonică, fiind situată în interiorul unui crater vulcanic. Culoarea neobișnuit de albă a malurilor se datorează conținutului de rocă sedimentară din ele – mineralul magnezit. Când este umed, devine greu și lipicios și se transformă în argilă – i se atribuie multe proprietăți medicinale.
Lacul se află sub protecția statului, înotul este permis doar în locuri special desemnate, în viitor ar putea fi interzisă deplasarea pe mal în pantofi. Salda se află în provincia Budur, la poalele muntelui Esler, la o altitudine de 1193 m deasupra nivelului mării. De obicei, se merge aici cu o excursie care include Pamukkale, Hierapolis și travertinii din Karahaita.

Citește și asta…
- 5 Cele mai scumpe case din lume: Te-ai muta în ele?Luxul imobiliar atinge noi culmi cu cele mai scumpe case ale lumii. Află cum arată și cine sunt proprietarii acestor reședințe de neimaginat, de la vilele franceze istorice la casele moderne high-tech. Fii pe fază pentru a descoperi luxul și eleganța la superlativ!
- 5 Cele mai bune stațiuni de schi din lume de vizitat in 2024Descoperiți cele mai impresionante Stațiuni de schi pentru 2024, alese de experți. Acest articol vă ghidează prin locații spectaculoase cu servicii de top, perfecte pentru pasionații de schi. Planificați acum vacanța ideală pe pârtii de renume mondial!
- Top 5 cele mai vechi restaurante din lume: deschise – și în activitate de zeci de aniCele mai vechi restaurante din lume îmbină tradiția culinară cu istoria, oferind o experiență gastronomică unică. Află despre Sobrino de Botín, St. Peter Stiftskulinarium și altele, și lasă-te inspirat să explorezi bucătăriile lor ancestrale.
- Ce este remarcabil la Peștera Dragonului de pe insula Mallorca?Peștera Dragonului de pe insula Mallorca oferă o experiență vizuală unică, cu stalactite impresionante și Lacul Martel. Descoperiți un spectacol de sunet și lumină subteran inedit, o invitație într-o lume de poveste. Vizitați acum pentru o aventură memorabilă!
- 12 Motive întemeiate pentru a vizita Hong KongHong Kong își deschide porțile pentru călători oferind o gamă variată de atracții turistice, de la cumpărături până la gastronomie diversă. Acest articol vă ghidă prin cele 12 motive principale pentru care trebuie să vizitați acest oraș vibrant.
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.