Bluetooth de pe smartphone este cel mai des folosit pentru a se asocia cu dispozitive inteligente, difuzoare wireless și căști, așa că mulți oameni îl țin activat tot timpul pentru o conexiune mai rapidă.
Conținut articol
Este sigur să păstrați Bluetooth activat?
Tehnologia Bluetooth este îmbunătățită în mod constant, primind noi standarde de securitate și actualizări.
Versiunile anterioare (sub 4.0) sunt mai vulnerabile la atacurile hackerilor, astfel încât recomandarea de a dezactiva Bluetooth atunci când este inactiv poate fi relevantă pentru telefoanele mai vechi, în cazul în care versiunea Bluetooth nu a fost actualizată de ceva timp.
Toate smartphone-urile moderne care au primit module Bluetooth low-power (LE) au un sistem de securitate mult mai avansat.
Deși este posibil ca un intrus să obțină acces la datele de pe telefon folosind Bluetooth, este extrem de dificil să facă acest lucru.
Este important de știut că echipamentul hackerului trebuie să fie ținut aproape (nu mai mult de 10 metri) de telefonul victimei pentru perioade lungi de timp.
Un atac în masă este aproape imposibil de realizat și acesta este exact motivul pentru care hackerii pun în scenă hack-uri: pentru informații despre un număr mare de utilizatori care pot fi vândute unor terțe părți, de exemplu, companii de publicitate sau organizații frauduloase.

Astfel, versiunile moderne de Bluetooth sunt destul de sigure și primesc în mod regulat actualizări care corectează și neutralizează posibilele vulnerabilități.
Este extrem de dificil de găsit pe internet mențiuni despre cazuri reale de piratare a dispozitivelor prin Bluetooth, astfel încât concluzia rămâne aceea că Bluetooth pe un smartphone poate fi lăsat activat dacă nu este utilizat.
Bluetooth consumă telefonul?
Un alt motiv pentru care utilizatorii au adesea tendința de a dezactiva Bluetooth este acela de a economisi durata de viață a bateriei smartphone-ului lor. La fel ca alte rețele wireless, Bluetooth vă poate epuiza dispozitivul mobil, dar nu atât de mult pe cât cred mulți oameni.
În cazul în care Bluetooth este activ, cum ar fi conectarea la căștile fără fir, scăderea încărcăturii va fi foarte mică – mai puțin de 1,5%.
În modul standby, Bluetooth va consuma ceva mai mult – aproximativ 2%. Această diferență se datorează faptului că, în modul de așteptare, rețeaua poate căuta periodic noi dispozitive care să se împerecheze în apropiere, ceea ce necesită mai multă energie decât împerecherea stabilă cu un singur dispozitiv.
Marele progres în ceea ce privește conservarea energiei bateriei unui smartphone a fost făcut de noul standard Bluetooth Low Energy. Este necesar pentru dispozitivele inteligente pentru casă și pentru gadgeturile care necesită conectivitate constantă și transfer de informații în timp real (de exemplu, brățările de fitness).
Ca urmare a introducerii Bluetooth LE, consumul general de energie a fost redus la mai mult de jumătate, iar conectarea constantă la astfel de gadgeturi nu va putea să epuizeze telefonul.
Astfel, activarea Bluetooth pe un smartphone irosește un mic procent din încărcătură, deci nu poate consuma bateria în mod serios.
Singurul motiv pentru a dezactiva funcția Bluetooth pentru a salva nivelul de încărcare este dacă procentul este extrem de scăzut (mai puțin de 5%) și trebuie să o mențineți activată pentru o perioadă lungă de timp.
În această situație, orice risipă suplimentară de taxe va face diferența.

Afectează Bluetooth sănătatea umană?
La fel ca și în cazul efectelor Wi-Fi asupra sănătății umane, nu au fost găsite încă dovezi ale unor efecte negative grave ale Bluetooth. În plus, este posibil să fie chiar mai sigur să vorbești cu o cască Bluetooth decât cu un smartphone.
Atunci când se analizează nivelul de emisie al unui telefon și al căștilor, emisiile de la acestea din urmă sunt mai mici, din cauza puterii lor mai mici: majoritatea dispozitivelor Bluetooth au o putere maximă de 1 mW, în timp ce smartphone-urile funcționează la 1 000 mW sau 2 000 mW cu 3G/4G.
Concluzii
Puteți lăsa Bluetooth activat pe smartphone-ul dumneavoastră dacă actualizați la timp software-ul telefonului, ceea ce înseamnă că trebuie să primiți în timp util patch-urile de securitate care rezolvă vulnerabilitățile.
Cu cât este mai veche versiunea Bluetooth a telefonului, cu atât mai multe șanse au hackerii de a profita de defectele și găurile de securitate ale acestuia.
Acestea fiind spuse, nu există dovezi că Bluetooth poate afecta negativ sănătatea unei persoane, iar impactul său asupra nivelului bateriei smartphone-urilor este extrem de mic.
Citește și asta…
- Gestionarea eficientă a business-ului în 2024 cu un software ERPMaximizarea eficienței afacerii tale în 2024 este crucială. Află cum un sistem ERP poate transforma operațiunile zilnice, reducând costurile și îmbunătățind satisfacția clienților. Explorează avantajele unui software ERP integrat.
- Cum să elimini zgârieturile de pe ecranul telefonului tau pentru totdeaunaZgârieturi pe ecranul telefonului? Află cum să le elimini rapid și eficient cu soluții simple, accesibile acasă. Citește acum pentru metode practice!
- Cum să-ți crești audiența pe YouTube în 2023: sfaturi și tactici eficienteDacă vrei să-ți dezvolți propriul canal YouTube în 2023, iată câteva tactici dovedite pentru a-ți crește audiența. Alege un domeniu de nișă, optimizează canalul, creează conținut valoros, interacționează cu spectatorii și promovează-ți videoclipurile. Analizează datele pentru a-ți optimiza strategia.
- Răcește și Protejează: Husa Inovatoare cu Răcire Lichidă pentru Huawei Mate X5!Descoperă husa unică și inovatoare pentru smartphone-ul pliabil Huawei Mate X5, cu sistem intern de răcire cu lichid și protecție optimă.
- Căștile care îți vor schimba experiența muzicală. Samsung a lansat Galaxy Buds FE la doar 99$. Iată de ce trebuie să le ai!Samsung a lansat oficial căștile wireless Galaxy Buds FE, cu un design ergonomic și funcții avansate. Descoperă sunetul puternic și clar al acestor căști, disponibile la un preț accesibil.