1.1 C
București
vineri, decembrie 8, 2023

“Trebuie să fie distruse.” Cum au fost aruncate în aer statuile lui Buddha în Afganistan

Date:

Share post:

Trista poveste a statuilor Buddha din Valea Bamiyan, Afganistan, odată monumente grandioase ale Drumului Mătăsii, distruse de talibani în 2001. Află cum aceste opere maestre ale istoriei şi religiei budiste au devenit victime ale distrugerii culturale.

zonia.ro

Valea Bamiyan este ascunsă în spatele munților înalți Hindu Kush din centrul Afganistanului. Poate fi numită o oază mare și plată printre peisaje stâncoase. Din cele mai vechi timpuri, oamenii au trăit aici, iar teritoriul văii a fost singurul pasaj prin Hindu Kush și un coridor comercial ca parte a Marelui Drum al Mătăsii din China către țările occidentale.

Acum sunt puțini turiști aici, iar printre ei nu se află deloc străini. Între timp, Valea Bamiyan este inclusă pe lista siturilor din patrimoniul cultural mondial. Din 2021, puterea în Afganistan aparține talibanilor*, așa că nu se poate vorbi de niciun turism extern – oamenilor pur și simplu le este frică să meargă în această țară tulbure. Și, de fapt, nu este nimic altceva de văzut în vale. 

Principalele sale perle sunt două statui uriașe de Buddha sculptate în stâncă, care au fost distruse de talibani în 2001. Idoli păgâni” – așa le-au numit noile autorități și le-au aruncat în aer cu sânge rece, după ce mai întâi au tras cu rachete asupra lor.

Inima Sfântă a Văii

"Trebuie să fie distruse." Cum au fost aruncate în aer statuile lui Buddha în Afganistan distrugere culturala
Valea Bamiyan din Afganistan

Până în secolul al VII-lea d.Hr., teritoriul Afganistanului modern a făcut parte din vechiul regat Kushan, un imperiu prosper fondat de popoare nomade indo-iraniene. În această perioadă, Bamyan a fost inima culturală a acestui stat și un centru înfloritor al religiei budiste. Chiar în munții care înconjoară valea, călugării au construit un sistem de peșteri și grote care au stat la baza mănăstirii budiste. Pereții clădirilor erau decorați cu picturi și sculpturi bogate. Principala decorație arhitecturală a complexului erau două statui uriașe ale lui Buddha.

Ele au fost sculptate direct în masa de rocă în secolul al VI-lea d.Hr. Și nu doar sculptate, ci și decorate cu tencuială decorativă, care a fost ținută pe un echipament de lemn. În plus, draperiile hainelor erau făcute din cele mai subțiri plăci de aur și bronz și, ca niște solzi, acopereau statuia. După cum au mărturisit călătorii care au vizitat-o, rafalele de vânt făceau ca plăcile să emită un sunet melodios care curgea ușor prin valea înflorită.

Erau două statui. Una are 55 de metri înălțime, iar cealaltă 37. Ele serveau ca obiect de cult și constituiau principala valoare a Bamiyan. Deoarece statuile Buddha erau vizibile de la o distanță mare, pelerinii care se apropiau de statui își coborau ochii cu mult înainte ca statuile să poată fi văzute. Dacă din întâmplare își ridicau privirea, trebuiau să se întoarcă și să înceapă să meargă pe un nou drum.

"Trebuie să fie distruse." Cum au fost aruncate în aer statuile lui Buddha în Afganistan distrugere culturala
Statui de Buddha într-un desen realizat de un călător francez din secolul al XIX-lea

De-a lungul secolelor până în zilele noastre

În secolul al VII-lea, a început invazia arabă în Afganistan, după care islamul a început să suplinească treptat budismul în Valea Bamiyan. De la mijlocul secolului al XI-lea, aici se afla statul musulman al Ghaznavidilor, insa nici unul din conducatori nu s-a gândit să distrugă sanctuarele budiste. 

CITEȘTE ȘI
Arhitectura fermecătoare și istoria bogată din Baku - Ghidul complet al obiectivelor turistice

În secolul al XIII-lea, nenumărata cavalerie a lui Genghis Khan s-a năpustit în vale ca un vârtej rapid, devastând țara musulmană. Marele Khan nu s-a atins de statuia lui Buddha. Bineînțeles, nu se vorbea de nici un fel de eclipsare a măreției – la acea vreme nu mai rămăsese nici urmă de aur și bijuterii. 

Statuile au rămas la locul lor, la fel ca și mănăstirea budistă din apropiere, în stâncă. Călugării au protejat sanctuarele cât au putut de bine și au încercat să le restaureze.

Traiul înconjurat de musulmani a devenit din ce în ce mai dificil și, cu timpul, budiștii au părăsit ospitaliera vale. Chiar și după ce nu a mai fost nimeni care să aibă grijă de statui, acestea au continuat să stea în nișele lor, atrăgând călătorii occidentali cu măreția și monumentalitatea lor.

"Trebuie să fie distruse." Cum au fost aruncate în aer statuile lui Buddha în Afganistan distrugere culturala
La statuia “marelui” Buddha

Distrugere

Și apoi au venit talibanii… Ei au preluat puterea în Afganistan în 1996. Inițial, comandanții talibani de teren au vorbit despre intenția lor de a distruge statuile. Dar pentru a distruge complet statuile, era nevoie de aprobarea liderului Mullah Omar. Iar acesta a interzis să facă acest lucru și chiar a emis un decret privind conservarea patrimoniului cultural al Afganistanului. 

Prin urmare, comandanții locali s-au limitat la profanarea sanctuarelor. S-au urcat și au ars mai multe cauciucuri de mașină pe capul uneia dintre statui, făcând ca fața lui Buddha să se înnegrească și să fie acoperită de funingine.

“Imunitatea” statuilor nu a durat mult timp. În 2001, mollahul Omar a emis un decret privind distrugerea a două statui ale lui Buddha:

Dumnezeu este unul singur, iar aceste statui sunt ridicate pentru închinare, ceea ce este greșit. Ele trebuie distruse pentru a nu mai fi obiect de cult nici acum, nici în viitor.

Când comunitatea internațională a aflat despre planurile liderului taliban, multe țări au încercat să-l descurajeze de la această barbarie. Parlamentari japonezi au sosit la Kabul pentru a negocia cu mollahul Omar pe această temă. Întâlnirea a avut loc, dar liderul taliban a rămas inflexibil.

"Trebuie să fie distruse." Cum au fost aruncate în aer statuile lui Buddha în Afganistan distrugere culturala
Statuia mare a lui Buddha cu puțin timp înainte de distrugere

Organizația Statelor Islamice (55 de membri) i-a cerut lui Omar să nu distrugă sanctuarele. În zadar. Guvernul indian a propus să le demonteze singur și să le scoată din Afganistan. Refuz. Guvernul japonez s-a oferit să cumpere sanctuarele. Tăcere. Muftiul Egiptului, autoritățile din Iran, Pakistan și Emiratele Arabe Unite, care au recunoscut oficial guvernul taliban, s-au opus, de asemenea, distrugerii statuilor. Nu a existat nicio reacție.

CITEȘTE ȘI
Uruguay: descoperiți cele mai populare locuri de vizitat care vă vor cuceri.

La 1 martie 2001, noul guvern a început să distrugă statuile. Probabil că islamiștii au crezut că acest lucru va fi ușor de făcut, din moment ce au decis să distrugă sculpturile pur și simplu trăgând asupra lor cu lansatoare de grenade antitanc. Dar acolo unde au fost – obuzele nu au provocat prea multe daune budiștilor, rupând doar mici bucăți. 

Apoi, talibanii și-au schimbat abordarea. Au forțat locuitorii locali să se coboare de pe stâncă pe frânghii și să facă găuri în capetele statuilor, în care au plantat ulterior explozibili. Iar lângă picioarele relicvelor, talibanii au creat un adevărat câmp minat de mine antitanc, astfel încât bucățile căzute în timpul exploziei să provoace distrugeri secundare.

"Trebuie să fie distruse." Cum au fost aruncate în aer statuile lui Buddha în Afganistan distrugere culturala
Explozie în Valea Bamiyan

Nici măcar acest mecanism infernal nu a putut distruge complet statuile Buddha. Timp de o săptămână și jumătate, talibanii au finalizat distrugerea, bombardând metodic rămășițele statuilor cu tunuri de artilerie. La 10 martie, au raportat punerea în aplicare a decretului liderului lor. În locul celor două sanctuare, au rămas doar nișe goale și întunecate.

Restaurate sau lăsat așa cum este?

"Trebuie să fie distruse." Cum au fost aruncate în aer statuile lui Buddha în Afganistan distrugere culturala
O nișă goală la locul exploziei

Ele au rămas așa și astăzi. Deși încă se vorbește despre restaurarea relicvelor. Când americanii au intrat în Afganistan și au preluat controlul asupra Văii Bamiyan, au convocat un consiliu de oameni de știință pentru a studia posibilitatea restaurării sculpturilor. În vecinătatea văii, toate fragmentele care au supraviețuit, până la cele mai mici, au fost colectate, descrise cu atenție și catalogate. 

Potrivit experților, dacă mai puțin de jumătate din materialul original este folosit în reconstrucție, noua structură își va pierde valoarea istorică și va fi considerată doar o copie exactă. În cazul marelui Buddha (55 de metri), fragmentele sunt în mod clar mai puțin de jumătate. Dar se pare că este posibilă restaurarea micului Buddha (37 de metri înălțime). În orice caz, oamenii de știință au aprobat provizoriu procesul.

În 2021, americanii au părăsit Afganistanul, iar talibanii, care au venit din nou la putere, au pus capăt posibilității de a restaura relicvele budiste. Acum, rămășițele sculpturilor distruse se află sub un baldachin de fier ondulat și își așteaptă soarta.

"Trebuie să fie distruse." Cum au fost aruncate în aer statuile lui Buddha în Afganistan distrugere culturala
Buddha în trei forme: a fost, a fost și reconstrucție computerizată/ © Nișă goală la locul exploziei

Talibanii, pe fondul lipsei de sprijin străin și a unei nevoi urgente de bani, au început să considere rămășițele statuilor ca o sursă de venit potențial și au plănuit să transforme Valea Bamiyan într-una dintre principalele atracții ale țării. Dar tot ce au făcut a fost să organizeze o intrare plătită la nișe (58 de cenți pentru un localnic și 3.5 dolari pentru un străin în moneda americană) și au construit mai multe chioșcuri cu suveniruri și înghețată. 

CITEȘTE ȘI
Top locuri turistice din Italia care merită vizitate

Au construit un hotel în apropiere, l-au împrejmuit cu sârmă ghimpată și au amplasat gărzi înarmate. Potrivit noilor autorități, 200 de mii de turiști au vizitat Valea Bamiyan în 2022. Toți sunt localnici, iar printre ei nu se află mai mult de o sută de străini.

organicsfood.ro

Noile autorități afgane spun că sunt gata să negocieze pentru restaurarea statuilor. Este de înțeles – talibanii nu au planuri de a finanța proiecte de anvergură. Nici organizațiile străine și nici turiștii nu se grăbesc să se întoarcă în Afganistan cât timp talibanii rămân la putere. Cerc vicios.

Citește și asta…

  • 5 Cele mai scumpe case din lume: Te-ai muta în ele?
    Luxul imobiliar atinge noi culmi cu cele mai scumpe case ale lumii. Află cum arată și cine sunt proprietarii acestor reședințe de neimaginat, de la vilele franceze istorice la casele moderne high-tech. Fii pe fază pentru a descoperi luxul și eleganța la superlativ!
  • 5 Cele mai bune stațiuni de schi din lume de vizitat in 2024
    Descoperiți cele mai impresionante Stațiuni de schi pentru 2024, alese de experți. Acest articol vă ghidează prin locații spectaculoase cu servicii de top, perfecte pentru pasionații de schi. Planificați acum vacanța ideală pe pârtii de renume mondial!
  • Top 5 cele mai vechi restaurante din lume: deschise – și în activitate de zeci de ani
    Cele mai vechi restaurante din lume îmbină tradiția culinară cu istoria, oferind o experiență gastronomică unică. Află despre Sobrino de Botín, St. Peter Stiftskulinarium și altele, și lasă-te inspirat să explorezi bucătăriile lor ancestrale.
  • Ce este remarcabil la Peștera Dragonului de pe insula Mallorca?
    Peștera Dragonului de pe insula Mallorca oferă o experiență vizuală unică, cu stalactite impresionante și Lacul Martel. Descoperiți un spectacol de sunet și lumină subteran inedit, o invitație într-o lume de poveste. Vizitați acum pentru o aventură memorabilă!
  • 12 Motive întemeiate pentru a vizita Hong Kong
    Hong Kong își deschide porțile pentru călători oferind o gamă variată de atracții turistice, de la cumpărături până la gastronomie diversă. Acest articol vă ghidă prin cele 12 motive principale pentru care trebuie să vizitați acest oraș vibrant.
"Trebuie să fie distruse." Cum au fost aruncate în aer statuile lui Buddha în Afganistan distrugere culturala

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

viataverdeviu.ro
drmax.ro/

Articole conexe

Thailanda: Clima, Bucătăria. Când să zburați?

Thailanda, adesea numită "Țara Zâmbetelor", este o destinație de vis pentru cei care își doresc să se relaxeze pe coasta mării, să se bucure de o faună și floră bogată și să descopere o cultură fascinantă. De la plajele sale exotice până la metropola vibrantă a Bangkokului, Thailanda oferă o gamă variată de experiențe pentru toate gusturile.

Lacul Como din Italia: 9 cele mai frumoase locuri de vizitat in apropiere

Lacul Como este o bijuterie naturală uimitoare și una dintre cele mai romantice destinații din Italia. Această listă include 9 dintre cele mai frumoase locuri de vizitat în apropiere.

Cele mai bune 10 muzee din Tampa

Tampa este amplasată de-a lungul coastei Golfului Florida, cunoscută pentru muzeele și ofertele sale culturale interesante. Cu istoria...

5 Cele mai frecvente obiecte uitate atunci când călătoriți

Află care sunt cele mai comune obiecte uitate în călătorii și cum să le păstrezi în siguranță. Acest ghid te va ajuta să eviți pierderile neașteptate și să te bucuri de fiecare moment al aventurii tale, fie că este vorba de o escapadă la mare sau de un city-break.

Nantes: O fuziune fascinantă de istorie, artă și inovație

Vrei o experiență unică? Vizitează Nantes, orașul care îmbină perfect trecutul bogat cu inovația actuală. Explorează castelul medieval, creaturile mecanice uriașe și grădinile pitorești. Nantes te așteaptă să descoperi toate comorile sale!

13 Cele mai bune atracții turistice și lucruri de făcut în Viena

Ghid complet al celor mai populare atracții turistice și lucruri de făcut în Viena, Austria. Palate istorice, muzee de artă, grădini, biserici gotice, turul de noapte al Catedralei Sf. Ștefan și multe altele.

7 Fapte interesante despre Egiptul modern

Am compilat 7 fapte interesante despre viața modernă din Egipt. Este puțin probabil ca acestea să fie povestite la școală sau într-o excursie.

Cele mai frumoase 10 locuri de vizitat în Oradea și împrejurimi

Descoperiți cele mai frumoase 10 locuri de vizitat din Oradea si împrejurimi: obiective turistice si monumente istorice, lacuri si parcuri naturale, castele si cetăți, stațiuni si rezervații. Explorați minunatul ținut al Oradiei si bucurați-va de frumusețile sale!