Anul 2022 a început cu îngrijorarea că Rusia se pregătește să invadeze Ucraina. În ciuda negărilor ironice din partea Moscovei, în special a ambasadorului rus la Uniunea Europeană, Vladimir Chizov, care a declarat că “războaiele în Europa încep rareori miercurea” (ca răspuns la avertismentele SUA privind un posibil atac miercuri, 16 februarie), Rusia a invadat în cele din urmă Ucraina pe 24 februarie, joi dimineața.
Zece luni mai târziu, și în timp ce întâmpinăm anul 2023, războiul din Ucraina continuă și nu se știe dacă îi vom vedea sfârșitul în 2023, experții luând deja în considerare posibile scenarii pentru noul an.
În același timp, experții consideră că lunile următoare vor oferi indicii cruciale pentru a afla dacă forțele Moscovei vor fi capabile să oprească sau chiar să inverseze impulsul luat de trupele ucrainene pe câmpul de luptă în ultima vreme. Având în vedere că sfârșitul războiului pare încă departe, Wall Street Journal sintetizează cei șase factori care ar trebui să influențeze traiectoria războiului în primele luni ale anului 2023.
Conținut articol
Vremea
Condițiile meteorologice din Ucraina sunt destul de dificile și au încetinit ritmul luptelor pe o mare parte din linia de front care separă forțele ruse și ucrainene. În țară, temperaturile au scăzut sub zero grade, dar nu au rămas scăzute suficient de mult timp pentru ca noroiul să se usuce și pământul să se întărească.
Când, și dacă, noroiul se va usca astfel încât solul să nu cedeze, intensitatea luptelor va crește probabil, ceea ce ar putea favoriza Ucraina, care s-a dovedit mai capabilă de manevre militare rapide, deși intensitatea crescută a luptelor ar face, de asemenea, mai dificilă pentru forțele care avansează să se adăpostească și să apere pozițiile recent capturate.
Forțele ucrainene, folosindu-se de echipamentul care le-a fost alocat, par mai bine echipate pentru iarnă decât cele rusești. Liniile de aprovizionare ale Ucrainei sunt mai scurte, iar trupele ucrainene intră și ies prin rotație din liniile de front, ceea ce le permite să se odihnească și să se refacă.
Este de așteptat ca vremea rece să favorizeze armata ucraineană, dar cu siguranță nu este de partea civililor din țară, deoarece va face ca loviturile rusești asupra infrastructurii energetice să fie și mai eficiente. Oricât de presante ar fi aceste lovituri, nu se așteaptă ca ele să afecteze evoluțiile de pe câmpul de luptă.
Bahmut
Zona orașului industrial Bakhmut, din Donețk, a fost scena unor lupte violente timp de câteva luni. Încercarea rușilor de a ocupa orașul are acum o semnificație psihologică dincolo de importanța sa strategică. Dacă orașul trece sub controlul Moscovei, ar permite forțelor rusești să avanseze spre Sloviansk și Kramatorsk, cele mai importante două orașe din regiunea Donbass aflate încă sub control ucrainean.
Bahmut este o țintă importantă din punct de vedere politic din trei motive:
- Președintele rus Vladimir Putin ar putea susține că Rusia își îndeplinește revendicările în regiunea Donbass.
- Fondatorul grupului paramilitar Wagner, Evgheni Prigojin, ai cărui mercenari duc o mare parte din lupte, ar contribui la promovarea afirmațiilor sale conform cărora conduce cea mai bună forță de luptă din țară.
- Comandantul militar, Serghei Surovikhin, ar putea justifica retragerea forțelor Moscovei de luna trecută din Kherson, deoarece a declarat că va folosi trupele în retragere în alte zone.
În ciuda importanței orașului pentru Moscova, forțele rusești care operează în regiune par să se confrunte cu o lipsă semnificativă de aprovizionare. Într-adevăr, potrivit unui raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), rușii par să acorde acum prioritate menținerii capacității lor de a lovi zonele dens populate din sudul Ucrainei și menținerii unei linii de front stabilizate de-a lungul râului Nipru în detrimentul transferului de muniție către zonele Avdiivka și Bakhmut din Donețk.
Cu toate acestea, Mykola Bielieskov, cercetător la Institutul Național pentru Studii Strategice din Kiev, consideră că atenția Rusiei asupra lui Bakhmut sugerează că considerentele politice dictează obiectivele militare. Aceasta arată că Rusia “încă nu are o relație civil-militară sănătoasă, spre deosebire de Ucraina”.
Atacurile ucrainene
Majoritatea analiștilor militari consideră că Ucraina păstrează un grad semnificativ de inițiativă în război, recuperând zone importante din teritoriul său care trecuseră sub controlul Rusiei.
Analiștii consideră că Ucraina va dori să mențină avantajul prin continuarea ofensivei pe parcursul iernii și, dacă este posibil, să împingă forțele rusești mai departe.
Potrivit lui Bielieskov, momentul nu este critic în acest caz. “Dacă avem capacitatea și capabilitatea și dacă se deschide fereastra de oportunitate în timpul iernii, o putem face în timpul iernii. Dacă trebuie să așteptăm primăvara, poate că vom aștepta primăvara și o vom face”, spune el.
Potrivit analiștilor, există două direcții evidente pentru atacurile ucrainene:
- Linia dintre orașele din est, Svatone și Kremina, în regiunea Lugansk, care se alătură importantei autostrăzi R-66.
- Orașele Melitopol și Berdiansk din regiunea Zaporizhzhya, la sud. Atingerea acestui obiectiv ar tăia principalele linii de aprovizionare și de comunicații dintre Rusia și Crimeea.
Apărarea rusă
Unul dintre avantajele pe care Rusia le-a obținut atunci când a pierdut teritoriu în toamnă este că acum are un front mult mai mic de apărat. Estimările ucrainene arată că frontul s-a redus de la aproximativ 700 de mile la aproximativ 550 de mile, din care 240 de mile sunt formate din baraje fluviale.
În același timp, posibilele direcții ale unui eventual atac ucrainean sunt evidente pentru ruși.
Forțele Moscovei au săpat tranșee pentru a apăra mari părți ale frontului și dincolo de acesta, până în Crimeea și chiar pe plaje pentru a preveni eventuale debarcări ale forțelor speciale ucrainene. Formațiunile au profunzime, deoarece forțele rusești aduc rezerve. Astfel, Ucraina va ști unde au săpat rușii, iar pierderea frunzelor din copaci va face ca pozițiile să fie mai greu de acoperit.
Zonele largi în care forțele rusești sapă arată că Moscova “se pregătește pentru orice fel de urgență posibilă”, notează Bielieskov.
Obiectivul actual al Rusiei pare să se limiteze, cu excepția Bahmut și a altor câteva zone, la a nu pierde, spun analiștii. Într-adevăr, Michael Clarke, observă că Rusia pare să “spere că se va întâmpla ceva”, cum ar fi diminuarea sprijinului occidental în timpul unei ierni sau slăbirea sprijinului american pe măsură ce crește influența republicană.
Atacuri rusești
Evaluarea generală a ucrainenilor este că Rusia se pregătește pentru noi atacuri majore, plănuind să combine jumătate din cele 300.000 de rezerve care nu au fost trimise pe front cu unitățile existente pentru a efectua un atac la începutul anului viitor. Acest lucru ar putea include un atac de pe teritoriul belarus către Kiev, susțin ei.
Cu toate acestea, analiștii din Occident sunt sceptici în privința acestei perspective, estimând că rezerviștii nu ar putea realiza ceea ce trupele mai capabile nu au reușit să facă la începutul acestui an. Astfel, ei cred că avertismentele ucrainene ar putea avea ca scop să risipească mulțumirea cu privire la incompetența demonstrată până acum de armata rusă și să mențină presiunea asupra partenerilor occidentali ai Ucrainei pentru a continua să furnizeze Kievului arme și muniții.
Evenimente în afara Ucrainei
Putin nu poate exclude posibilitatea ca el să spere la o slăbire a sprijinului occidental. Dar acest lucru nu s-a întâmplat încă. Pentru moment, vizita președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky la Washington demonstrează că sprijinul american pentru Ucraina rămâne ferm. De asemenea, până în prezent, se pare că sprijinul din partea guvernelor europene se menține, chiar dacă economiile slăbesc sub povara prețurilor ridicate ale energiei.
Cel mai recent pachet de sprijin american include sistemul Patriot, care ar trebui să îmbunătățească protecția rețelei electrice ucrainene și a altor infrastructuri care au fost lovite de drone și rachete. Cu toate acestea, va fi nevoie de instruire pentru sistemele Patriot, ceea ce înseamnă că este posibil ca acestea să nu fie gata până în primăvară.
Pe de altă parte, unii lideri continuă să readucă discuțiile de pace la masa negocierilor. Președintele francez Emmanuel Macron, de exemplu, a declarat că Occidentul ar trebui să ofere Rusiei garanții de securitate ca parte a oricăror negocieri pentru a pune capăt războiului din Ucraina.
Desigur, discuțiile de pace par să fie departe, Moscova respingând planul în zece puncte al lui Zelenski, subliniind că orice plan de pace trebuie să includă teritoriile anexate, iar președintele ucrainean stabilind ca obiectiv recâștigarea tuturor teritoriilor pe care Ucraina le-a pierdut din 2014.
Citește și asta…
- Criza demografică a Japoniei: de ce îmbătrânește atât de rapid națiunea japoneză?Criza demografică a Japoniei reprezintă o provocare majoră, combinând schimbări sociale cu presiuni economice. Află mai multe despre cum se confruntă națiunea cu această situație și ce soluții propune guvernul.
- Nostradamus virtual: horoscopul săptămânii 9 -15 octombrieExplorăm împreună previziunile astrale pentru săptămâna 9-15 octombrie! Descoperă cum să navighezi prin provocările și surprizele astrelor.
- Premiul Nobel pentru Pace 2023 acordat activistei iraniene Narges Mohammadi pentru lupta împotriva opresiunii femeilor din IranActivista și scriitoarea iraniană Narges Mohammadi a câștigat Premiul Nobel pentru Pace 2023 pentru lupta sa pentru drepturile femeilor din Iran și promovarea drepturilor omului. Ea se află în închisoare în prezent. Ceremonia de premiere va avea loc pe 10 decembrie. #NobelPentruPace
- Un călugăr român și un călugăr belarus s-au luat la bătaie pe Muntele AthosBătălie surprinzătoare între un călugăr român și unul bielorus pe Muntele Athos! Incidentul, având la bază dezacorduri teologice, dezvăluie o față neștiută a vieții monahale. Descoperă acum detaliile acestui scandal monahal inedit!
- Haiti, cea mai săracă țară din AmericaHaiti, țara cea mai săracă din emisfera vestică. De la dezastre naturale până la probleme politice și economice, află ce face ca Haiti să fie o țară în dificultate.
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.