5.3 C
București
miercuri, decembrie 6, 2023

Unde au dispărut elefanții din Coasta de Fildeș?

Date:

Share post:

Coasta de Fildeș, o țară din vestul Africii, a fost numită mult timp Republica Coasta de Fildeș. Numele nu este întâmplător: aici se afla cea mai mare populație de elefanți de pădure din Africa de Vest și, prin urmare, “mineritul” lor pentru colți valoroși era deosebit de activ.

zonia.ro

Aceasta a fost cauza dezastrului ecologic: în timp ce în 1980 existau aproximativ 3 000, în 1994 erau în jur de 1 600, iar acum mai sunt doar 225. Populația a scăzut foarte rapid – 86% în 30 de ani.

Unde au dispărut elefanții din Coasta de Fildeș? Coasta de Fildeș
stema Coastei de Fildeș

Dacă nu se iau măsuri, elefanții de pădure din această regiune ar putea dispărea pentru totdeauna.

Poate fi rezolvată problema?

Universitatea Felix Houphouët-Boigny a înființat o echipă pentru a monitoriza populația actuală de elefanți de pădure: cât de mare este în prezent, în ce ritm scade, ce se poate face în acest sens și care sunt șansele de supraviețuire a acestora în zonă în general.

Studiul a durat 6 ani (2011-2017) și a fost realizat în 25 de rezervații naturale și parcuri naționale din Côte d’Ivoire.

Unde au dispărut elefanții din Coasta de Fildeș? Coasta de Fildeș
Ritualul de înmormântare la elefanți

Cum a fost monitorizată populația de giganți cu urechi mari?

  • Prin numărarea cantității de gunoi de grajd pe care animalele care trec pe trasee obișnuite îl lasă în urmă în diferite anotimpuri,
  • S-au luat interviuri cu localnici, cu personalul local al Departamentului de Silvicultură,
  • S-a vorbit cu colegii și cu raiderii, cu oficialii parcurilor și ai sanctuarelor,
  • S-au urmărit relatările din mass-media privind observarea de elefanți în regiune.
CITEȘTE ȘI
Cea mai populată regiune din lume. De ce trăiesc 700 de milioane de oameni în nordul Indiei?

Din păcate, rezultatele sunt de-a dreptul deplorabile. Au putut fi găsite dovezi de observare regulată a elefanților doar în 4 situri (din 25!), sau în alte 3, unde au fost observați martori și unde mass-media a raportat prezența lor. Dar chiar și aceștia sunt foarte puțini: densitatea populației este cuprinsă între 0,1197 și 0,168 indivizi pe km².

organicsfood.ro

Care este motivul?

În afară de braconaj, efectul negativ este cauzat de transformarea pădurilor în zone agricole – habitatele elefanților de savană și de pădure sunt pur și simplu distruse, transformate în terenuri arabile și în câmpuri pentru pășunatul vitelor.

Unde au dispărut elefanții din Coasta de Fildeș? Coasta de Fildeș
Braconajul de fildeș

Cel puțin 10 parcele pe care elefanții de pădure și de savană obișnuiau să trăiască permanent au fost cedate complet oamenilor pentru agricultură. Elefanții care și-au pierdut locuința nu găsesc suficientă hrană, se confruntă cu populația locală, sunt prinși în ghearele braconierilor. Cu cât densitatea (numărul) oamenilor este mai mare, cu atât mai puțini elefanți există.

CITEȘTE ȘI
Ce sunt anotimpurile meteorologice și astronomice. Care sunt cauzele anotimpurilor?

Protejarea strictă a granițelor parcurilor naționale și ale rezervațiilor ajută, dar nu este suficientă. În cazul în care astfel de zone sunt împrăștiate în jurul țării, fără granițe comune majore, habitatele sunt izolate, iar elefanții supraviețuitori se găsesc literalmente înconjurați de oameni, de câmpurile și fermele lor.

Unde au dispărut elefanții din Coasta de Fildeș? Coasta de Fildeș

Dacă această situație continuă, elefanții din Coasta de Fildeș ar putea dispărea cu totul în următoarele două decenii. Acest lucru nu este cu siguranță bun pentru mediu: elefanții ajută pădurile să stocheze carbonul, așa că dispariția lor nu ar face decât să contribuie la efectul de seră.

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

Citește și asta…

Unde au dispărut elefanții din Coasta de Fildeș? Coasta de Fildeș
viataverdeviu.ro
drmax.ro/

Articole conexe

12 Mituri vechi pe care mulți oameni încă le mai cred

Există multe mituri vechi în care cred încă mulți oameni în societatea de astăzi. Iată 12 dintre cele mai populare și interesante mituri care au fost dezmințite cu mult timp în urmă.

4 Sfaturi să ajutați albinele și bondarii: Ce puteți face pe balconul și terasa dvs.

Albinele și bondarii sunt polenizatori importanți pentru culturile și plantele noastre sălbatice. Dar asistăm la o scădere a populațiilor lor. Iată 4 moduri în care îi puteți ajuta pe balconul sau terasa dvs.

7 Lucruri despre avioane pe care nu le știi

Avionul este cel mai sigur mijloc de transport, care devine din ce în ce mai bun în fiecare an. Iată 7 Lucruri despre avioane pe care nu le știi

Care este cel mai aglomerat aeroport din lume în acest moment?

Vezi care este cel mai aglomerat aeroport din lume în acest moment. Clasamentul celor mai aglomerate aeroporturi din lume este calculat pe baza unei analize a capacității totale a companiilor aeriene.

De ce nu zboară avioanele deasupra Antarcticii?

Zborurile comerciale peste Antarctica sunt rare, dar există explicații simple. Citeste articolul pentru a afla adevarul despre presupusa conspirație care interzice aceste zboruri. Vei descoperi motivele reale pentru care companiile aeriene evită rutele deasupra Antarcticii.

5 Țări în care femeile pot avea un harem de bărbați

Chiar dacă majoritatea cazurilor de poligamie implică un bărbat cu mai multe soții, există și situații în care femeia are mai mulți soți. În unele culturi, femeilor le este permis prin tradiție să aibă un harem de bărbați. Aflați care sunt cele 5 țări în care femeile se pot căsători cu mai mulți bărbați în același timp.

De ce este mai ușor să suporți căldura într-un climat uscat decât într-unul umed

Explicatia stiintifica a motivului pentru care aceeasi temperatura este perceputa diferit in functie de gradul de umiditate al aerului.

Ar putea exista viața pe Venus – adevărat sau fals?

Descoperă răspunsul la întrebarea dacă ar putea exista viața pe Venus și învață ce descoperiri astronomice sugerează că acest lucru ar fi posibil.