Usturoiul este unul dintre condimentele principale din bucătăria modernă. Aroma sa puternică este de neegalat pentru a spori gustul mâncărurilor noastre preferate. Alb, roșu sau mov, este cultivat în toată lumea, spre deliciul iubitorilor de mâncare. Când vine vorba de nutriție, usturoiul nu este de neglijat, deoarece are un profil neobișnuit care îl face un adevărat aliat al sănătății
Conținut articol
- Caracteristicile usturoiului
- Valori nutriționale și calorice ale usturoiului
- Beneficiile usturoiului
- Usturoiul ca ingredient protector împotriva anumitor boli cronice
- Un adevărat aliat pentru sănătatea cardiovasculară
- Proprietăți antimicrobiene și antiinfecțioase?
- Un conținut interesant de antioxidanți
- Concluzii
- Usturoi cu tulpină moale sau cu tulpină tare?
- Gătitul tulpinii înflorite
- Bucurați-vă de usturoi ca aioli
- Descoperirea aïgo-bouïdo
- Utilizarea usturoiului pentru a condimenta chiar și cele mai simple mâncăruri
- Usturoiul, un rectificator de amărăciune în gătit
- Unt de usturoi făcut în casă, un deliciu foarte franțuzesc
- Contraindicații și alergii
- Istorie și fapte interesante
Caracteristicile usturoiului
- Bogat în antioxidanți;
- Sursă de compuși de sulf;
- Promovează sănătatea cardiovasculară;
- Proprietăți anticancerigene;
- Bogate în gust și sărace în calorii.
Carte de identitate pentru usturoi
- Familie: Amaryllidaceae ;
- Origine: Asia Centrală;
- Sezonul: disponibil tot timpul anului;
- Culoare: de la alb la roșu;
- Gust: puternic.
Valori nutriționale și calorice ale usturoiului
Atunci când este consumat în cantități mici, usturoiul furnizează puține substanțe nutritive. Cu toate acestea, consumat în cantități mai mari pe parcursul unei zile, usturoiul este o sursă de anumiți nutrienți.
De exemplu, un bulb de usturoi (aproximativ 40 ml sau 24 g de usturoi) este o sursă bună de mangan și vitamina B6, precum și o sursă de fosfor (vezi tabelul nostru cu nutrienți de fosfor), fier, cupru, seleniu și vitamina C.
Cât valorează o “porție” de usturoi? | |
Greutate/volum | Usturoi crud, 3 g / 1 cățel |
Calorii | 4 |
Proteine | 0,2 g |
Carbohidrați | 1,0 g |
Grăsime | 0,0 g |
Fibră dietetică | 0,1 g |
Usturoiul conține mulți compuși activi, care oferă diverse beneficii pentru sănătate. Se crede că unii dintre acești compuși au mai multe roluri. Acesta este cazul compușilor de sulf, care sunt asociați cu prevenirea atât a cancerului, cât și a bolilor cardiovasculare. Trebuie remarcat faptul că nu toate substanțele fitochimice din usturoi sunt active în organism și că unele nu au fost încă descoperite. Trebuie remarcat faptul că ingredientele active din usturoiul proaspăt acționează în mod sinergic pentru a produce diferite efecte asupra sănătății. Dintre aceste ingrediente active, putem menționa :
- Compuși de sulf. Aceste substanțe sunt denumite astfel deoarece conțin unul sau mai mulți atomi de sulf în structura lor chimică. Compușii de sulf sunt eliberați atunci când usturoiul este tăiat, zdrobit sau măcinat. În acest moment, aliina (o moleculă inactivă și inodoră din usturoi) intră în contact cu o enzimă și este transformată în alicină, care este molecula responsabilă de mirosul caracteristic al usturoiului. Ulterior, alicina este transformată în alți compuși sulfuroși, cum ar fi sulfura de dialil, disulfura de dialil și ajoena. Acești compuși sunt cei care ar putea împiedica înmulțirea anumitor celule canceroase, protejând astfel organismul împotriva potențialilor agenți cancerigeni. Trebuie remarcat faptul că, în timpul fabricării tabletelor de usturoi, alicina ar fi distrusă, astfel încât consumul de tablete de usturoi nu ar permite ingerarea compușilor activi benefici pentru sănătate;
- Allicina a fost propusă ca fiind principalul compus activ asociat cu efectul cardioprotector al usturoiului, inclusiv capacitatea sa de a reduce plăcile aterosclerotice la animale. Cu toate acestea, ținând cont de faptul că alicina nu este absorbită în fluxul sanguin în timpul consumului de usturoi, este puțin probabil ca aceasta să contribuie ca atare la efectul asupra sănătății cardiovasculare. Mai degrabă, se crede că alicina este un compus tranzitoriu care se transformă rapid în alți compuși de sulf care sunt activi în organism. În cele din urmă, se crede că ajoena este un compus capabil să împiedice sinteza (formarea) colesterolului in vitro și ar putea astfel juca un rol în efectul de scădere a colesterolului atribuit usturoiului;
- Saponinele sunt compuși prezenți în usturoi care au capacitatea de a reduce colesterolul din sânge la animale și coagularea sângelui in vitro, două efecte căutate pentru prevenirea bolilor cardiovasculare. În plus, s-a demonstrat la animale că proteina izolată de usturoi ar putea avea un efect de scădere a lipidelor. Acești compuși promițători ar putea fi, prin urmare, asociați cu efectul cardioprotector al usturoiului, dar sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege mai bine rolurile lor.
Beneficiile usturoiului

Usturoiul a fost folosit de sute de ani pentru a trata diverse probleme de sănătate. Un număr mare de studii au fost efectuate pentru a afla mai multe despre ingredientele active din usturoi și despre efectele fiziologice ale acestora.
În aceste studii, usturoiul este utilizat sub diferite forme: proaspăt, deshidratat, precum și sub formă de extract, ulei sau tinctură. Trebuie remarcat faptul că această fișă informativă se concentrează doar pe efectele consumului de usturoi proaspăt (crud sau gătit), așa cum este folosit în diverse preparate alimentare.
Usturoiul ca ingredient protector împotriva anumitor boli cronice
Mai multe studii prospective și epidemiologice au arătat că un consum ridicat de legume și fructe reduce riscul de boli cardiovasculare, de anumite tipuri de cancer și de alte boli cronice. Mai precis, studiile au arătat că consumul de legume din familia alliaceae (usturoi, ceapă, șalotă, arpagic, ceapă de primăvară, praz) are un efect protector împotriva cancerelor de stomac și intestinale
Usturoiul ar putea încetini dezvoltarea anumitor tipuri de cancer, atât prin acțiunea sa protectoare împotriva daunelor provocate de substanțele cancerigene, cât și prin capacitatea sa de a împiedica creșterea celulelor canceroase.
Compușii de sulf conținuți în usturoi pot juca un rol important în acest sens. Astfel, usturoiul, în proporție de doi căței de usturoi pe zi (adică aproximativ 6 g de usturoi), face parte dintr-o listă de alimente care conțin molecule cu potențial anticancerigen și care trebuie favorizate într-o dietă optimă destinată prevenirii cancerului.
Rezultatele unei meta-analize a 18 studii epidemiologice publicate între 1966 și 1999 arată o reducere cu 30% a riscului de cancer colorectal și cu aproximativ 50% a riscului de cancer de stomac în cazul unui consum ridicat de usturoi. În toate studiile, un astfel de consum a fost echivalent cu aproximativ 18 g de usturoi crud și gătit pe săptămână (aproximativ șase căței de usturoi).
Deoarece cantitățile consumate au variat foarte mult de la un studiu la altul, este dificil să se determine cu mai multă precizie cantitatea minimă de usturoi care ar trebui consumată pentru a beneficia de efectele sale asupra cancerelor colorectale și de stomac.
Este important să ne amintim că niciun aliment nu poate fi eficient în protejarea împotriva cancerului. Un consum variat și consistent al mai multor alimente cu potențial preventiv și menținerea unui stil de viață sănătos sunt esențiale.
Alte studii au constatat o relație inversă între consumul de usturoi și incidența cancerului laringian, de prostată și de sân. Cu toate acestea, nu se poate trage nicio concluzie generală în prezent, deoarece există prea puține studii pe această temă. Până în prezent, nu există date suficiente pentru a stabili o legătură cu alte tipuri de cancer, cum ar fi cancerul esofagian și pulmonar.
Un adevărat aliat pentru sănătatea cardiovasculară
Asociația Americană a Inimii (AHA) publică recomandări dietetice pentru a ajuta la prevenirea riscului de boli cardiovasculare, cum ar fi un aport ridicat de fructe și legume, precum și alegerea produselor cerealiere integrale și a produselor lactate cu conținut scăzut de grăsimi.
Pe baza numeroaselor rezultate ale cercetărilor, AHA propune o listă de alimente specifice care au un anumit efect cardioprotector. Usturoiul este unul dintre aceste alimente (alături de nuci, soia, leguminoase și ceai) și, prin urmare, consumul său este adăugat la recomandările de bază ale AHA pentru prevenirea bolilor cardiovasculare.
Majoritatea studiilor care au evaluat efectul usturoiului asupra factorilor de risc ai bolilor cardiovasculare (cum ar fi tensiunea arterială, colesterolul și glucoza) au fost efectuate cu suplimente sau extracte de usturoi pentru a izola ingredientele active.
În general, aceste cercetări arată o tendință de a reduce ușor nivelul colesterolului și al trigliceridelor din sânge. Prin urmare, puține studii au evaluat impactul real al consumului de usturoi proaspăt (crud sau gătit) asupra acestor factori de risc, iar acestea datează de câțiva ani.
În două dintre aceste studii, consumul zilnic de 3 g și 10 g de usturoi proaspăt timp de 16 și, respectiv, 8 săptămâni a contribuit la scăderea colesterolului total. Sunt necesare studii suplimentare pentru a evalua efectul consumului de usturoi proaspăt asupra prevenirii și tratamentului bolilor cardiovasculare.
Pe baza rezultatelor studiilor care au utilizat extracte de usturoi, ar fi necesar un aport zilnic echivalent cu 2 g până la 5 g de usturoi crud sau cu 10 g până la 15 g de usturoi gătit pentru a avea efecte benefice asupra anumitor factori de risc pentru bolile cardiovasculare, cum ar fi un nivel ridicat de colesterol total, colesterol LDL (colesterolul “rău”) sau trigliceride în sânge.
Proprietăți antimicrobiene și antiinfecțioase?
Usturoiul este utilizat în mod tradițional pentru proprietățile sale antimicrobiene și pentru tratamentul anumitor infecții. Cele mai multe studii pe această temă au fost efectuate folosind extracte de usturoi, în doze care sunt adesea greu de obținut prin consumul obișnuit de usturoi proaspăt. Într-un studiu realizat într-o regiune din China, un consum ridicat de usturoi (peste 5 kg pe an pe persoană, echivalentul a aproximativ patru-cinci căței de usturoi pe zi) a fost slab asociat cu o scădere a infecțiilor cu Helicobacter pylori.
Această observație a fost contestată de un studiu clinic în care oamenii au consumat zece căței de usturoi proaspăt pe zi, fără a avea un efect semnificativ asupra infecției cu H. pylori.
Unele studii sugerează că usturoiul poate ajuta la prevenirea răcelii comune. Într-un studiu, au fost comparate două grupuri: un grup a consumat un supliment de usturoi, iar celălalt un placebo timp de 12 săptămâni, în timpul sezonului rece (noiembrie – februarie).
Rezultatele arată că cei din grupul care a primit suplimentul de usturoi au avut mai puține episoade de răceală decât cei care au luat un placebo. În plus, atunci când au răcit, cei din grupul cu supliment de usturoi au înregistrat o reducere mai rapidă a simptomelor decât cei care au luat un placebo. Pentru moment, însă, nu există suficiente dovezi care să sugereze că consumul de usturoi proaspăt are un efect antiinfecțios asupra organismului.
Un conținut interesant de antioxidanți
Antioxidanții sunt compuși care protejează celulele organismului de daunele cauzate de radicalii liberi. Radicalii liberi sunt molecule foarte reactive care se crede că sunt implicate în dezvoltarea bolilor cardiovasculare, a anumitor tipuri de cancer și a altor boli legate de vârstă. Usturoiul conține diverși compuși antioxidanți, cum ar fi flavonoidele și tocoferolii, pe lângă compușii de sulf care se crede că contribuie, de asemenea, la activitatea sa antioxidantă.
Se consideră că consumul de usturoi proaspăt (crud sau gătit) crește activitatea antioxidantă în plasmă la șobolani, dar consumul zilnic de 3 g până la 6 g de usturoi crud timp de șapte-opt zile la oameni nu a confirmat această observație. Cu toate acestea, se știe că usturoiul are o capacitate antioxidantă mai mare decât o gamă largă de legume, la o greutate echivalentă.
Cu toate acestea, atunci când sunt luate în considerare frecvența și mărimea porției obișnuite, impactul consumului de usturoi asupra capacității antioxidante totale este limitat în comparație cu alte legume consumate în cantități mai mari.
Concluzii
Enzima care se găsește în usturoi și care permite formarea alicinei și a altor compuși de sulf este dezactivată de căldură. În funcție de modul și de durata de gătire a usturoiului, se formează diferiți compuși de sulf și cantitatea de antioxidanți poate fi redusă.
Astfel, proprietățile usturoiului crud sunt superioare celor ale usturoiului gătit. Un sfat: adăugați usturoiul cu 20 de minute sau mai puțin înainte de sfârșitul gătitului pentru a păstra cât mai mult calitatea compușilor săi activi.
Usturoiul este o plantă legumicolă perenă cu un bulb care are un miros și o aromă puternică. Acest gust caracteristic a făcut din el unul dintre condimentele principale din bucătăria franceză. Căpățâna de usturoi este formată din mai mulți căței care sunt foarte apreciați în bucătărie. Există mai multe soiuri de usturoi, cele mai comune fiind usturoiul alb și usturoiul mov
Usturoi cu tulpină moale sau cu tulpină tare?
Usturoiul vândut în mod obișnuit aparține subspeciei Allium sativum var. sativum, care se caracterizează din punct de vedere botanic prin absența unei tulpini înfloritoare (de unde și denumirea de “usturoi cu tulpină moale”) și prin numeroși căței mici.
Din punct de vedere culinar, subspecia Allium sativum var. ophioscorodon, care are o tulpină înfloritoare (de unde și denumirea de “usturoi cu tulpină tare” sau “usturoi în formă de băț”) și căței mai puțini și relativ mai mari, este net superioară.
Se crede că această subspecie este cea mai veche dintre cele două și a păstrat unele dintre caracteristicile usturoiului sălbatic, inclusiv aroma și, din păcate, durata scurtă de conservare.
Păstrat de-a lungul secolelor prin grija unor iubitori de usturoi pricepuți, usturoiul în băț este disponibil astăzi prin rețele de producători artizanali, precum și prin câteva magazine specializate. În Europa, unde este mai bine cunoscut, nu este neobișnuit ca acesta să fie considerat un produs local. Acesta este cazul usturoiului roz de Lautrec, care în Franța are o denumire de origine controlată (appellation d’origine contrôlée).
Acest tip cu tulpina tare este deosebit de gustos, dar nu este întotdeauna ușor de găsit.
În funcție de soi, usturoiul proaspăt poate fi păstrat între trei și nouă luni. Acesta trebuie păstrat uscat, la temperatura camerei, deoarece frigul și umezeala vor declanșa procesul de germinare.
Pentru a îndepărta pielița usturoiului, acesta se zdrobește cu lama unui cuțit. Apoi se elimină germenii, deoarece aceștia ar face usturoiul indigest și sunt în mare parte responsabili de respirația urât mirositoare. Usturoiul este apoi gata pentru a fi gătit și folosit în diverse preparate
Lăstarul de usturoi care iese din pământ primăvara și care nu a început încă să-și formeze bulbul se numește usturoi. Poate fi consumat sărat sau ușor aburit și stropit cu o vinegretă, ca și în cazul prazului. De asemenea, poate fi tocat în salate, supe, etc. Căutați acest produs în magazinele de produse alimentare asiatice.
Gătitul tulpinii înflorite
Pentru a promova producția de bulbi, tulpina înflorită a usturoiului, cu mugurii săi de floare, trebuie tăiată la scurt timp după ce s-a format. Tăiat mărunt, poate fi folosit în tot felul de preparate, cum ar fi untul de usturoi. Se găsește în borcane în magazinele de delicatese.
Prăjit sau fript la cuptor, în coajă, usturoiul capătă o aromă cu totul specială, care pune în valoare maionezele, vinegretele sau sosurile picante. Întregul bulb este mai întâi acoperit și uns cu ulei. De asemenea, păstăile individuale pot fi adăugate într-o supa sau sos și îndepărtate chiar înainte de a fi servite, sau pot fi umplute într-o pasăre prăjită. La sfârșitul procesului de gătire, usturoiul poate fi folosit pentru a face un sos.
Bucurați-vă de usturoi ca aioli
Aïoli se face ca o maioneză, doar că se începe cu usturoi pisat înainte de a adăuga ingredientele obișnuite. Poate însoți peștele, carnea rece.
Descoperirea aïgo-bouïdo
Dintre numeroasele rețete de supe de usturoi dezvoltate în întreaga lume, una dintre cele mai simple este aïgo-bouïdo, care are o utilizare pe jumătate culinară, pe jumătate medicinală. Pentru a o prepara, se fierb șase căței de usturoi zdrobiți într-un litru de apă clocotită timp de aproximativ zece minute.
Apoi se ia de pe foc, se adaugă salvia, cimbrul și frunzele de dafin și se lasă la infuzat câteva minute. Se scot ierburile, se bate un ou în omletă și se adaugă în supă fără să se oprească din bătut. Se asezonează cu sare și piper. Acest bulion se servește pe o felie de pâine stropită cu ulei.
Utilizarea usturoiului pentru a condimenta chiar și cele mai simple mâncăruri
Se sotează cățeii de usturoi întregi în ulei, apoi se scoate usturoiul și se stropește uleiul parfumat peste paste. Alții preferă să adauge pur și simplu usturoi zdrobit la tăițeii foarte fierbinți cu puțin unt topit sau ulei de măsline.
Usturoiul, un rectificator de amărăciune în gătit
Păpădia, cicoarea, escarola, raddichio și Treviso își pierd din amărăciune și sunt puse în valoare atunci când sunt servite cu crutoane prăjite în ulei de măsline și frecate cu usturoi. Se acoperă cu o vinegretă caldă pentru a înmuia verdeața și se adaugă bacon, dacă se dorește.
Unt de usturoi făcut în casă, un deliciu foarte franțuzesc
Se servesc picioarele de broască, creveții și melcii acoperite cu unt amestecat cu usturoi tocat fin, șalote și pătrunjel. Se introduce în cuptor, la foc mare, pentru câteva minute. Midiile pot fi gătite în unt cu usturoi, ierburi și vin alb, acoperite, până când se deschid. Reduceți lichidul la foc mare și turnați-l peste midii.
Contraindicații și alergii
Concentrația foarte mare de molecule active din usturoi este un atu valoros, dar are un dublu avantaj. Usturoiul conține substanțe care pot interfera cu anumite medicamente sau pot afecta bariera gastrointestinală la persoanele sensibile, mai ales dacă este consumat în cantități mari
Interacțiuni cu anumite medicamente
Extractele sau suplimentele de usturoi interacționează cu anumite medicamente pentru diluarea sângelui sau pentru subțierea sângelui. În mod similar, consumul unor cantități excesive de usturoi proaspăt în timp ce se iau anumite medicamente anticoagulante ar putea avea un efect aditiv, crescând riscul de sângerare.
Se recomandă evitarea consumului de usturoi înainte de operație pentru a reduce riscul de sângerare prelungită. În cele din urmă, la persoanele care iau medicamente pentru scăderea glicemiei, consumul unor cantități mari de usturoi proaspăt poate crește efectul acestor medicamente. În general, consumul a mai puțin de 4 g de usturoi (echivalentul unui cățel) pe zi pare prudent pentru a evita interacțiunile dăunătoare.
Usturoiul conservat în ulei și riscul de botulism
Usturoiul poate fi conservat în ulei, ceea ce îi prelungește termenul de valabilitate. Cu toate acestea, există riscul ca usturoiul să conțină bacteria care provoacă botulism. Depozitați în ulei (fără oxigen), condițiile sunt optime pentru dezvoltarea toxinelor.
Consumul unui produs stricat poate duce la o intoxicație alimentară severă, cu simptome precum amețeli, vedere încețoșată sau dublă, dificultăți de respirație, de înghițire și de vorbire. Aspectul, mirosul și gustul uleiului stricat nu se vor schimba neapărat, așa că este important să urmați aceste instrucțiuni:
- Păstrați întotdeauna usturoiul în ulei în frigider;
- Folosiți uleiul de usturoi făcut în casă imediat sau în decurs de o săptămână. Uleiurile de usturoi din comerț pot conține conservanți (acizi, cum ar fi oțetul, sau sare): verificați eticheta produsului.
Alte efecte secundare ale consumului excesiv de usturoi
- Usturoiul poate schimba gustul laptelui matern. Prin urmare, femeile care alăptează ar trebui să își monitorizeze consumul de usturoi în această perioadă;
- Consumul unei cantități regulate mari de usturoi poate modifica nivelul glicemiei; persoanele cu diabet trebuie să acorde o atenție deosebită acestui aspect;
- Consumul excesiv de usturoi crud, mai ales pe stomacul gol, poate provoca tulburări gastro-intestinale: unul până la doi căței de usturoi pe zi reprezintă o doză sigură pentru un adult.
Istorie și fapte interesante
Un pic de istorie
Cuvântul “usturoi” provine din latinescul allium. Este posibil să provină de la un cuvânt grecesc care înseamnă “a izvorî din”, referindu-se la modul foarte rapid în care bulbul se împarte în mai mulți cuișoare, care par să izvorască din el. Alții cred că provine din celticul all, care înseamnă “înțepător”.
Centrul de origine al usturoiului este considerat a fi o semilună mare (semiluna usturoiului) care se întinde de la Marea Caspică, în vest, până la Munții Tian Shan, la granița dintre China și Kazahstan, în est. În această regiune vastă, există aproximativ 150 de specii sălbatice aparținând genului Allium. Cu toate acestea, strămoșul sălbatic al usturoiului cultivat (Allium sativum) nu a fost găsit.
Cele mai vechi înregistrări scrise despre cultivarea sa datează de la sumerieni (2500 î.Hr.), dar a fost consumată cu mult timp înainte de această dată ca mirodenie sau remediu. Cunoscută de egipteni, greci și romani, s-a răspândit în sudul și estul Europei. Nu s-a bucurat de aceeași faimă în țările nordice și în insulele britanice, cu excepția, uneori, a unei plante medicinale din grădinile mănăstirilor
Transportat de marinarii care păstrau întotdeauna câte ceva pentru a se proteja de epidemii și de ochiul rău, a ajuns în Republica Dominicană odată cu Cristofor Columb și apoi s-a răspândit în toată America Centrală și de Sud.
Abia în secolul al XIX-lea a ajuns în America de Nord, sub influența bucătăriei mexicane, care îl aprecia foarte mult. A găsit un teren fertil în California, în special în Gilroy Valley, unde a fost cultivat pe scară largă și unde și-a câștigat statutul de “capitală internațională a usturoiului”.
Știai asta?
Shakespeare considera că usturoiul nu era pentru nobili, iar Cervantes recomanda ca ceapa și usturoiul să nu fie consumate, deoarece mirosul lor ar putea trăda o origine țărănească deplorabilă. “Trandafir împuțit”, “amprenta piciorului stâng al Satanei”, cele mai vehemente adjective nu au lipsit niciodată pentru a-l descrie.
În Romania , usturoiul se însămânțează între 15 septembrie și 15 octombrie și se recoltează în luna iulie a anului următor. Distanța ideală pentru plantarea în straturi este de 12 cm pe 20 cm. Pentru cultivarea pe rânduri, plantele trebuie să fie distanțate la 15 cm, iar rândurile la 20-25 cm.
Pentru ca usturoiul să supraviețuiască iernii, se recomandă să fie acoperit cu un mulci gros (frunze moarte, paie sau fân vechi). Îndepărtați mulciul în aprilie sau mai pentru a permite solului să se încălzească și plantelor să se desprindă, apoi puneți-l la loc pentru a preveni buruienile, împotriva cărora usturoiul, cu frunzele sale înguste, este lipsit de apărare.
Pentru a favoriza creșterea bulbilor, tulpinile înflorite ale soiurilor de usturoi în băț trebuie tăiate cel târziu atunci când acestea au atins 15 cm.
Puteți lăsa câteva tulpini înflorite să crească: desfășurarea lor este un spectacol în sine și puteți recolta bulbii care se formează la capătul tulpinii pentru a fi folosiți ca semințe sau în mâncare. De altfel, acesta este un mod aproape infailibil de a reduce incidența bolilor infecțioase în coteț, cum ar fi salmonela, pentru găini, care le adoră (bulbul și bulbii).
Recoltarea are loc de la jumătatea lunii iulie până la jumătatea lunii august, în funcție de soi și de regiune, atunci când pe tulpină rămân cinci sau șase frunze verzi (din cele zece inițiale). Întreaga plantă, cu frunzele și rădăcinile sale, va fi atârnată într-o zonă uscată și umbrită pentru o perioadă de două până la patru săptămâni pentru a finaliza procesul de maturare și uscare a bulbilor.
La recoltare, este important să rezistați impulsului de a spăla bulbii, deoarece acest lucru poate interfera cu procesul de coacere. Odată ce bulbii sunt uscați, rădăcinile trebuie tăiate la fir, iar tulpinile se taie la doi sau trei centimetri.
Unii oameni spun că spălatul pe dinți după ce ați mâncat usturoi reduce respirația urât mirositoare, dar spălatul pe dinți nu are niciun efect asupra respirației de usturoi, deoarece mirosul caracteristic provine din gazele eliberate în gură în timpul mestecatului și apoi în tractul digestiv în timpul digestiei.
Acest gaz are nevoie de cel puțin trei ore pentru a fi eliminat. Cel mai bun mod de a reduce respirația după masă este să mesteci pătrunjel, mentă sau boabe de cafea. De fapt, potrivit unui iubitor de usturoi foarte plin de umor, “o monedă de cinci cenți te poate urca în tren, dar usturoiul îți va asigura un loc.
După părerea unor buni mâncători, singura modalitate cu adevărat eficientă de a evita să deranjezi oamenii cu o respirație urât mirositoare este să îi convingi să mănânce usturoi cu tine…
Surse:
Encyclopedia Britannica. Garlic. Britannica.com. www.britannica.com
Engeland, Ron L. Growing Great Garlic. Ghidul definitiv pentru grădinarii și micii fermieri ecologici. Washington, Filaree Productions, 1991.
Fritsch, R.M., Friesen, N. Allium Crop Sciences: Recent Advances. Chapter 1: Evoluție, domesticire și taxonomie. Eds. H.D. Rabinowitch și L. Currah, CAB International 2002. [Consulté le 3 décembre 2003]. www.cabi-publishing.org
Foster-Powell K, Holt SH, Brand-Miller JC. Tabelul internațional al valorilor indicelui glicemic și al încărcăturii glicemice: 2002. Am J Clin Nutr. 2002 Jul;76(1):5-56.
Koch, Heinrich P., Lawson Larry D. Garlic. The Science and Therapeutic Application of Allium sativum L.and Related Species, Baltimore, Williams and Wilkins, 1996.
Locong, A. et D. Ruel. Ghid de interacțiuni între medicamente, nutrienți și produse naturale. Les Presses de l’Université Laval, Quebec, 2003.
Remer T, Manz F. Potential renal acid load of foods and its influence on urine pH. J Am Diet Assoc. 1995 Jul;95(7):791-7.
Tannahill, Reay. Food in History, Three Rivers Press, New York, 1988.
The Garlic shoppe. [Consulté le 10 décembre 2003]. Garlicshoppe.comwww.garlicshoppe.com
Therapeutic Research Faculty (Ed). Garlic, Natural Medicines Comprehensive
Database. [Consulté le 14 novembre 2003]. www.naturaldatabase.com
Wu X, Beecher GR, et al. Lipophilic and hydrophilic antioxidant capacities of common foods in the United States. J Agric Food Chem. 2004 Jun 16;52(12):4026-37.
Citește și asta…
- Efectele proteinelor asupra sănătății părului – ce trebuie să știiProteinele joacă un rol important în sănătatea părului, însă consumul în exces poate avea efecte negative. Află care sunt riscurile și beneficiile proteinelor în produsele pentru îngrijirea părului.
- Top 10 alimente bogate în antioxidanți și efectele lor benefice asupra organismuluiAntioxidanții sunt substanțe care previn sau încetinesc deteriorarea celulelor cauzate de radicalii liberi. Radicalii liberi sunt molecule instabile și reactive produși în… Citește mai multe: Top 10 alimente bogate în antioxidanți și efectele lor benefice asupra organismului
- Îngrijirea feței: metode eficiente fără costuri mari. Sfatul unui cosmetologÎn acest articol veți găsi informații utile despre cum să alegeți cosmetologul potrivit, ce produse merită achiziționate pentru o îngrijire… Citește mai multe: Îngrijirea feței: metode eficiente fără costuri mari. Sfatul unui cosmetolog
- Evită aceste 2 alimente și obiceiurile proaste pentru a preveni cancerul. Ce spun spun mediciiConsumul unor alimente grase si obiceiul de a fuma cresc riscul de boli grave precum cancerul. Medicii recomanda sa evitam aceste 2 alimente periculoase si sa renuntam la tutun pentru a ne proteja sanatatea.
- 3 alimente sănătoase pentru ficatul și creierul tău. Ce ar trebui să păstrezi în frigiderul tăuDescoperă care sunt cele 3 superalimente pe care ar trebui să le ai mereu în frigider pentru a-ți menține ficatul și creierul sănătos. Specialiștii recomandă ouăle de țară, untul de capră și parmezanul ca fiind esențiale pentru o dietă echilibrată.
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.