Guvernul venezuelean a anunțat ieri (joi) că va semna un acord cu opoziția care va permite deblocarea resurselor țării înghețate în străinătate pentru a finanța programe sociale, după ce a confirmat reluarea negocierilor între cele două părți în Mexic.
“Recuperarea resurselor”
“Am convenit să semnăm în Mexic” un acord care să stabilească “un mecanism practic pentru a răspunde nevoilor sociale vitale și problemelor de serviciu public” prin “recuperarea resurselor aparținând statului venezuelean care sunt în prezent blocate în sistemul financiar internațional”. se arată într-un comunicat publicat de Jorge Rodriguez, președintele Camerei Deputaților și șeful delegației guvernamentale la discuțiile cu opoziția (foto, sus, de Luis Cortes/Reuters).
O sursă apropiată opoziției declarase alaltăieri (miercuri) pentru Agenția France-Presse că un “acord” de natură “socială” urma să fie semnat mâine, sâmbătă.
Aceste fonduri vor fi folosite pentru a consolida sistemul național de sănătate, infrastructura școlară, rețeaua de electricitate și pentru a “răspunde” nevoilor apărute în urma inundațiilor și alunecărilor de teren care au afectat recent țara, potrivit comunicatului.
Nu se precizează de la cine vor fi deblocate fondurile înghețate în cadrul sancțiunilor economice împotriva Caracasului.
Se vor relua mâine
La rândul său, ambasada Norvegiei – care joacă rolul de mediator – a confirmat că cele două părți vor relua oficial negocierile mâine, sâmbătă. Discuțiile neoficiale vor avea loc mai târziu în cursul zilei.
Caracas a trântit ușa în octombrie 2021 din cauza extrădării din Capul Verde în SUA a omului de afaceri Alex Saab, un consilier guvernamental și trimis diplomatic pe care autoritățile americane îl acuză de spălare de bani.
Guvernul lui Nicolás Maduro speră că acordul care va fi semnat mâine “va deschide ușa pentru ca (…) dialogul național să continue”, potrivit comunicatului.
Principala coaliție a partidelor de opoziție, Plataforma Unitaria, a cerut, într-o declarație proprie, să se ajungă “odată pentru totdeauna” la acorduri care să permită încetarea crizei politice și economice care a împins peste șapte milioane de venezueleni să emigreze în străinătate, potrivit estimărilor ONU.
“Alegeri libere”
Opoziția solicită, printre altele, să fie create condițiile pentru organizarea de “alegeri libere”.
“Această delegație intră în procesul de dialog și negociere conștientă de urgența și cu voința de a ajunge la acorduri tangibile și reale odată pentru totdeauna”, subliniază textul.
Scopul este de a “crea condițiile și instituțiile care să garanteze – printre altele – alegeri libere sub supravegherea observatorilor”, a adăugat acesta.
“Nu va exista o ieșire reală din criză fără un acord politic cuprinzător”, se menționează totuși. Declarația opoziției nu intră în detaliile acordului.
Citește și asta…
- Criza demografică a Japoniei: de ce îmbătrânește atât de rapid națiunea japoneză?Criza demografică a Japoniei reprezintă o provocare majoră, combinând schimbări sociale cu presiuni economice. Află mai multe despre cum se confruntă națiunea cu această situație și ce soluții propune guvernul.
- Nostradamus virtual: horoscopul săptămânii 9 -15 octombrieExplorăm împreună previziunile astrale pentru săptămâna 9-15 octombrie! Descoperă cum să navighezi prin provocările și surprizele astrelor.
- Premiul Nobel pentru Pace 2023 acordat activistei iraniene Narges Mohammadi pentru lupta împotriva opresiunii femeilor din IranActivista și scriitoarea iraniană Narges Mohammadi a câștigat Premiul Nobel pentru Pace 2023 pentru lupta sa pentru drepturile femeilor din Iran și promovarea drepturilor omului. Ea se află în închisoare în prezent. Ceremonia de premiere va avea loc pe 10 decembrie. #NobelPentruPace
- Un călugăr român și un călugăr belarus s-au luat la bătaie pe Muntele AthosBătălie surprinzătoare între un călugăr român și unul bielorus pe Muntele Athos! Incidentul, având la bază dezacorduri teologice, dezvăluie o față neștiută a vieții monahale. Descoperă acum detaliile acestui scandal monahal inedit!
- Haiti, cea mai săracă țară din AmericaHaiti, țara cea mai săracă din emisfera vestică. De la dezastre naturale până la probleme politice și economice, află ce face ca Haiti să fie o țară în dificultate.
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.