Având în vedere situația de la barajul de la Tăul Mare din județul Alba, unde s-au înregistrat avarii și peste 160 de persoane din Roșia Montană au fost evacuate preventiv, autoritățile au dispus controale tehnice la barajele din România.
Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU), convocat de premierul Nicolae Ciucă în format mixt, a decis, luni, luarea unor măsuri pentru efectuarea de controale tehnice la baraje. Controalele vor fi efectuate în regim de urgență, până cel târziu la data de 20 noiembrie 2022, de către Ministerul Mediului prin Administrația Națională Apele Române și de către Ministerul Dezvoltării prin Agenția de Stat pentru Supravegherea Construcțiilor.
“Măsurile de control/verificare se vor efectua la barajele din categoriile C (de importanță normală, n.r.) și D (de importanță mai mică, n.r.), indiferent de proprietar”, se arată în decizia CNSU. Inspecțiile vizează calitatea construcției, siguranța în exploatare, comportamentul obiectivelor, starea de uzură, prezența și funcționarea dispozitivelor de monitorizare, control și avertizare, precum și riscurile la care sunt expuse, adaugă documentul.
Semnalul de alarmă pentru Roșia Montană a fost tras sâmbătă seara, după ce primarul comunei a sunat la 112 și a semnalat o avarie la canalul inferior de scurgere a iazului piscicol Tăul Mare. Potrivit ISU Alba, în cursul nopții, 268 de persoane au fost informate cu privire la măsura de evacuare preventivă.
În prezent, trei pompe de mare capacitate, de 10.000 l/min fiecare, sunt folosite pentru a scădea nivelul apei lacului cu 4-5 metri. Marți dimineață, nivelul apei din lacul Tăul Mare scăzuse cu 135 de centimetri.
“Returul apei din bazinul piscicol va continua cu trei motopompe de mare capacitate, o motopompă este pregătită să intervină în rezerva de exploatare, iar două motopompe vor interveni, la nevoie, pentru evacuarea apei din zona îngustă a albiei în zona Roșia Montană (zona locuită). (…) Nivelul apei din rezervor a scăzut cu 135 cm (față de momentul începerii extragerii apei cu motopompele), conform măsurătorilor efectuate în această dimineață de către reprezentanții sistemului de gospodărire a apelor”, a anunțat marți ISU Alba.
În zona amenințată de inundații locuiesc 268 de persoane, dintre care 158 s-au autoevacuat, cinci au fost cazate în internatul din Abrud și 105 au refuzat să părăsească zona.
Proprietarul lacului de acumulare de la Tăul Mare, construit în 1908, este comuna Roșia Montană. Autorizația de funcționare pentru această instalație, care este utilizată pentru piscicultură, este valabilă până la sfârșitul anului 2024. [Vă vedem!]
Citește și asta…
- Furtuni Magnetice Solare: Risc și Reacție TerestrăSoarele influențează dramatic Pământul prin furtuni magnetice intense. Aflați cum ne afectează viața și cum putem răspunde acestor fenomene cosmice. Urmăriți progresele științifice și sfaturi de protecție în articolul nostru detaliat.
- 5 Dintre cele mai frumoase drumuri din lume: un răsfăț atât pentru ochiCele mai frumoase drumuri din lume te așteaptă să descoperi peisaje de vis și rute captivante. De la Transfăgărășan la Great Ocean Road, experimentează o călătorie vizuală și culturală de neuitat. Citește acum pentru a afla mai multe despre aceste destinații extraordinare!
- Gestionarea eficientă a business-ului în 2024 cu un software ERPMaximizarea eficienței afacerii tale în 2024 este crucială. Află cum un sistem ERP poate transforma operațiunile zilnice, reducând costurile și îmbunătățind satisfacția clienților. Explorează avantajele unui software ERP integrat.
- Ce este remarcabil la Peștera Dragonului de pe insula Mallorca?Peștera Dragonului de pe insula Mallorca oferă o experiență vizuală unică, cu stalactite impresionante și Lacul Martel. Descoperiți un spectacol de sunet și lumină subteran inedit, o invitație într-o lume de poveste. Vizitați acum pentru o aventură memorabilă!
- De ce este cerul nopții negru dacă universul este infinit?Cerul nopții negru într-un univers infinit reprezintă un paradox fascinant. Aflați cum vârsta universului și expansiunea cosmică explică acest mister, și de ce galaxiile îndepărtate joacă un rol crucial.
*Toate produsele recomandate sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision din partea vânzătorului și astfel sa susținem scrierea de articole utile și de calitate.