9.5 C
București
duminică, decembrie 3, 2023

Vulcanul Tambora: cea mai mare erupție din istoria omenirii

Date:

Share post:

Erupția vulcanului Tambora din 1815, evenimentul care a ucis 70,000 de oameni și a condus la “anul fără vară”. Află cum acest cataclism a schimbat lumea și ce lecții putem învăța.

zonia.ro

Astăzi, vulcanul Tambora este un munte de doi kilometri, aflat la periferia insulei indoneziene Sumbawa din arhipelagul malaezian. Poți ajunge în vârful său fără prea mult efort, iar acolo se va deschide în fața turistului o calderă uriașă cu un diametru de 6 kilometri. Nu există nimic interesant în ea, cu excepția, poate, a unui mic lac de jos plin cu apă de ploaie. Poți coborî, poți sta pe marginea vulcanului, cu vedere la împrejurimile pitorești.

Dar nu au fost întotdeauna așa. În urmă cu două sute de ani, cea mai puternică catastrofă din istoria omenirii s-a produs în acest loc, provocând moartea a 70 de mii de oameni și ducând la faptul că anul 1816 a fost numit în istorie “anul o mie opt sute de morți înghețați.” Vulcanul Tambora a aruncat atât de multă cenușă încât a acoperit cerul, ducând la consecințe climatice nefaste în întreaga lume.

Vulcanul se trezește

Vulcanul Tambora: cea mai mare erupție din istoria omenirii anul fără vară
Erupția vulcanului Tambora. Desen realizat de un marinar englez din secolul al XIX-lea/© Public Domain

Acest eveniment a avut loc în aprilie 1815. Pe atunci, muntele Tambora nu se putea compara cu cel actual – înălțimea sa era impresionantă, de 4300 de metri, iar diametrul bazei era de 60 de kilometri. Vulcanul s-a format în urmă cu 57 de mii de ani, iar în tot acest timp s-a format în interior o cameră magmatică, în care presiunea a crescut treptat. 

De-a lungul istoriei sale, Tambora a “bătut supapa” de mai multe ori, dar probabil că aceste erupții nu au fost atât de puternice, deoarece activitatea din interiorul muntelui nu s-a diminuat, ci, dimpotrivă, doar a crescut.

organicsfood.ro

Descoperirea nu a venit brusc. De la începutul lunii aprilie, locuitorii din insula Sumbawa au început să simtă un vuiet care creștea treptat din direcția muntelui. Uneori era diluat de explozii și mici jeturi de gaz și cenușă din conul gigantului. Vulcanul se trezea dintr-un somn de lungă durată, dar locuitorii satelor din jur nu erau foarte îngrijorați de acest lucru – acest lucru se mai întâmplase și înainte și, de obicei, se termina cu Tambora, mormăind, redevenind tăcut.

Dar exploziile din interiorul craterului i-au enervat pe britanici, care au colonizat insula. Guvernatorul provinciei, Thomas Stamford Raffles, a trimis mai multe nave să îl atace – credea că a avut loc un atac asupra unuia dintre forturile britanice. Cercetașii sosiți nu au detectat prezența inamicului, dar au oferit un serviciu neprețuit vulcanologilor din viitor, deoarece au cules mărturii de la martori oculari din partea populației locale și au trimis un raport la Londra. Datorită lui, istoria deține acum informații despre cronologia și consecințele erupției devastatoare.

Vulcanul Tambora: cea mai mare erupție din istoria omenirii anul fără vară
Caldera vulcanului Tambora/ © gtzpromis.or.id

Apocalipsa pe insulă

Contrar așteptărilor, Tambora nici nu s-a gândit să se liniștească, iar fântânile de cenușă și gaze vulcanice din crater au devenit din ce în ce mai înalte și mai puternice. Punctul culminant a avut loc pe 10 aprilie. Seara, trei stâlpi uriași de flăcări s-au înălțat deasupra vulcanului, care s-au contopit într-o singură torță uriașă. 

CITEȘTE ȘI
Top 10 cele mai impresionante clădiri antice din lume

Vuietul exploziei s-a răspândit atât de departe încât a fost auzit pe insula Sumatra, care se află la 2000 de kilometri de Sumbawa. Cerul a fost acoperit de cenușă, amurgul a căzut pe pământ, în ceața groasă din care se puteau vedea doar fluxurile de lavă de culoare roșu-portocaliu care se precipitau de pe versanții vulcanului în vale. Au transformat în cenușă tot ce a intrat în contact cu ele – copaci, case, oameni…

Dar în timp ce era încă posibil să se scape de lavă, nu se putea scăpa de oroarea din cer. O grindină uriașă de piatră ponce vulcanică a căzut de sus pe capetele nefericiților locuitori. Cele mai mari fragmente, potrivit relatărilor martorilor oculari, au atins dimensiunea unei nuci de cocos mari. Insula Sumbawa s-a transformat într-o oră într-o ramură a iadului pe Pământ – fluxuri de lavă mortală, cenușă, grindină ucigașă, soarele este ascuns, totul explodează și bâzâie în jur.

Și ar fi fost în regulă dacă acest lucru ar fi durat puțin timp, dar nu. Tambora a erupt lavă și a bubuit timp de cinci zile, distrugând toată viața din jur. Exploziile au generat un val tsunami gigantic care a lovit țărmurile nefericitei insule. Un vânt de uragan s-a ridicat smulgând copacii din rădăcini, iar apa a dus totul în ocean. 

Din trunchiuri s-au format un fel de plute, cimentate cu piatră ponce vulcanică. Diametrul acestor formațiuni ajungea la cinci kilometri în diametru. Una dintre ele a fost descoperită ceva timp mai târziu în largul coastelor Indiei, care se află la peste 4000 de kilometri.

Vulcanul Tambora: cea mai mare erupție din istoria omenirii anul fără vară
Schema norului de cenușă care se răspândește în urma erupției Tambora/ © commons.wikimedia.org

Între timp, cenușa a continuat să cadă din cer. Casele aflate chiar și la o sută de kilometri de vulcan s-au prăbușit sub greutatea ei. A provocat, de asemenea, un număr uriaș de morți. În general, 11 mii de oameni au murit direct din cauza erupției în sine, iar în total 75 de mii au devenit victime ale Tambora. Restul au murit de foame și de sete – întreaga insulă Sumbawa era un pustiu acoperit de cenușă. Fără apă, fără hrană, fără ajutor…

CITEȘTE ȘI
Ce nu trebuie să faci în avion

Privind înainte, în 2004, arheologii au efectuat săpături pe Sumbawa și pe insulele din apropiere. Ei au numit această erupție “al doilea Pompei”. Acest lucru se datorează faptului că dezastrul i-a surprins pe mulți locuitori pe neașteptate, iar aceștia au murit în casele lor, acoperite de un strat gros de cenușă. Potrivit oamenilor de știință, erupția Tambora din 1815 a îngropat o întreagă civilizație și a cauzat dispariția limbii Tambora.

Dacă e să punem în cifre dezastrul Tambora, este vorba de 150 de kilometri cubi de cenușă și roci care cântăresc aproximativ 140 de milioane de tone și o putere de 800 de megatone de TNT, adică de 40.000 de ori mai puternică decât bomba atomică lansată asupra Hiroshimei în 1945.Pe scara activității vulcanice, erupția a primit o notă de 7 puncte. 

În general, maximul în această gradație este de 8 puncte și astfel de cataclisme au mai avut loc în istoria Pământului. Dar toate au avut loc în epoca formării planetei, iar în istoria omenirii, erupția vulcanului Tambora este considerată cea mai puternică și cea mai dezastruoasă prin consecințele sale.

Un an fără vară

Vulcanul Tambora: cea mai mare erupție din istoria omenirii anul fără vară
Cenușa vulcanică a acoperit cerul cu un înveliș dens de cenușă

Și nu au afectat doar insula îndelung suferindă. Cea mai mare parte a arhipelagului Malay nu a văzut soarele timp de trei zile lungi. Vânturile au purtat o masă uriașă de cenușă, sulf și piatră ponce prin emisfera nordică, provocând o scădere a temperaturii medii globale cu 0,7°. Nu pare mult, dar a fost suficient pentru a duce la probleme semnificative cu clima în general și cu agricultura în special. Nu degeaba anul 1816 care a urmat a fost numit în Europa “anul fără vară”. 

Regiunea a fost chinuită de înghețuri, neobișnuite pentru sfârșitul primăverii, iar vara a fost însoțită de inundații, furtuni, vijelii și inundații. Dezastrele meteorologice au provocat o creștere bruscă a prețurilor la alimente, iar în Europa a început o adevărată foamete – cea mai gravă din secolul al XIX-lea. Zeci de mii de oameni au fugit în America de Nord pentru a scăpa de ea, dar chiar și acolo fermierii locali au suferit pierderi continue.

Și tot din cauza unei erupții vulcanice care a avut loc la 11 mii de kilometri depărtare, pe o insulă malaeziană necunoscută, în adâncurile Muntelui Tambora. Nici acum nu și-a pierdut aspectul amenințător – vulcanologii au înregistrat mici erupții timp de trei ani la rând, începând cu 2011. Și, deși muntele s-a prăbușit spre interior în urma unui dezastru de proporții, pierzând exact jumătate din înălțime și formând o calderă de 6 kilometri, continuă să fie considerat un vulcan activ. 

CITEȘTE ȘI
Visele despre trădare: există interpretări pozitive ale unui astfel de vis?

Acest lucru înseamnă că undeva în interiorul camerei magmatice se acumulează din nou o substanță fierbinte, iar presiunea crește încet. Nu este departe ziua în care Tambora s-ar putea trezi din nou, nu numai că va surprinde omenirea, dar îi va provoca și daune ireparabile.

Citește și asta…

Vulcanul Tambora: cea mai mare erupție din istoria omenirii anul fără vară

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

viataverdeviu.ro
drmax.ro/

Articole conexe

7 Lucruri despre avioane pe care nu le știi

Avionul este cel mai sigur mijloc de transport, care devine din ce în ce mai bun în fiecare an. Iată 7 Lucruri despre avioane pe care nu le știi

5 Țări în care femeile pot avea un harem de bărbați

Chiar dacă majoritatea cazurilor de poligamie implică un bărbat cu mai multe soții, există și situații în care femeia are mai mulți soți. În unele culturi, femeilor le este permis prin tradiție să aibă un harem de bărbați. Aflați care sunt cele 5 țări în care femeile se pot căsători cu mai mulți bărbați în același timp.

Cum a reușit El Salvador să scape de criminalitate și să oprească crimele zilnice?

Descoperă cum El Salvador a reușit să iasă din umbra crimei în doar 8 ani, devenind un exemplu de succes în combaterea criminalității și promovând dezvoltarea.

Orașul Wittenoom este cel mai periculos loc din Australia

Orașul Wittenoom, o dată prosper și înfloritor, a devenit un pustiu periculos din cauza exploatării azbestului albastru. Acum șters de pe hărți, acest loc ascunde povești tulburătoare și risc major de sănătate, fiind catalogat ca cel mai contaminat loc din emisfera sudică.

De ce nu ar trebui să cumperi pâine feliată din magazin

Pâinea feliată din magazin pare comodă, dar ascunde capcane. Află de ce nu ar trebui s-o cumperi niciodată: se strică repede, conține conservanți și lubrifianți dubioși. Alocă minute pentru a felia chiar tu și vei obține o calitate superioară, fără trucuri comerciale. Citește acest articol pentru argumente solide împotriva pâinii feliate.

10 Cele mai scumpe trabucuri din lume

Cele mai scumpe 10 trabucuri din lume sunt unele dintre cele mai râvnite și căutate trabucuri disponibile astăzi. Lista este determinată de prestigiul, raritatea și calitatea generală a acestor fumuri fine.

Cum să joci Signal – The Card Game

Signal este un joc grozav de cărți de echipă și este super distractiv. Nu este ușor să te...

7 Țări în care bărbații poartă fuste și rochii și nu este o surpriză pentru nimeni

În ciuda percepțiilor actuale, fustele au fost purtate de bărbați în istorie. Chiar și azi, fustele fac parte din portul tradițional în țări ca Indonezia, Scoția, China, Grecia, Japonia, India și Coreea de Sud. Bărbații din aceste culturi încă poartă fuste și rochii fără stigmatizare.