Ultima actualizare: 2 august 2024
Filmele science fiction din secolul 21 reprezinta un gen popular de film, care exploreaza teme precum viitorul omenirii, realitati alternative, inteligenta artificiala, calatoria in timp si explorarea spatiului cosmic. Aceste filme ofera oamenilor sansa de a explora noi idei si concepte stiintifice intr-un mod captivant si accesibil.
De la inceputul secolului 21, am vazut o explozie de filme science fiction de inalta calitate, multe dintre acestea devenind adevarate capodopere ale genului. Regizori precum Christopher Nolan, Denis Villeneuve si Alfonso Cuarón au adus prospetime si inovatie in gen, explorand teme existentiale profunde prin lentila fictiunii speculative.
In aceasta lista vom explora cele mai bune 16 de filme science fiction din secolul 21, acoperind o gama larga de subgenuri, de la thrillere cu calatorie in timp si filme post-apocaliptice, la povesti mai inteligente si cu tenta filosofica despre inteligenta artificiala si existenta umana.
La limita zilei de maine (Edge of Tomorrow)
Lansat in 2014, La limita zilei de maine (Edge of Tomorrow) este un film palpitant science fiction cu Tom Cruise si Emily Blunt in rolurile principale. Bazat pe romanul japonez All You Need Is Kill de Hiroshi Sakurazaka, filmul prezinta un ofiter militar prins intr-o bucla temporala in timpul unui razboi devastator cu o rasa extraterestra invadatoare.
De fiecare data cand este ucis in lupta, personajul lui Cruise se trezeste in aceeasi zi, obligat sa lupte si sa moara din nou. El face echipa cu o eroina de razboi interpretata de Blunt, care a fost prinsa si ea mai inainte intr-o bucla temporala similara.
Premisa filmului ofera o multime de momente creative in care vedem personajele principale murind in diferite moduri haioase. Cu toate acestea, filmul reuseste sa evite sa devina sumbru, multumita chimiei excelente dintre Cruise si Blunt.
Coerenta (Coherence)
Un exemplu minunat de science fiction independent realizat cu un buget redus, Coerenta (Coherence) din 2013 se concentreaza pe un grup de prieteni ale caror vieti sunt date peste cap cand o cometa trece pe langa Pamant in timp ce sunt adunati pentru cina.
Evenimentul cosmic deschide aparent o fereastra catre realitati alternative – sau cel putin versiuni alternative ale casei in care se afla. Pe masura ce personajele interactioneaza si chiar intra in conflict cu aceste „versiuni alternative” ale lor, dezvaluie laturi mai intunecate ale personalitatilor lor.
Regizat de James Ward Byrkit la un buget extrem de redus, filmul reuseste sa provoace mintea privitorului cu concepte science fiction complexe, in timp ce mentine totul concentrat pe un singur decor intens. Este o realizare uimitoare pentru un film independent.
Star Wars: Trezirea Fortei (Star Wars: The Force Awakens)
Seria Star Wars a revenit triumfator in cultura populara in 2015 cu Trezirea Fortei, primul film din noua trilogie secventiala. Situat la 30 de ani dupa evenimentele din Return of the Jedi, filmul a introdus o noua generatie de eroi indragiti, inclusiv vanatorul de recompense BB-8, Rey din Jakku (interpretata de Daisy Ridley) si pilotul de X-wing Poe Dameron (Oscar Isaac).
Pe langa noii eroi, Trezirea Fortei readuce vechile personaje intr-o lumina noua, inclusiv Han Solo si Leia Skywalker. Mai mult, filmul prezinta un nou antagoninst iconic in persoana lui Kylo Ren (Adam Driver), un Cavaler al intunecat al Fortei cu sabie laser rosie.
Sub indrumarea abila a regizorului J.J. Abrams, Trezirea Fortei onoreaza mostenirea primei trilogii Star Wars, oferind in acelasi timp o poveste proaspata si captivanta despre alegerea dintre Intuneric si Lumina. Acesta ramane unul dintre cele mai bune filme Star Wars din toate timpurile.
Primer
Primer este unul dintre acele filme rare care exploreaza calatoria in timp intr-un mod realist si cu picioarele pe pamant. Lansat in 2004 cu un buget extrem de redus, filmul spune povestea a doi prieteni ingineri (interpretati de actorii Shane Carruth si David Sullivan) care construiesc accidental o masinarie care poate trimite obiectele inapoi in timp.
In loc sa se concentreze pe scene science fiction extravagante, Primer analizeaza pe indelete consecintele personale si emotionale ale unei astfel de descoperiri. La inceput, cei doi prieteni folosesc masina doar pentru castig personal, trimitand informatii in trecutul recent care sa ii ajute sa castige bani pe piata de valori.
Cu toate acestea, pe masura ce ei (si versiunile alternative ale lor din alte linii temporale) incep sa interactioneze tot mai mult, lucrurile scapa rapid de sub control, cu consecinte tragice. Este un comentariu inteligent si sumbru asupra perilor stiintei necontrolate.
Raport Minoritar (Minority Report)
Bazat pe o povestire a celebrului autor SF Philip K. Dick, Raport Minoritar (Minority Report) exploreaza un viitor in care politia poate prevedea crimele inainte ca ele sa se intample si sa ii prinda pe infractori inainte de a comite o infractiune.
In centrul acestei viziuni stiintifico-fantastice cu tenta noir se afla John Anderton (Tom Cruise), seful unitatii PreCrime care se ocupa cu prevenirea crimelor viitoare. Cand Anderton descopera ca el insusi este suspectat ca va comite o crima, trebuie sa fuga de propria sa unitate pentru a incerca sa schimbe viitorul.
Regizat de nimeni altul decat Steven Spielberg, Raport Minoritar exploreaza liberul arbitru si dilema etica a pedepsirii cuiva pentru o crima pe care nu a comis-o inca (si nici macar nu intentiona sa o comita). Este un thriller palpitant plin de rasturnari de situatie care va face mintea oricui sa lucreze peste program.
Luna (Moon)
Din anul 2009, Luna (Moon) , regizat de Duncan Jones, este un exemplu timpuriu de science fiction independent care foloseste un decor minimalist pentru a spune o poveste profunda despre umanitate. Filmul il prezinta pe Sam Rockwell in rolul unui astronaut aflat intr-o misiune solitara pe Luna pentru a extrage heliu-3 ca o sursa alternativa de energie pentru Pamant.
Pe masura ce misiunea sa de trei ani se apropie de final, astronautul Sam Bell incepe sa sufere de halucinatii si pierderi de memorie. Lucrurile iau o turnura si mai bizara atunci cand el intalneste o versiune tanara, aparent clonata, a sa insusi.
Profitand la maximum de talentul lui Sam Rockwell, Luna este un tur de forta actoricesc, care exploreaza teme existentiale despre identitatea umana si ceea ce ne face cu adevarat „umani”. Este unul dintre cele mai inteligente si emotionante filme SF din ultimele decenii.
Donnie Darko
Un adevarat film cult lansat in 2001, Donnie Darko spune povestea ciudata si nelinistitoare a unui adolescent (jucat de Jake Gyllenhaal in rolul celor mai bune performante ale sale) care scapa ca prin urechile acului de la moarte si incepe apoi sa aiba viziuni cu un tip imbracat intr-un costum straniu de iepure pe nume Frank.
Frank il informeaza pe Donnie ca lumea se va sfarsi peste 28 de zile, 6 ore, 42 de minute si 12 secunde, declansand o cursa disperata pentru a intelege semnificatia acestor viziuni apocaliptice.
Conceput si regizat de Richard Kelly, Donnie Darko are o premisa aparent absurda care este amplificata de personaje si mai ciudate, dar in centru sau se afla o explorare profunda a regretului adolescent si a incercarii de a gasi sens si scop intr-o lume aparent fara sens. Interpretarea magnetica si plina de nuante a lui Gyllenhaal iti va bantui mintea mult timp dupa vizionare.
Gravitatie (Gravity)
Gravitatie (Gravity) spune povestea sumbra a doi astronauti (jucati de Sandra Bullock si George Clooney) care lupta pentru supravietuire dupa ce statia spatiala internationala este distrusa de deseuri spatiale orbitale.
Desi filmul din 2013 are o premisa simpla si o poveste subtire, Gravitatie straluceste datorita realizarilor sale tehnice uluitoare, care au adus un nou nivel de realism coloanelor infinite ale spatiului cosmic. Secventele prelungi si tensiunea crescanda fac simti fiecare moment de pericol de moarte pe masura ce Bullock navigheaza prin spatiul ostil in incercarea disperata de a gasi o cale de intoarcere pe Pamant.
Regizat magistral de Alfonso Cuarón (care a castigat Oscarul pentru cea mai buna regie), Gravitatie este vizual impresionant si profund ingrijorator, amintindu-ne de fragilitatea vietii umane in nemarginirea universului. Performanta complexa si intens emotiva a lui Bullock este punctul central al acestui tur de forta vizual SF.
Dublura (Looper)
Scris si regizat de Rian Johnson (viitorul creator al trilogiei secventiale Star Wars), Dublura (Looper) imbina elemente de thriller stiintifico-fantastic si film noir intr-un mod extrem de palpitant. Filmul are loc intr-un viitor in care tehnologia de calatorie in timp abia incepe sa fie inventata, dar este imediat interzisa si folosita exclusiv de organizatii criminale.
Aceste grupari trimit inapoi in timp victimele care trebuie eliminate, unde sunt preluate de „dubleri” – asasini platiti care elimina tintele si fac Corpurile sa „dispara”. Cand un dubler esueaza in eliminarea versiunii sale viitoare, cele doua versiuni ale aceluiasi om sunt fortate sa se confrunte intre ele si sa incerce sa supravietuiasca vanatorii altor dubleri trimisi sa ii „inchida bucla”.
Trenul spre Busan (Snowpiercer)
O tragedie emotionanta plasata intr-un viitor post apocaliptic inghetat, filmul sud coreean Trenul spre Busan (Snowpiercer) din 2013 spune povestea ultimilor supravietuitori ai omenirii care incearca sa ramana in viata la bordul unui tren transcontinental urias ce nu se opreste niciodata din mers.
In timp ce elitele societatii traiesc in lux in vagoanele din fata, saracii sunt inghesuiti in conditii mizere in partea din spate, visand la revolutie. Cand un virus mortal izbucneste, pasagerii din spate trebuie sa lupte din greu pentru a ajunge in fata, unde se spune ca exista un creator de vaccinuri.
Regizata cu maiestrie de Bong Joon Ho (viitorul castigator al premiului Oscar pentru cel mai bun film cu Parasite) si cu un distributie stelara ce include pe Chris Evans, Song Kang-ho, Tilda Swinton si Octavia Spencer, Snowpiercer prezinta actiune palpitanta si comentarii sociale penetrante despre inegalitatea de clasa si nedreptate – toate amestecate intr-un cocteil science fiction captivant.
Te iubesc la infinit (Her)
O explorare sensibila si nuantata a relatiilor moderne si impactului tehnologiei asupra conexiunilor umane, Te iubesc la infinit (Her) spune povestea lui Theodore (Joaquin Phoenix), un barbat singuratic care se indragosteste de Samantha, asistentul sau personal cu inteligenta artificiala (vocea lui Scarlett Johansson).
Desi Samantha nu are o forma fizica, cei doi impartasesc o legatura emotionala profunda pe masura ce Theodore trece printr-un divort dureros. Cu toate acestea, pe masura ce IA-ul lui Samantha continua sa evolueze, relatia lor incepe sa se destrame.
Regizat superb de Spike Jonze si purtand amprenta distinctiva a scenaristului Charlie Kaufman, Her exploreaza dragostea, pierderea si evolutia tehnologica printr-o lentila unica si profund miscatoare. Phoenix ofera probabil cea mai buna interpretare din cariera sa, iar coloana sonora melancolica completeaza tabloul.
Inception
Ca de obicei, Christopher Nolan ne propune un concept original care schimba regulile in blockbuster-ul SF Inception din 2010. Filmul are loc intr-un viitor in care hotii profesionisti folosesc tehnologia pentru a intra adanc in subconstientul oamenilor in timp ce viseaza pentru a le fura secrete sau a implanta idei.
Protagonistul Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) accepta o misiune aparent imposibila – sa implanteze o idee adanc in mintea unui magnat corporatist (Cillian Murphy). Pentru asta, el aduna o echipa de specialisti, inclusiv pe fosta lui sotie (Marion Cotillard). Ce urmeaza este un jaf hitchcock-ian prin niveluri multiple de vise, cu scene de actiune uimitoare regizate stralucit de Nolan.
Cu o distributie de top, efecte speciale inovatoare si o coloana sonora emblematica compusa de Hans Zimmer, Inception ramane un punct de referinta al blockbuster-elor originale si inteligente.
Primirea (Arrival)
Regizorul Denis Villeneuve si actrita Amy Adams colaboreaza din nou magistral in drama stiintifico-fantastica din 2016 Primirea (Arrival). Cand 12 farfurii zburatoare extraterestre aterizeaza in locuri din intreaga lume, Adams joaca rolul unei lingviste recrutate sa intre in contact si sa descifreze limba misterioasa a vizitatorilor din spatiul cosmic.
Pe masura ce tensiunile globale cresc si tarile se pregatesc de un potential razboi, ea trebuie sa gaseasca o modalitate de a stabili o conexiune pasnica inainte de a fi prea tarziu. Primirea se extinde mult dincolo de o poveste obisnuita cu extraterestrii; este un film profund despre comunicare, intelegerea celuilalt si responsabilitatea globala comuna.
Colaborarea lui Villeneuve cu faimosul director de imagine Bradford Young creaza imagini hipnotice, in timp ce emotionanta partitura a lui Jóhann Jóhannsson si interpretarea subtila a lui Adams fac din Primirea o experienta sfasietoare.
Șterge tot (Eternal Sunshine of the Spotless Mind)
O explorare inventiva si romantica a naturii iubirii si a memoriei, Șterge tot (Eternal Sunshine of the Spotless Mind) spune povestea unui cuplu care apeleaza la o clinica pentru a-si sterge unul pe altul din amintiri dupa o despartire dificila.
Regizorul Michel Gondry foloseste elemente suprarealiste pentru a ne purta printr-o calatorie prin relatia lor dezintegrata, moment cu moment, de la inceput la sfarsit, in timp ce personajul lui Jim Carrey (Joel) incearca disperat sa pastreze macar o parte din trecutul comun.
Kate Winslet ofera una dintre cele mai bune performante in rolul lui Clementine, fosta iubita pe care Joel refuza sa o uite. Montajul non-linear si inventiv, alaturi de conceptul original fac din Eternal Sunshine un film SF romantic de neuitat care reuseste performanta de a fi in acelasi timp dureros de realist si fantastic de oniric.
Mad Max: Fury Road
Seria Mad Max s-a intors triumfator in 2015 cu Mad Max: Fury Road, o continuare exploziva si frenetica a francizei post-apocaliptice regizata magistral de creatorul original George Miller. In rolurile principale ii regasim pe Tom Hardy in rolul vagabondului Max Rockatansky si pe Charlize Theron, care interpreteaza o figura iconica, Imperator Furiosa.
Furiosa conduce un grup de femei care scapa de sub tirania nemiloasa a celui supranumit Immortan Joe pentru a gasi libertatea. Avem parte de o cursa nebuna plina de urmariri de masini in decoruri grandioase, efecte speciale impresionante si actiune debordanta de la un capat la altul. Este filmul definitiv de actiune pentru fanii de adrenalina.
Fury Road a primit 6 premii Oscar din cele 10 nominalizari, inclusiv pentru cel mai bun montaj, machiaj si efecte speciale. Este un exemplu perfect al modului in care un regizor talentat poate readuce la viata o franciza iconica pentru o noua generatie. Filmul a reinventat seria Mad Max pentru secolul 21.
Copiii oamenilor (Children of Men)
Considerat de multi drept cel mai bun film al secolului 21, thriller-ul britanic distopic Children of Men spune povestea sumbra a unei lumi devenite infertila, in care nu s-a mai nascut niciun copil de aproape 20 de ani. Societatea se prabuseste incet, iar Marea Britanie devine un stat politienesc hiper-securizat in urma unei crize a emigrantilor.
Cand activista Julian Taylor (Julianne Moore) este asasinata, fostul ei sot (Clive Owen) accepta sa escorteze o femeie gravida (Claire-Hope Ashitey) – prima din aproape doua decenii – intr-o incercare disperata de a o aduce in siguranta la un grup numit Proiectul Uman.
Regizat magistral de Alfonso Cuarón, Children of Men este un film palpitant si profund tulburator, care surprinde perfect starea precara a societatii si demonstreaza cu cata usurinta democratia poate fi destabilizata. Imaginile apocaliptice sunt socante, iar tensiunea aproape insuportabila – un tur de forta cinematografic care va ramane mult timp intiparit in mintea privitorului dupa vizionare.
Și astfel ajungem la finalul topului celor mai bune 20 de filme stiintifico-fantastice ale secolului 21. Fiecare productie inclusa pe lista reprezinta un punct de reper memorabil care a contribuit la evolutia si reinventia continua a acestui gen captivant de-a lungul ultimilor 20 de ani in cinema. De la thrillere inteligente cu buget redus la blockbustere hollywoodiene explozive, acestea sunt cele mai bune filme SF pe care le putem vedea in prezent. Sigur vei gasi macar cateva pe care sa le adaugi pe lista ta de urmarit.