La doar câteva ore după ce s-a întors la Casa Albă, Donald Trump a făcut un anunț care a stârnit îngrijorare în Mexic – a decis să treacă cartelurile de droguri mexicane pe lista organizațiilor teroriste. E o măsură care face parte din ce el numește „revoluția bunului simț„, alături de întărirea pazei la granița dintre cele două țări.
Potrivit Washington Post, președintele a semnat luni seara un ordin prin care spune că aceste grupări pun în pericol siguranța Americii. În document scrie negru pe alb că „aproape tot ce trece ilegal peste granița de sud” e controlat de carteluri și că în unele zone din Mexic acestea au ajuns să fie ca un fel de guvern paralel.
Cum a ajuns Trump să ia această decizie
E interesant că nu e prima dată când se discută despre asta. Încă din 1996, americanii au o lege care le permite să facă o listă cu organizații teroriste din alte țări și să le pedepsească. Pe această listă sunt deja nume celebre ca Al-Qaeda, Statul Islamic sau Hamas.
Barack Obama s-a gândit și el să pună cartelurile pe lista asta. Da, e adevărat că șefii cartelurilor nu sunt ca Osama bin Laden – nu au o agendă politică. Dar folosesc aceleași metode: pun bombe în mașini și taie capetele oamenilor.
În ultimii ani, tot mai mulți americani au început să susțină ideea asta, mai ales că mii de oameni au murit din cauza fentanilului adus peste graniță. Anul trecut, 21 de procurori republicani i-au cerut lui Joe Biden să facă acest pas.
Ce se schimbă pentru carteluri
America are deja o lege, numită „Kingpin Act„, care îi pune la colț pe traficanții de droguri. Cei prinși nu mai au voie să folosească băncile americane și nici să facă afaceri cu cetățenii SUA.
Dar dacă sunt puși pe lista de teroriști, lucrurile devin și mai complicate pentru ei. Guvernul poate să-i urmărească mai ușor pe cei care îi ajută în vreun fel și poate să strângă informații despre ei ca pentru o operațiune militară.
De ce sunt mexicanii îngrijorați
Mexicul are mari probleme cu ideea asta. În primul rând, nimănui nu-i place să fie văzut ca o țară care găzduiește teroriști. Asta ar putea speria turiștii care aduc miliarde de dolari în fiecare an și ar putea face companiile străine să se gândească de două ori înainte să investească acolo.
Dar cel mai tare se tem mexicanii că America ar putea să treacă la acțiune militară pe teritoriul lor. De exemplu, în 2020, Trump s-a gândit să bombardeze laboratoarele de droguri din Mexic, dar consilierii l-au convins să renunțe.
Când a fost întrebat zilele trecute dacă o să trimită forțe speciale să se lupte cu cartelurile mexicane, Trump a răspuns: „Se poate întâmpla. S-au văzut lucruri și mai ciudate.„
Cum ar putea fi afectați americanii
Problema e că în Mexic e greu să știi exact cine are legături cu cartelurile. Acestea sunt peste tot: dau bani în campanii politice și fac afaceri cu firme legitime. Cer bani de protecție de la toate magazinele, de la cele care vând tortilla până la marile mine de aur și fermele de avocado.
Dar și americanii au legături strânse cu cartelurile: cei mai mulți prinși cu fentanil la graniță sunt cetățeni americani. Plus că majoritatea armelor folosite de traficanți vin din SUA. Cu noua lege, americanii care vând arme ar putea fi acuzați că ajută teroriștii.
Ce spun oficialii mexicani
Președinta Mexicului, Claudia Sheinbaum, a spus marți că țara ei va ajuta America să lupte cu traficul de droguri, dar nu va accepta niciodată ca militarii americani să intre pe teritoriul mexican. „Ei pot face ce vor la ei acasă, după legile lor„, a spus ea. „Noi ne apărăm independența.„
Arturo Sarukhan, fost ambasador mexican la Washington, crede că această abordare nu va rezolva problema. El spune că atunci când sunt prinși sau uciși șefii cartelurilor, acestea își revin repede. E nevoie de o strategie mai complexă, care să includă și reducerea cererii de droguri din SUA și oprirea banilor care ajung la carteluri.
Această situație arată cât de complicată este lupta împotriva traficului de droguri și cât de important este să găsim soluții care să funcționeze pentru ambele țări. Te invităm să urmărești acest subiect și să-ți spui părerea despre cea mai bună abordare.
Sursa imaginii: Getty Images
Etichete: Donald Trump, carteluri mexicane, terorism, Mexic, SUA, trafic de droguri