Descoperă secretele celor mai faimoase vinuri spumante din lume: Prosecco și Șampanie. Navighează prin aroma, metoda de producție și originea fiecăruia pentru a înțelege ce le face unice și irezistibile pentru iubitorii de vin.
In acest articol discutam despre 6 fapte care explică diferența dintre cele două băuturi celebre într-un limbaj simplu și ușor de înțeles.
Conținut articol
Diferența 1
Atât prosecco, cât și șampania sunt vinuri spumante. Ambele băuturi sunt recunoscute de UNESCO ca făcând parte din Patrimoniul Mondial. Aici se termină asemănările dintre ele. Doar vinul produs în provincia franceză Champagne poate fi numit șampanie, în timp ce prosecco este creat doar în denumirea Prosecco DOC, situată simultan în provinciile italiene Veneto și Friuli.
Istoria numelui
Până de curând, soiul de struguri pentru Prosecco se numea și “Prosecco”; denumirea “Glera” i-a fost atribuită oficial abia în 2009. Autoritățile italiene au luat măsuri clare de delimitare pentru a opri producția de vinuri sub denumirea Prosecco din regiuni și țări din afara zonei istorice de producție. Acum, Prosecco este exclusiv o denumire, adică o arie geografică de producție strict protejată de autoritățile UE.
Diferența 2
Dacă prosecco se obține dintr-un singur soi de “glera”, atunci materia primă pentru șampanie este formată din șapte soiuri permise. Trei dintre ele sunt de bază: Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier, iar patru sunt suplimentare: Arban, Pinot Blanc, Petit Meslier și Pinot Gris.
Cu toate acestea, principalul lucru nu este soiul sau chiar patria vinului. În primul rând, prosecco se distinge de șampanie prin metoda de producție.

Diferența 3
Șampania este produsă prin “metoda Champenois”, iar Prosecco – prin “metoda Charmat”. Metoda Champenois sau, așa cum mai este numită, metoda tradițională, cunoscută și sub numele de metoda clasică, constă în faptul că vinul gata preparat, odată fermentat, este turnat în sticle, la care se adaugă un amestec de zahăr și drojdie (așa-numitul liqueur de circulation). După aceasta, sticla este închisă ermetic, iar în vin începe fermentarea secundară.
Mâncând zahărul, drojdia eliberează dioxid de carbon și, întrucât nu are unde să se ducă din sticla sigilată, se dizolvă în vin, saturând viitoarea șampanie cu celebrele bule. În tot acest timp, șampania evoluează, dobândind gustul și aroma dorite de vinificator. Perioada acestei învechiri depinde de tipul de șampanie pe care vinificatorul dorește să o obțină: perioada minimă este de 15 luni, iar pentru cuvele învechite aceasta crește la trei ani.
Situația este complet diferită în cazul prosecco. Iconicul vin spumant italian este obținut prin “metoda Charmat”, incredibil de simplă, în care vinul este carbonatat în rezervoare mari de oțel. Ca și în cazul metodei tradiționale, totul începe cu vin obișnuit, care este amestecat cu zahăr și drojdie în același mod.
Aici se termină asemănările: în cazul metodei Charmat, vinul nu este turnat în sticle, ci în autoclave uriașe din oțel, unde fermentează sub presiune ridicată. Fermentarea secundară în cazul Prosecco durează mult mai puțin timp – de la una la șase săptămâni, după care vinul spumant este imediat filtrat și îmbuteliat.
Secretul metodei
Italienii insistă să numească “metoda Charmat” “metoda Martinotti”, deoarece compatriotul lor Federico Martinotti a fost cel care a testat pentru prima dată, în anii 1890, procesul de transformare a vinului liniștit în vin spumant într-un autoclav (și nu în sticlă).
Primul care a brevetat un nou echipament pentru acest lucru a fost francezul Eugene Charmat. Dacă se dorește, acest nume poate combina ambele opțiuni: “Metoda Charmat-Martinotti”.
Diferența 4
În timpul producției de șampanie, vinul intră în contact cu drojdia mult mai strâns și pentru mult mai mult timp. Pentru o persoană departe de vinificație, poate părea că diferența dintre “metoda Champenois” și “metoda Charmat” este minimă: pur și simplu, într-un caz, vinul fermentează în sticlă, iar în cel de-al doilea într-un recipient de oțel.
Realitatea este mult mai complicată, atât de mult încât schimbarea procesului de fermentare duce la profile de aromă complet diferite pentru cele două vinuri. Datorită faptului că, în timpul producției de șampanie, vinul intră în contact cu drojdia mult mai strâns și pentru mult mai mult timp, băutura dobândește note distincte de “pâine”, cum ar fi nuanțe de chifle, brioche și pâine prăjită.
În plus, șampania se mândrește cu note de fructe subtile, dar expresive, care variază de la arome complexe de fructe albe coapte până la note de citrice. În fine,

Diferența 5
Prosecco este întotdeauna limpede ca cristalul și nu are sedimente. Acest lucru se datorează faptului că, în timpul producției prin metoda Charmat, vinurile sunt filtrate. De asemenea, deoarece Prosecco creat prin metoda Charmat este îmbuteliat imediat după fermentarea secundară, fără învechire suplimentară, are un caracter proaspăt, fructat, care este asociat cu pere, mere, precum și cu caprifoi și note florale.
Acest lucru, de altfel, face ca metoda Charmat să fie ideală nu numai pentru Prosecco, ci și pentru alte vinuri obținute din soiuri de struguri aromatici, cum ar fi Moscato și Riesling. În plus, această metodă păstrează mai bine aroma originală a strugurilor – spre deosebire de metoda tradițională, care, datorită învechirii pe drojdie, introduce în vin mai multe arome de nucă și prăjite.
O altă caracteristică a Prosecco este carbonatarea sa mai moale: presiunea din el este de numai 2-4 atmosfere,
Faima mondială
Popularitatea mondială a Prosecco este confirmată de statistici. Prosecco este cel care deține primul loc în ceea ce privește volumele de producție și vânzările de mulți ani. Aproape 600 de milioane de sticle pe an – adică de trei ori mai mult decât Pinot Grigio și de șase ori mai mult decât Chianti! În Rusia, vânzările de prosecco aproape că s-au triplat în ultimii 10 ani.
Diferența 6
Nu în ultimul rând, diferența dintre Prosecco și șampanie este prețul final. Producția de șampanie este un proces complex și de lungă durată care necesită monitorizarea modului în care vinul se dezvoltă în sticle, întoarcerea atentă a acestora pe toată perioada de învechire și eliminarea sedimentelor inutile din șampanie.
Producția de Prosecco poate fi descrisă în doar cinci pași simpli: “deschideți rezervorul” – “adăugați vinul, zahărul și drojdia” – “închideți rezervorul” – “așteptați câteva săptămâni” – “prosecco este gata”.
Citește și asta…
- Ficăței cu ceapă călită la tigaie – rețetă simplă și gustoasăFicăței cu ceapă la tigaie, o rețetă tradițională, îți va aduce gustul autentic al copilăriei. Învață cum să pregătești această delicatesă, urmând pași simpli și eficienți, pentru a obține un preparat delicios și sănătos.
- Salată de cartofi cu ouă și heringSalată de cartofi cu ouă și hering, un preparat savuros, perfect pentru o cină rapidă sau un aperitiv la orice ocazie. Descoperiți o combinație unică de arome și texturi, cu ingrediente simple, într-o rețetă ușor de urmat. Ideală pentru iubitorii de mâncare sănătoasă și gustoasă.
- Carne în stil francez cu smântână și brânzăCarnea în stil francez cu smântână și brânză este o delicatesă culinară ce aduce un plus de savoare oricărui prânz sau ocazie festivă. Aflați cum să pregătiți acest fel de mâncare apetisant, urmând pașii simpli și eficienți din rețeta noastră.
- Gogoși din toate colțurile lumii: Savoare și Tradiție în Fiecare ÎnghițiturăGogoși din toate colțurile lumii: Explorați varietatea fascinantă de gogoși, de la churros spaniole la delicatesele japoneze dorayaki. Aflați cum fiecare cultură își pune amprenta pe acest desert prăjit.
- Reteta autentica de salata CaesarReteta autentica de salata Caesar explicata pas cu pas. Invata cum sa creezi acest clasic culinar american si impresioneaza-ti invitatii cu gusturi autentice.
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.