Ultima actualizare: 2 august 2024
Descopera secretele celor mai faimoase vinuri spumante din lume: Prosecco si Șampanie. Navigheaza prin aroma, metoda de productie si originea fiecaruia pentru a intelege ce le face unice si irezistibile pentru iubitorii de vin.
In acest articol discutam despre 6 fapte care explica diferenta dintre cele doua bauturi celebre intr-un limbaj simplu si usor de inteles.
Diferenta 1
Atat prosecco, cat si sampania sunt vinuri spumante. Ambele bauturi sunt recunoscute de UNESCO ca facand parte din Patrimoniul Mondial. Aici se termina asemanarile dintre ele. Doar vinul produs in provincia franceza Champagne poate fi numit sampanie, in timp ce prosecco este creat doar in denumirea Prosecco DOC, situata simultan in provinciile italiene Veneto si Friuli.
Istoria numelui
Pana de curand, soiul de struguri pentru Prosecco se numea si „Prosecco”; denumirea „Glera” i-a fost atribuita oficial abia in 2009. Autoritatile italiene au luat masuri clare de delimitare pentru a opri productia de vinuri sub denumirea Prosecco din regiuni si tari din afara zonei istorice de productie. Acum, Prosecco este exclusiv o denumire, adica o arie geografica de productie strict protejata de autoritatile UE.
Diferenta 2
Daca prosecco se obtine dintr-un singur soi de „glera”, atunci materia prima pentru sampanie este formata din sapte soiuri permise. Trei dintre ele sunt de baza: Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier, iar patru sunt suplimentare: Arban, Pinot Blanc, Petit Meslier si Pinot Gris.
Cu toate acestea, principalul lucru nu este soiul sau chiar patria vinului. In primul rand, prosecco se distinge de sampanie prin metoda de productie.
Diferenta 3
Șampania este produsa prin „metoda Champenois”, iar Prosecco – prin „metoda Charmat”. Metoda Champenois sau, asa cum mai este numita, metoda traditionala, cunoscuta si sub numele de metoda clasica, consta in faptul ca vinul gata preparat, odata fermentat, este turnat in sticle, la care se adauga un amestec de zahar si drojdie (asa-numitul liqueur de circulation). Dupa aceasta, sticla este inchisa ermetic, iar in vin incepe fermentarea secundara.
Mancand zaharul, drojdia elibereaza dioxid de carbon si, intrucat nu are unde sa se duca din sticla sigilata, se dizolva in vin, saturand viitoarea sampanie cu celebrele bule. In tot acest timp, sampania evolueaza, dobandind gustul si aroma dorite de vinificator. Perioada acestei invechiri depinde de tipul de sampanie pe care vinificatorul doreste sa o obtina: perioada minima este de 15 luni, iar pentru cuvele invechite aceasta creste la trei ani.
Situatia este complet diferita in cazul prosecco. Iconicul vin spumant italian este obtinut prin „metoda Charmat”, incredibil de simpla, in care vinul este carbonatat in rezervoare mari de otel. Ca si in cazul metodei traditionale, totul incepe cu vin obisnuit, care este amestecat cu zahar si drojdie in acelasi mod.
Aici se termina asemanarile: in cazul metodei Charmat, vinul nu este turnat in sticle, ci in autoclave uriase din otel, unde fermenteaza sub presiune ridicata. Fermentarea secundara in cazul Prosecco dureaza mult mai putin timp – de la una la sase saptamani, dupa care vinul spumant este imediat filtrat si imbuteliat.
Secretul metodei
Italienii insista sa numeasca „metoda Charmat” „metoda Martinotti”, deoarece compatriotul lor Federico Martinotti a fost cel care a testat pentru prima data, in anii 1890, procesul de transformare a vinului linistit in vin spumant intr-un autoclav (si nu in sticla).
Primul care a brevetat un nou echipament pentru acest lucru a fost francezul Eugene Charmat. Daca se doreste, acest nume poate combina ambele optiuni: „Metoda Charmat-Martinotti”.
Diferenta 4
In timpul productiei de sampanie, vinul intra in contact cu drojdia mult mai strans si pentru mult mai mult timp. Pentru o persoana departe de vinificatie, poate parea ca diferenta dintre „metoda Champenois” si „metoda Charmat” este minima: pur si simplu, intr-un caz, vinul fermenteaza in sticla, iar in cel de-al doilea intr-un recipient de otel.
Realitatea este mult mai complicata, atat de mult incat schimbarea procesului de fermentare duce la profile de aroma complet diferite pentru cele doua vinuri. Datorita faptului ca, in timpul productiei de sampanie, vinul intra in contact cu drojdia mult mai strans si pentru mult mai mult timp, bautura dobandeste note distincte de „paine”, cum ar fi nuante de chifle, brioche si paine prajita.
In plus, sampania se mandreste cu note de fructe subtile, dar expresive, care variaza de la arome complexe de fructe albe coapte pana la note de citrice. In fine,
Diferenta 5
Prosecco este intotdeauna limpede ca cristalul si nu are sedimente. Acest lucru se datoreaza faptului ca, in timpul productiei prin metoda Charmat, vinurile sunt filtrate. De asemenea, deoarece Prosecco creat prin metoda Charmat este imbuteliat imediat dupa fermentarea secundara, fara invechire suplimentara, are un caracter proaspat, fructat, care este asociat cu pere, mere, precum si cu caprifoi si note florale.
Acest lucru, de altfel, face ca metoda Charmat sa fie ideala nu numai pentru Prosecco, ci si pentru alte vinuri obtinute din soiuri de struguri aromatici, cum ar fi Moscato si Riesling. In plus, aceasta metoda pastreaza mai bine aroma originala a strugurilor – spre deosebire de metoda traditionala, care, datorita invechirii pe drojdie, introduce in vin mai multe arome de nuca si prajite.
O alta caracteristica a Prosecco este carbonatarea sa mai moale: presiunea din el este de numai 2-4 atmosfere,
Faima mondiala
Popularitatea mondiala a Prosecco este confirmata de statistici. Prosecco este cel care detine primul loc in ceea ce priveste volumele de productie si vanzarile de multi ani. Aproape 600 de milioane de sticle pe an – adica de trei ori mai mult decat Pinot Grigio si de sase ori mai mult decat Chianti! In Rusia, vanzarile de prosecco aproape ca s-au triplat in ultimii 10 ani.
Diferenta 6
Nu in ultimul rand, diferenta dintre Prosecco si sampanie este pretul final. Productia de sampanie este un proces complex si de lunga durata care necesita monitorizarea modului in care vinul se dezvolta in sticle, intoarcerea atenta a acestora pe toata perioada de invechire si eliminarea sedimentelor inutile din sampanie.
Productia de Prosecco poate fi descrisa in doar cinci pasi simpli: „deschideti rezervorul” – „adaugati vinul, zaharul si drojdia” – „inchideti rezervorul” – „asteptati cateva saptamani” – „prosecco este gata”.
Citeste si asta…
- Cum să diversifici meniul după sărbători: rețete inedite din ingrediente simpleRețete sănătoase și creative pentru perioada de după sărbători, perfecte pentru a reveni la o alimentație echilibrată folosind ingrediente simple și accesibile.
- Zmeura in suc propriu pentru iarna: Gustul verii in borcanUltima actualizare: 2 august 2024Ai visat vreodata sa savurezi aroma imbietoare a zmeurei proaspete in mijlocul iernii? Sa simti explozia… Citește mai mult: Zmeura in suc propriu pentru iarna: Gustul verii in borcan
- Branza Camembert la Cuptor cu Bagheta: O Incantare Culinara FascinantaUltima actualizare: 2 august 2024Imagineaza-ti o seara perfecta de weekend. Luminile difuze, muzica discreta in fundal si tu, pregatind ceva… Citește mai mult: Branza Camembert la Cuptor cu Bagheta: O Incantare Culinara Fascinanta
- Fasole batuta cu ceapa calita – Reteta pas cu pas pentru un deliciu autenticUltima actualizare: 2 august 2024In cautarea unor mancaruri traditionale si pline de savoare, atat specialistii, cat si amatorii de bucatarie… Citește mai mult: Fasole batuta cu ceapa calita – Reteta pas cu pas pentru un deliciu autentic
- Reteta apetisanta de salata de icre pregatita cu gris si ceapaUltima actualizare: 2 august 2024Introdu-te intr-o aventura gustativa autentica, o incursiune in culisele bucatariei traditionale romanesti, descoperind secretele unei retete… Citește mai mult: Reteta apetisanta de salata de icre pregatita cu gris si ceapa
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru incercarea de a aplica o reteta, un sfat sau o dieta si nici nu garanteaza ca informatiile furnizate va vor ajuta sau nu va vor dauna personal. Fiti prudenti si consultati intotdeauna un medic sau un nutritionist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.