Ultima actualizare: 2 august 2024
Ce puteti pregati rapid si gustos din carne tocata pentru cina, de exemplu? Ținand cont de faptul ca este un produs universal, toate optiunile sunt posibile, de la chiftele si cotlete la pizza si chiar burrito. Va vom spune ce puteti prepara din carne tocata fara sa pierdeti mult timp si va vom da retete simple pentru fiecare buget.
Ce trebuie sa stii despre carnea tocata
Carnea tocata este un produs din carne care este considerat universal. Spre deosebire de bucatile intregi de carne, aceasta este mult mai practica pentru experimentele culinare si are, de asemenea, o durata de conservare mai mare. De exemplu, carnea tocata poate fi preambalata in portii si congelata.
Este general recunoscut faptul ca obtineti cea mai buna carne tocata atunci cand o preparati acasa. Cu toate acestea, in zilele noastre, puteti gasi in magazine produse din carne de acest tip de o calitate destul de buna, gata pentru consum sau pentru experimente culinare. Principalul lucru este sa alegeti produsul potrivit.
De exemplu, carnea tocata de inalta calitate din magazin ar trebui sa aiba un miros de carne clar recognoscibil si o culoare bogata. Daca observati miros de condimente, cel mai bine este sa refuzati un astfel de produs – cel mai probabil, carnea nu este cea mai proaspata, iar un producator fara scrupule a decis sa mascheze aroma specifica cu condimente.
Daca cumparati carne tocata congelata, ar trebui sa evaluati „comportamentul” acesteia dupa dezghetare. Daca produsul nu elibereaza suc, cel mai probabil contine aditivi sintetici care retin umiditatea. Carnea tocata proaspata si de inalta calitate va da un suc de culoare roz, dar daca produsul este stricat, sucul va avea o nuanta tulbure si o aroma nu foarte placuta.
Termenul de valabilitate standard al carnii tocate refrigerate este de aproximativ o zi la o temperatura cuprinsa intre 0 si 4 grade. Cu toate acestea, nu este nimic in neregula daca pe ambalaj este mentionat un termen de valabilitate de 5 pana la 10 zile – si acest lucru este acceptabil.
Carnea tocata facuta din carne slaba – porc, vita, pui – este considerata cea mai sanatoasa. Carnea tocata de vita are un continut ridicat de fier, in timp ce carnea de porc este bine absorbita de organism. Poate fi inclusa chiar si in alimentatia copiilor, cu conditia ca carnea sa fie slaba.
Top 10 retete simple
Ce poti prepara din carne tocata in afara de cotlete? Aproape orice! Va impartasim retete simple si, in acelasi timp, interesante, cu ajutorul carora puteti pregati cu usurinta preparate din carne tocata pentru cina.
Chiftelute grecesti

In Grecia, oamenii adora un fel de mancare numit keftedes – acestea sunt un fel de chiftele sau chiftelute facute cu legume si carne tocata. Acest fel de mancare poate fi servit ca atare sau cu orice fel de garnitura. Este rapid si usor de preparat si, prin urmare, este ideal pentru o cina rapida.
De ce veti avea nevoie:
- Carne tocata – 500 g.
- Paine alba – 2 bucati.
- Lapte – 4 linguri. Lingura
- Oua – 1 buc.
- Ceapa – 2 sau 3 buc.
- Usturoi – 2 dinti.
- Patrunjel (tocat fin) – 4 linguri. Lingura.
- Frunze de menta.
- Piper negru macinat.
- Sare.
- Ulei de masline.
- Grasime vegetala.
- Otet.
- Oregano (uscat).
Preparare:
- Painea alba se pune intr-un recipient cu lapte, se inmoaie si apoi se stoarce.
- Se adauga un ou, carne tocata, usturoi, ceapa, menta si patrunjel. Se amesteca totul bine.
- Se adauga piper, sare, oregano, putin otet si ulei de masline si se amesteca din nou totul.
- Puneti amestecul rezultat intr-un recipient, acoperiti-l cu folie alimentara si apoi dati-l la frigider in aceasta forma pentru aproximativ 50-60 de minute. Acest timp este suficient pentru a obtine sucurile de carne care trebuie scurse si pentru a crea o aroma spectaculoasa.
- Din carnea tocata finita se formeaza bile mici, care se prajesc in ulei vegetal – acesta trebuie preincalzit si folosit in cantitati mari.
Inainte de servire, keftedes fierte pot fi asezate pe un prosop de hartie pentru a absorbi excesul de grasime dupa prajire.
Wellington

Nu stii ce sa gatesti rapid si delicios cu carne tocata pentru cina? Incearca reteta Wellington! Cunoscatorii culinari pot obiecta ca Wellington este un fel de mancare destul de dificil de preparat, necesitand ingrediente scumpe. Cu toate acestea, exista o alternativa mult mai ieftina si mai simpla: tot ce trebuie sa faceti este sa inlocuiti fileul cu carne tocata.
De ce veti avea nevoie:
- Carne tocata – 1 kg.
- Ceapa- 3 buc.
- Usturoi – trei catei.
- Oua – 4 buc.
- Aluat pufos – 500 g.
- Sos de rosii – 150 g.
- Ciuperci – 250 g.
- Grasime vegetala.
- Verdeturi (de exemplu, patrunjel).
Preparare:
- Se toaca marunt ceapa, se adauga la carnea tocata, se amesteca totul bine.
- Apoi, adaugati verdeata, usturoiul si 3 oua. Se amesteca din nou totul si se pune amestecul intr-o tava speciala pentru copt.
- Puneti vasul in cuptorul preincalzit timp de 20-25 de minute si gatiti la 180 de grade.
- Se raceste amestecul finit.
- Ciupercile se prajesc intr-o tigaie in ulei vegetal impreuna cu usturoiul pana cand tot lichidul a disparut.
- In continuare, ar trebui sa treceti la aluat – se intinde cu grija, se aseaza pe el ciupercile prajite si carnea tocata si se adauga sosul.
- Totul se ruleaza intr-un fel de rulou, care se unge cu albus si galbenus de ou. Trebuie sa faceti mici incizii pe partea de sus a ruladei, apoi puneti-o la cuptor pentru aproximativ 40 de minute.
Cartofi cu carne tocata

Un fel de mancare cunoscut de multi inca din perioada studentiei, cand era deosebit de obisnuit sa trebuiasca sa pregatesti rapid o cina gustoasa si ieftina pentru un grup mare de prieteni care veneau brusc in vizita. Reteta universala va va fi utila si astazi – folositi-o!
De ce veti avea nevoie:
- Carne tocata – 500 g.
- Ceapa – 1 buc.
- Bulion de carne – 200 ml.
- Cartofi – 5 buc.
- Branza (tare) – 50 g.
- Grasime vegetala.
- Sos de rosii – 3 linguri. Lingura.
- Piper negru macinat.
- Sare.
Preparare:
- Ceapa se curata si apoi se toaca marunt. In aceasta forma, se prajeste impreuna cu carnea tocata in ulei pana cand se inmoaie, iar carnea tocata devine roz si capata o crusta.
- Se adauga apoi sosul de rosii, bulionul, piperul si sarea. Se fierbe totul impreuna timp de 15 minute, pana cand sosul a ajuns la grosimea dorita.
- Cartofii se gatesc in coaja, dar acest lucru trebuie facut in asa fel incat sa nu fie prea fierti – trebuie sa ramana usor cruzi.
- Apoi se taie toti cartofii in 2 parti si se indeparteaza centrul.
- Amestecul pregatit anterior se intinde peste tocatura de cartofi cu ceapa si sos. Totul se presara cu branza rasa in prealabil si se asaza intr-o tava de copt. Vasul se introduce in cuptor in aceasta forma si se lasa acolo timp de 15 minute.
Este important ca branza sa se topeasca si sa formeze o crusta aurie.
Un burrito

Carnea tocata este un ingredient ideal pentru burrito. Acest fel de mancare poate fi preparat rapid si cu costuri minime pentru cina pentru o familie sau un grup de prieteni. Ar trebui sa fie disponibile conserve de porumb si fasole, precum si tortilla, care poate fi cumparata de la orice supermarket.
De ce veti avea nevoie:
- Carne tocata (vita) – 500 g.
- Porumb (conserva) – 200 g.
- Fasole (alba, la conserva) – 200 g.
- Ceapa – 1 buc.
- Ardei (ardei rosu) – 1 buc.
- Branza tare – 500 g.
- Sos de rosii (gros) – 150 ml.
- Tortilla – 12 buc.
- Ulei de masline.
- Sare, piper negru macinat.
Preparare:
- Ceapa se curata si se toaca marunt, dupa care trebuie prajita intr-o tigaie in ulei de masline cu adaos de carne tocata.
- Se scurge lichidul din conservele de fasole si porumb, se curata si se taie in cubulete ardeii. Toate acestea se adauga la carnea tocata, dar numai dupa ce aceasta s-a inmuiat suficient.
- Se adauga apoi piper, sare, trei sferturi din branza prerazita si restul condimentelor.
- Se toarna sosul de rosii peste amestec, se amesteca bine si se lasa sa fiarba la foc mic timp de cateva minute.
- Tortilla trebuie presarata cu restul de branza, apoi se pune deasupra umplutura gata preparata si se ruleaza sub forma de pliculete. In aceasta forma, tortillas trebuie asezate intr-o tigaie fierbinte fara ulei si lasate sa se odihneasca cateva minute.
Pizza

Vreti sa-i rasfatati pe cei dragi cu ceva delicios, dar nu aveti suficient timp pentru experimente culinare? Și totusi aveti carne tocata in frigider si o bagheta la indemana? Aveti nevoie doar de o jumatate de ora pentru a pregati o pizza adevarata.
De ce veti avea nevoie:
- Carne tocata de vita (sau mixta) – 500 g.
- Rosii in suc propriu – 350 g.
- Bagheta – 1 buc.
- Branza mozzarella – 200 g.
- Grasime vegetala.
- Busuioc.
Preparare:
- Se prajeste carnea tocata intr-o tigaie preincalzita timp de 7-8 minute.
- Rosiile se adauga la carnea tocata, apoi amestecul se lasa sa fiarba in tigaie timp de 15-20 de minute, pana cand se elibereaza tot lichidul.
- Se taie bagheta pe lungime si se indeparteaza carnea. Cele doua jumatati rezultate se introduc in cuptor si se lasa sa se usuce doar cateva minute.
- Se taie cu grija branza mozzarella in cuburi mici.
- Busuiocul trebuie sa fie tocat marunt.
- Se pune amestecul de carne tocata si rosii in fiecare jumatate de bagheta si se adauga branza mozzarella.
- Se presara totul cu busuioc si se introduce in cuptor timp de 5-7 minute.
Placinta cu cioban

Un fel de mancare in traditia bucatariei din Lumea Veche – o caserola delicioasa si foarte usor de preparat din piure de cartofi, carne tocata si legume. Este perfecta pentru o cina copioasa.
De ce veti avea nevoie:
- Carne tocata (vita sau miel) – 500 g.
- Cartofi – 3 buc.
- Lapte – un sfert de pahar.
- Unt – 60 g.
- Morcov – 2 buc.
- Ceapa – 2 buc.
- Mazare verde (conserva) – 1 cutie.
- Supa – o jumatate de pahar.
- Piper, sare.
Preparare:
- Mai intai, pregatiti piureul: Se curata cartofii de coaja, se fierb, se toarna laptele incalzit, se adauga unt, piper, sare si se paseaza bine.
- Prajiti morcovii si ceapa taiate in prealabil in restul de unt.
- Dupa ce s-au inmuiat suficient, trebuie sa adaugati mazarea din borcan (scurgeti mai intai lichidul).
- Masa se prajeste intr-o tigaie la foc mediu timp de cateva minute, dupa care se adauga carnea tocata.
- Dupa ce apare crusta, se adauga bulionul si in aceasta forma masa se fierbe timp de 15 minute, fara a acoperi tigaia cu un capac.
- In continuare, se pune mai intai un amestec de legume si carne tocata intr-un vas de copt, apoi piure de cartofi.
- Vasul este trimis la cuptor, unde prajitura este coapta timp de 30 de minute la 200 de grade.
Burger american

Unul dintre cei mai populari si cunoscuti burgeri din SUA se numeste „Sloppy Joe”. Acesta se caracterizeaza prin faptul ca nu contine cotlete de carne, ci foloseste un sos bogat si gustos. Acest burger este foarte usor de preparat acasa, iar la cina poate fi servit cu o garnitura, de la clasicii cartofi pana la hrisca.
De ce veti avea nevoie:
- Carne tocata – 500 g.
- Morcov – 1 buc.
- Ceapa – 1 buc.
- Rosii – 5 buc.
- Usturoi – 2 dinti.
- Chifla pentru burger – 4 buc.
- Grasime vegetala.
- Piper negru macinat.
- Sare.
- Otet de cidru de mere.
Preparare:
- Morcovii si ceapa se curata de coaja, morcovii se dau pe razatoare, iar ceapa se toaca marunt.
- Totul se prajeste impreuna intr-o tigaie cu ulei vegetal, apoi se adauga carnea tocata.
- Se decojesc rosiile si se paseaza cu grija pulpa cu o furculita. Apoi, usturoiul se toaca marunt.
- Dupa ce toata umezeala a fost eliberata din carnea tocata in tigaie, se adauga piper, sare si usturoi.
- Se amesteca totul, dupa un minut se adauga otetul, apoi se amesteca din nou totul si se adauga rosiile. In aceasta forma, produsele sunt fierte pana cand umiditatea este complet eliberata din sos.
- Chiflele de burger se pun intr-o tigaie fierbinte fara ulei si se usuca. O cantitate mica de umplutura finita este apoi asezata pe fund si acoperita cu varfurile – si burgerii sunt gata.
Lasagna lenesa

Carnea tocata poate fi folosita pentru a face o caserola italiana foarte gustoasa. Pentru un astfel de fel de mancare, veti avea nevoie fie de paste adevarate, fie de orice fel de paste, de exemplu, „pipe”.
De ce veti avea nevoie:
- Carne tocata (orice fel, dar cu continut scazut de grasime) – 450 g.
- Paste fainoase – 400 g.
- Branza de parmezan – 200 g.
- Branza mozzarella – 200 g.
- Sos de rosii – 500 g.
- Ceapa – 1 buc.
- Sos (de rosii) – 500 g.
- Ulei de masline – 1 lingura. Lingura.
- Unt.
- Piper, sare.
- Busuioc, oregano uscat.
Preparare:
- Se pune carnea tocata intr-o tigaie si se prajeste in ulei de masline cu ceapa tocata marunt.
- Se adauga piperul, sarea si sosul, apoi se fierbe totul impreuna timp de 15-20 de minute. Pastele se fierb in apa cu putina sare adaugata – acest lucru este important pentru ca produsele sa nu aiba timp sa se inmoaie.
- Se unge vasul de copt pregatit cu putin unt.
- Ingredientele se asaza in urmatoarea ordine: jumatate paste, jumatate parmezan si mozzarella preratate, sos, apoi paste, parmezan. Se presara totul cu busuioc si oregano.
- Felul de mancare se coace timp de o ora in cuptorul preincalzit la 180 de grade.
Rulada de carne tocata in lavash

Poate una dintre cele mai rapide si mai simple retete cu carne tocata. Avantajul ei este ca nu trebuie sa prelucrati mancarea pentru gatit intr-un mod special – nici prajire, nici fierbere. Daca aveti la indemana carne tocata gata preparata, intregul proces de gatit nu va dura mai mult de o ora.
De ce veti avea nevoie:
- Carne tocata (pui) – 500 g.
- Lavash (subtire) – 2 buc.
- Oua – 1 buc.
- Branza (tare) – 200 g.
- Smantana acra (groasa) – 200 g.
- Piper negru macinat, sare.
Preparare:
- Piperul si sarea se adauga la carnea tocata.
- Pe paine se pune o cantitate mica de branza rasa in prealabil, iar deasupra se pune o a doua paine plata.
- Se adauga smantana la carnea tocata, se amesteca bine, se intinde amestecul pe painea plata si se ruleaza intr-un fel de rulou.
- Se unge cu oul sugerat si apoi se presara cu branza rasa.
- Rulada se asaza pe o tava cu pergament si se introduce in cuptorul preincalzit la 180 de grade timp de 40 de minute.
Terci de hrisca „Merchant”

Un fel de mancare foarte hranitoare si gustoasa, care este considerat un clasic al bucatariei rusesti. Exista multe retete si optiuni de gatit, dar noi va aducem in atentie cea mai simpla si mai accesibila reteta.
De ce veti avea nevoie:
- Carne tocata – 400 g.
- Rosii – 2 buc.
- Ceapa – 2 buc.
- Morcovi – 2 buc.
- Ulei vegetal – 3 linguri. Lingura.
- Hrisca – 300 g.
- Apa – 400 ml.
- Piper, sare.
Preparare:
- Rosiile si ceapa se taie marunt, morcovii se dau pe razatoare.
- Intr-o tigaie adanca si mare, care poate fi inlocuita cu un cazan pentru pilaf, se incalzeste uleiul si se prajeste ceapa in el pana cand se formeaza o crusta aurie.
- Se adauga apoi morcovii si se prajeste totul la foc mic.
- Se adauga carnea tocata si sarea. Totul se gateste impreuna in cateva minute, amestecand din cand in cand in timpul procesului.
- Apoi, adaugati rosiile si fierbeti totul impreuna timp de 5 minute.
- Adaugati piperul, sarea, apoi hrisca si completati cu apa.
- Terciul se fierbe la foc mic, acoperit, timp de 15 minute, pana cand boabele sunt moi.
Foto: Pinterest.com