Ultima actualizare: 2 august 2024
Echilibrarea corecta a alimentelor este esentiala pentru o sanatate optima. Anumite combinatii alimentare pot provoca reactii adverse in corp si trebuie evitate. In acest articol vom explora 7 dintre cele mai periculoase amestecuri alimentare care pot dauna sanatatii pe termen lung.
Unele combinatii de alimente pot provoca artrita si chiar cancer. Daca va pasa cu adevarat de sanatatea dumneavoastra, acordati atentie compatibilitatii alimentelor atunci cand alegeti o dieta.
Astazi puteti invata cu usurinta despre toate nuantele unei alimentatii sanatoase. De exemplu, accesand internetul, puteti citi informatii despre ce alimente sunt daunatoare pentru sanatate si ce alimente nu ar trebui niciodata amestecate intre ele, deoarece acest lucru va cauza un pericol pentru organism.
Unele combinatii de alimente pot provoca artrita si chiar cancer. Daca va pasa cu adevarat de sanatatea dumneavoastra cat mai mult posibil, acordati atentie compatibilitatii alimentelor atunci cand alegeti o dieta. Trebuie combinate alimentele potrivite, doar asa vor deveni sanatoase si benefice pentru organism.
Este foarte frecvent sa gasesti pe internet informatii inselatoare despre produse. Uneori nu este scris tot adevarul despre alimente. Citeste mai departe pentru a afla faptele reale si fictiunea despre 7 combinatii de alimente care iti pot dauna sanatatii.

Apa rece si mancare
Toata lumea stie ca consumul de apa rece inainte, in timpul sau dupa masa duce la stagnarea alimentelor in stomac. Temperatura rece impiedica alimentele sa se digere corect, formand un „inghet” pentru o perioada de timp. Multi oameni spun ca a bea apa la masa nu este o idee buna, deoarece dilueaza acidul gastric si reduce digestia activa.
De fapt: luati in considerare faptul ca organismul este cald in interior. Apa rece devine la aceeasi temperatura atunci cand intra in stomac, se incalzeste rapid. Iar atunci cand apa intra in corp, ajuta digestia fara sa impiedice functia acesteia. Lichidul, ca sa spunem asa, este in tandem cu acidul gastric, nu impotriva lui.

Castraveti si rosii
Deoarece aceste legume au timpi de digestie diferiti in organism, dupa ce mananca castraveti si rosii, o persoana simte greata, gaze si balonare a stomacului. Se spune chiar ca, uneori, astfel de alimente duc la moarte, deoarece devine dificil de respirat. Sunt toate acestea adevarate? La urma urmei, castravetii contin o enzima care distruge vitamina C continuta in rosii.
De fapt: timpul de digestie al alimentelor este foarte diferit, puteti simti senzatii neplacute in stomac. Dar asta nu duce la moarte. Iar daca adaugati putin otet la o salata de legume, nu veti simti nicio consecinta. Asadar, folositi otet mai degraba decat ulei de masline pentru dressing.

Bere si alune
Se spune ca o bautura alcoolica cu alune sarate provoaca deshidratare, epuizare si o nevoie constanta de a bea. Setea este atat de puternica incat o persoana consuma de doua ori mai multa bere decat de obicei – totul pentru ca organismul cere lichide.
De fapt, exista un adevar in acest lucru. Mancarea sarata ne face sa ne fie sete, motiv pentru care dorim sa bem mai mult. In plus, sarea persista in organism, atenuand amaraciunea berii. De aceea, chiar si cea mai amara bere are un gust mai bun cu nuci.
Merita sa ne amintim ca un astfel de alcool este un mare diuretic. Și, desi va veti simti deshidratat, berea se va face simtita, asa ca va veti usura de cateva ori mai mult decat de obicei. Pentru a nu va simtiti insetat, incercati sa beti 3-4 pahare de apa filtrata obisnuita inainte de a bea bere.

Carne si paste
Timpul de digestie al carbohidratilor si al proteinelor este diferit. Primele sunt descompuse cu ajutorul salivei, in timp ce cele din urma sunt digerate doar atunci cand ajung in stomac. Acesta este motivul pentru care multe persoane nu recomanda consumul de spaghete cu chiftelute sau paste cu pui.
De fapt: in ciuda diferentei de timp de digestie, aproape fiecare stomac poate face fata acestei sarcini. Daca inainte mancam cate un singur lucru pe rand, acum combinam atat proteinele, cat si carbohidratii impreuna. Fiti atenti la metabolismul dumneavoastra: daca este rapid si bun, nu vor exista probleme cu digestia.

Fructe in timpul sau dupa masa
Exista un zvon conform caruia consumul de fructe inainte de masa face rau, deoarece acestea sunt digerate rapid si raman in organism intr-o stare de „fermentare” pana la sosirea altor alimente.
De fapt: nu uitati ca fructele contin fibre, care pot incetini absorbtia zaharului in sange. Impreuna cu cerealele si legumele, fructele sunt pline de zahar, care stagneaza in corpul uman.
Fructele trebuie consumate, indiferent de ora la care le mancati. Și nu vor putea „fermenta” in interiorul stomacului, deoarece corpul nostru are o aciditate atat de mare incat „fermentarea” este pur si simplu imposibila.

Lapte si alimente acide
Știm cu totii ca nu poti manca ananas, portocale, lamaie cu lapte. Adaugati suc acru la lapte – de fapt, va veti da seama cum lichidul va incepe sa se micsoreze si sa se inchege. Se spune ca acelasi lucru se intampla si in stomac: alimentele se incheaga si apare o stare de otravire.
De fapt: da, aciditatea unor fructe incetineste digestia laptelui, mai ales daca acesta este cald. Dar daca laptele este rece, nu va fi cazul. V-ati intrebat vreodata cum se mananca budincile cu lamaie, iaurtul de ananas sau inghetata de portocale? Ingredientele sunt fructele acrisoare si laptele.
Totul tine de produsul racit, acesta incetineste coagularea. In general, amintiti-va ca produsul coagulat pe care il consumam adesea este branza si iaurtul.

Hot dog si cartofi prajiti
Hot-dog-urile nu sunt inzestrate cu substante nutritive, deoarece sunt carne procesata, care este plina de conservanti daunatori. Un astfel de produs creste nivelul de zahar din sange. De asemenea, gatitul unui sandvis cu carnati la o temperatura ridicata duce la formarea de acrilamida cancerigena pe alimente, infundand arterele cu grasimi trans. Sarea din Chipsuri provoaca o multime de probleme fizice si stagnarea fluidelor in organism.
De fapt: tot ceea ce este descris mai sus este purul adevar. Aceste doua produse sunt incompatibile intre ele atunci cand sunt consumate. Da, este gustos de mancat, dar nu este bun pentru organism. Prin urmare, oamenii se imbolnavesc de boli precum diabetul, insuficienta cardiaca, obezitatea si cancerul. Astfel de alimente duc adesea la diaree, constipatie, stomac deranjat, tensiune arteriala ridicata si dispozitie depresiva.
Evitati mancarea nesanatoasa, fast-food-ul, alimentele incongruente. Notati care alimente va fac sa va simtiti bine si care va fac sa va simtiti rau. Numai in acest fel veti intelege ce alimente au un efect nefavorabil asupra sanatatii si bunastarii dumneavoastra.
Citeste si asta…
- Cum kinetoterapia îți poate îmbunătăți viațaDurerea, disconfortul sau mișcările limitate nu sunt altceva decât semnale că este nevoie de ajustări la nivelul corpului tău. Aici… Citește mai mult: Cum kinetoterapia îți poate îmbunătăți viața
- Există un candidat ideal pentru implantul de păr FUE?Ești pregătit să-ți recâștigi încrederea în propriul look, dar te întrebi dacă există un „candidat ideal” pentru implantul de păr… Citește mai mult: Există un candidat ideal pentru implantul de păr FUE?
- Guma de mestecat reduce nivelul de cortizol: mit sau realitate?Guma de mestecat reduce nivelul de cortizol și îmbunătățește funcțiile cognitive prin stimularea circulației cerebrale și activarea simultană a opt zone din cortexul cerebral.
- Este dăunător să bem ceai și cafea în timpul mesei?Cafeaua și ceaiul consumate în timpul mesei pot influența absorbția nutrienților și digestia – află ce spun ultimele cercetări științifice despre efectele acestor băuturi asupra sănătății.
- Ce inseamna culoarea mucusului: galben, verde, maro si alteleCuloarea mucusului poate fi un indiciu despre starea ta de sanatate. In acest articol, iti explicam ce inseamna fiecare culoare si cum sa scapi de mucusul colorat.
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru incercarea de a aplica o reteta, un sfat sau o dieta si nici nu garanteaza ca informatiile furnizate va vor ajuta sau nu va vor dauna personal. Fiti prudenti si consultati intotdeauna un medic sau un nutritionist!
Va multumim ca ati citit! Daca acest articol vi se pare util si interesant, va rugam sa il distribuiti pe retelele de socializare pentru a fi citit si de altii. In acest fel ne ajutati si ne motivati sa scriem mai multe articole interesante.