Ultima actualizare: 2 august 2024
Luarea copilului la dentist la fiecare sase luni este ideala pentru a sustine sanatatea lui orala si pentru a aborda acele zone care au nevoie de imbunatatire.
Dupa prima vizita la dentistul pediatric, este obisnuit pentru parinti sa se intrebe cat de curand ar trebui sa se intoarca. In acest articol, va vom spune cat de des ar trebui sa va duceti copilul la dentist si de ce este important sa respectati aceasta frecventa.
Rolul dentistului in ingrijirea sanatatii orale a copilului dumneavoastra este fundamental. Mentinerea gurii lui sanatoase si insotirea cresterii sale necesita efort si responsabilitate. Dentistul copilului dumneavoastra va va ghida si va va ajuta in aceasta sarcina importanta.
Cat de des ar trebui sa va duceti copilul la dentist?
Conform unui articol publicat in Jurnalul Asociatiei Dentare Americane, un copil ar trebui sa viziteze dentistul in sase luni de la eruptia primului dinte sau pana la primul sau aniversar. Dupa acest prim control medical, dentistul pediatric va programa frecventa controalelor in functie de particularitatile fiecarui sugar.
La randul sau, Academia Americana de Stomatologie Pediatrica sugereaza ca intervalul de examinare cel mai frecvent este de 6 luni. Cu toate acestea, unii pacienti pot necesita examinari si practici preventive la intervale mai frecvente. Acest lucru va depinde de istoricul bolii si de descoperirile clinice si radiografice.
Pentru copiii cu factori predispozanti pentru probleme orale, vizitele stomatologice ar trebui sa aiba loc la fiecare 3 pana la 4 luni. Acest lucru permite identificarea timpurie a leziunilor sau a daunelor. In acelasi timp, aceasta intareste relatia dintre copil si dentistul pediatric si educa adultii despre ingrijirea orala adecvata varstei copilului.
Controalele regulate cu dentistul pediatric ajuta copiii sa mentina obiceiuri sanatoase de ingrijire a cavitatii orale, precum si sa abordeze prompt orice probleme care pot aparea.
Motive pentru a va duce copilul la dentist
Copilaria este o etapa in care au loc multe schimbari in gura copilului. De exemplu, alaptarea, incorporarea de alimente noi, aparitia primului dinte, inlocuirea dintilor, inceputul limbajului si cresterea maxilarelor, printre altele. Dentistul pediatric evalueaza, monitorizeaza si insoteste aceste procese pentru a pastra bunastarea structurilor orale implicate in aceste schimbari.
Prin urmare, vizitele la dentist nu implica in mod necesar prezenta unei probleme de rezolvat. La fel cum va duceti copilul la controale medicale regulate cu pediatrul, controalele stomatologice servesc la evaluarea dezvoltarii corecte a structurilor orale si la mentinerea sanatatii acestora. Cu toate acestea, in unele cazuri, poate fi necesar sa mergeti pentru o anumita problema de sanatate.
Vizite regulate la dentistul pediatric
Unul dintre motivele pentru care este important sa va duceti copilul la dentistul pediatric la fiecare sase luni este sa verificati ca totul este in regula. Conservarea sanatatii sale este obiectivul principal. De asemenea, daca apare o problema, cu cat este detectata mai devreme, cu atat va fi mai usor si mai convenabil sa o corectati.
Un studiu transversal publicat de Biblioteca Nationala de Medicina evidentiaza faptul ca vizitele stomatologice de rutina sunt importante pentru mentinerea unei bune sanatati orale. Prin urmare, avand grija de gura, bunastarea generala a copilului dumneavoastra este pastrata. Iata cateva dintre practicile pe care un dentist pediatric le efectueaza in controalele semestriale:
- Evaluarea structurilor cavitatii bucale: se examineaza tesuturile moi, cum ar fi limba, cerul gurii, gingiile si frenumul, precum si functiile acestora. De asemenea, dintii, integritatea, aspectul si pozitionarea lor in arc sunt inspectate.
- Controlul cresterii maxilarelor si a relatiei dintre ambele arcade.
- Evaluarea eruptiei dentare sau a inlocuirii dintilor, in functie de varsta.
- Identificarea obiceiurilor: prin dialog cu parintii si copilul, profesionistul se va interesa despre practicarea anumitor obiceiuri care pot fi daunatoare, cum ar fi utilizarea prelungita a suzetei sau biberonului, dormitul cu biberonul in gura, suptul degetului, sau respiratia pe gura.
- Educatie nutritionala: in functie de varsta si nevoile copilului, profesionistul va indica orientari nutritionale specifice.
- Educatie de igiena: dentistul pediatric invata parintii si copiii cum sa aiba o buna igiena orala. In functie de varsta copilului, medicul va face recomandari cu privire la produsele necesare, inclusiv o periuta de dinti, ata dentara, pasta de dinti si apa de gura.
- Aplicarea masurilor preventive: in functie de nevoile copilului dumneavoastra, in unele consultari, medicul poate efectua curatari dentare, aplica sigilanti de foseta si fisura sau efectua aplicatii cu fluor.
- Dinamici si jocuri care consolideaza relatia cu copilul: se implementeaza strategii pentru a ajuta copiii sa construiasca o legatura de incredere cu profesionistul in domeniul sanatatii. Astfel, scopul este de a preveni teama si fobia dentara in viitor.
Chiar daca gura copilului dumneavoastra nu pare sa aiba nicio problema, controalele stomatologice regulate sunt importante. Daca micutul dumneavoastra merge la dentist de la o varsta frageda si in mod regulat, va intelege necesitatea de a sustine acest comportament sanatos pe tot parcursul vietii. De fapt, un studiu publicat in Jurnalul de Stomatologie Publica indica faptul ca ingrijirea dintilor dupa prima copilarie este asociata cu sanatatea orala la maturitate.
Ce trebuie sa faceti cand apar probleme ocazionale
In plus fata de controalele de rutina semestriale, pot aparea situatii in gura copilului care va cer sa-l duceti la un dentist pediatric. Ca mama, ar trebui sa fiti atenta la problemele care pot aparea in cavitatea orala a copilului dumneavoastra si sa cautati ajutor cat mai curand posibil. Astfel, tratamentele vor fi mai simple, copilul dumneavoastra se va simti mai bine si veti evita complicatii mai grave.
Iata cateva probleme din cavitatea bucala care va cer sa va duceti copilul prompt la medicul stomatolog:
- Carii: Daca observati pete sau goluri in dintii copiilor dvs., ar putea fi vorba de carii dentare. Tratarea si restaurarea dintilor – atat a dintilor de lapte, cat si a celor permanenti – impiedica procesul sa progreseze si sa se agraveze.
- Traumatisme dentare: Daca copilul dvs. sufera o lovitura la gura, pot exista leziuni vizibile si evidente, dar poate exista si un prejudiciu intern pe care numai un medic dentist il poate detecta. Chiar daca totul pare a fi in regula, este esential sa aveti copilul evaluat de urgenta de un dentist pediatric.
- Obiceiuri disfunctionale: Daca copilul dvs. isi suge degetul, face grimase la inghitire sau respira pe gura, este important sa discutati cu dentistul dvs. pediatric. Aceste obiceiuri altereaza dezvoltarea normala a maxilarelor si le predispun la a suferi malocluzii in viitor.
- Durere dentara si sensibilitate: Consultati medicul daca copilul dumneavoastra resimte dureri dentare sau disconfort la mancat ceva rece, cald sau dulce.
- Malocluzii: Daca observati ca gura copilului dvs. nu se potriveste corect sau are un dinte stramb, este important sa consultati medicul dvs.
- Respiratie urat mirositoare: Daca copilul dumneavoastra are respiratie urat mirositoare in mod constant de-a lungul zilei, poate exista o problema profunda care necesita interventia unui profesionist.
- Abcese sau fistule: Daca copilul dvs. are fata umflata, gura marita sau ii iese puroi din gingie sau din dinte, este important sa consultati de urgenta un medic.
Daca copilul dumneavoastra prezinta sensibilitate sau durere la dinti sau la gingii, este recomandabil sa programati o intalnire cu dentistul pediatric pentru a determina cauza simptomelor.
A-ti duce copilul la dentist, o strategie pentru a avea grija de sanatatea lor
Ingrijirea sanatatii orale a copilului tau necesita predispozitie si responsabilitate din partea ta. Avand sprijinul si indrumarea unui profesionist in domeniul sanatatii, sarcina ta va fi mult mai usoara.
A-ti duce copilul la stomatolog o data la sase luni este o strategie ideala pentru a le sustine sanatatea orala. Este, de asemenea, o oportunitate pentru ca profesionistul sa va spuna cum sa continuati si sa intariti zonele de imbunatatire.