Întreruperile de curent electric vor continua sâmbătă în regiunea separatistă Transnistria din Moldova, după ce aceasta a rămas fără aprovizionare cu gaz rusesc în urma deciziei Ucrainei de a nu prelungi contractul de tranzit al gazelor rusești, au anunțat autoritățile locale.
Situația aprovizionării cu gaze și electricitate
Fluxurile de gaz rusesc prin Ucraina către Europa Centrală și de Est au fost oprite în prima zi a anului, după expirarea acordului de tranzit dintre țările aflate în război. Kievul a refuzat să mai facă afaceri cu Moscova în această privință.
Autoritățile din Transnistria au confirmat că primele întreruperi programate de curent au intrat în vigoare vineri seara. Regiunea vorbitoare de limba rusă, care se întinde de-a lungul graniței dintre Moldova și Ucraina și care s-a separat de Moldova în anii ’90, primea gaz rusesc prin Ucraina și îl folosea pentru producerea energiei electrice.
Canalul oficial de știri Telegram al guvernului Transnistriei a anunțat că furnizarea energiei electrice va fi întreruptă timp de trei ore, între orele 14:00 (12:00 GMT) și 17:00, în numeroase districte.
Președintele auto-proclamat al enclavei, Vadim Krasnoselsky, declarase anterior că întreruperile de curent erau inevitabile. El a precizat că regiunea are rezerve de gaz pentru a acoperi 10 zile de consum limitat în nord și de două ori mai mult în sud. Nu a menționat dacă există planuri pentru găsirea unor surse alternative de aprovizionare după epuizarea acestor rezerve.
Sâmbătă, Krasnoselsky a anunțat pe Telegram că întreruperile de curent ar putea fi extinse la patru ore duminică.
Tensiuni și acuzații între părțile implicate
Rusia neagă că ar folosi gazul ca armă pentru a face presiuni asupra Moldovei și dă vina pe Kiev pentru refuzul de a reînnoi acordul de tranzit al gazelor.
Moldova își asigură aproximativ 60% din necesarul de gaz din România și produce restul. Dar întreruperile de curent din Transnistria reprezintă o problemă deosebită pentru Moldova, în special pentru că enclava găzduiește o centrală electrică care furnizează cea mai mare parte a energiei pentru zonele controlate de guvern la un preț fix și redus.
Prim-ministrul Dorin Recean a declarat vineri că țara sa se confruntă cu o criză de securitate după impunerea întreruperilor programate de curent în Transnistria. Cu toate acestea, el a precizat că guvernul de la Chișinău a pregătit aranjamente alternative, combinând producția internă cu importurile de electricitate din România.
Moldova susține că gigantul rus al gazelor naturale Gazprom ar putea furniza gaz ocolind Ucraina, dar a ales în mod deliberat să nu o facă. Chiar și înainte de oprirea livrărilor prin Ucraina, Gazprom anunțase pe 28 decembrie că va suspenda exporturile către Moldova începând cu 1 ianuarie, invocând ceea ce Rusia susține că ar fi datorii moldovenești neplătite în valoare de 709 milioane de dolari.
Moldova contestă această cifră și afirmă că datoria reală este de doar 8,6 milioane de dolari.
Vă invităm să urmăriți evoluția acestei situații și să împărtășiți acest articol pentru a informa și alți cititori despre efectele crizei energetice din regiune. Comentariile și perspectivele dumneavoastră sunt binevenite în secțiunea de mai jos.
Sursa imaginii: Reuters/Gleb Garanich
Etichete: Transnistria, Moldova, criză energetică, gaz natural, Rusia, Ucraina