Ultima actualizare: 2 august 2024
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoana, a facut declaratii importante dupa intalnirea consilierilor pentru securitate nationala din tarile membre. El a contrazis afirmatiile sefului Armatei Romane, generalul Gheorghita Vlad, care spunea saptamana trecuta ca romanii ar trebui sa se teama de un posibil razboi si sa fie pregatiti in consecinta.
NATO nu vede riscuri majore la adresa Romaniei
Conform lui Mircea Geoana, Alianta Nord-Atlantica nu identifica „un risc la adresa securitatii Romaniei sau a tarilor aliate”. El a explicat diferenta dintre rolul militarilor si al politicienilor in asigurarea apararii:
„Știu ca si acasa este o conversatie destul de ampla cu privire la ceea ce spun liderii nostri militari si ceea ce spunem noi, liderii politici. Haideti sa fim extrem de clari: liderii nostri militari sunt platiti si au jobul sa se pregateasca pentru scenariul cel mai negativ posibil. Obligatia noastra, a liderilor politici, este sa evitam ca aceste scenarii sa se intample„
Prin urmare, declaratiile generalului Vlad trebuie privite in contextul rolului Armatei de a se pregati pentru orice eventualitate, in timp ce NATO evalueaza continuu riscurile reale de securitate.
Investitii in aparare, nu scenarii de razboi
Geoana a precizat ca, desi riscurile militare directe sunt reduse in prezent, exista necesitatea consolidarii capacitatilor de aparare:
„Deci nu vedem un risc la adresa securitatii Romaniei sau a tarilor aliate. Vedem, in schimb, nevoia de a investi mai mult in ceea ce inseamna robustete militara, rezilienta economica si, in general, o societate capabila sa faca fata unor socuri care nu sunt neaparat militare”
Prin urmare, pregatirile si investitiile in domeniul apararii trebuie intensificate, fara insa a crea scenarii de razboi care nu se bazeaza pe amenintari reale identificate de NATO.
Reactii politice la declaratiile generalului Vlad
Declaratiile sefului Armatei au starnit numeroase controverse in spatiul public autohton. El sugera necesitatea instruirii populatiei civile pentru eventualitatea unui razboi, similar cu apeluri recente din Suedia sau din cadrul NATO.
Premierul Marcel Ciolacu a avut insa o reactie transanta:
„Romania nu a fost niciodata mai sigura din acest punct de vedere ca astazi. Deci, haideţi sa stam liniştiţi ca Romania nu va intra in niciun razboi”
Ramane de vazut care vor fi urmatoarele evolutii in relatiile NATO-Rusia si ce masuri concrete se vor lua pentru consolidarea capacitatii de aparare a Romaniei si a intregii Aliante Nord-Atlantice. Cert este ca deocamdata, in pofida tensiunilor geopolitice majore, riscurile unui conflict militar sunt reduse.