Ultima actualizare: 2 august 2024
La 24 februarie 2023 se implinesc doi ani de la inceputul celui mai sangeros conflict armat din Europa dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial. Zeci de mii de soldati de ambele parti au fost ucisi, mii de civili si-au pierdut viata, iar milioane de ucraineni au fost nevoiti sa isi paraseasca casele si orasele bombardate. Nu exista semne ca razboiul se va incheia curand.
Presedintele rus Vladimir Putin ramane inflexibil, afirmand ca nu va exista pace pana cand tara sa nu isi va atinge obiectivele. Ucraina face din nou apel la mai multe donatii pentru inlocuirea stocurilor de munitii care se epuizeaza. UE a aprobat cel mai recent pachet de ajutor in valoare de 54 de miliarde de euro la inceputul acestei luni, dar Congresul SUA nu reuseste sa cada de acord asupra unui nou pachet.
Intarzierea ar putea pune si mai multa presiune pe NATO. Exista semne de oboseala atat in randul populatiei civile ucrainene, cat si in randul aliatilor occidentali ai Ucrainei. Cu toate acestea, presedintele Volodymyr Zelensky si poporul ucrainean raman hotarati sa continue lupta.

Ucraina si aliatii sai occidentali trebuie sa gaseasca modalitati de a mentine un flux constant de ajutor militar si umanitar pentru a contracara superioritatea numerica a Rusiei in ceea ce priveste trupele si echipamentele. Rezultatul razboiului va depinde in mare masura de capacitatea Occidentului de a sustine Ucraina pe termen lung.
La 24 februarie 2022, tancurile rusesti au intrat in Ucraina, dar nu au reusit sa captureze capitala Kiev. De atunci, Putin a afirmat in mod repetat ca nu doreste sa ocupe Ucraina, dar ceea ce a descris initial drept o „operatiune militara speciala” a devenit un razboi la scara larga.
Aliatii internationali si NATO l-au sustinut pe presedintele ucrainean Volodymyr Zelensky furnizand miliarde de dolari in ajutor militar si umanitar. SUA, UE, Marea Britanie si alti aliati au vizat in mare parte banii Rusiei cu aproape 17.000 de sanctiuni si inghetarea a aproximativ jumatate din rezervele valutare straine ale Rusiei.
Pierderi mari de ambele parti

Deja peste 10.000 de civili au fost ucisi, impreuna cu peste 500.000 de victime militare de ambele parti. Peste 6 milioane de refugiati ucraineni isi pun intrebarea cat va mai dura acest razboi.
„Putin face clar in fiecare zi, in fiecare ora, asa cum am auzit chiar acum, ca nu vrea sa negocieze pacea, vrea sa isi finalizeze cucerirea”, a declarat presedintele SUA Joe Biden.
Joe Biden se lupta sa convinga Congresul sa adopte un pachet de asistenta straina de 95 de miliarde de dolari care include fonduri pentru Ucraina si stocurile sale de munitii care se epuizeaza.
Dezbateri aprinse in Congresul SUA
Casa Reprezentantilor amana legislatia, iar Ucraina se teme ca Putin va folosi intarzierea in avantajul sau. Unii se intreaba daca exista un impas pe campul de lupta. De la inceputul razboiului si pana in prezent, linia frontului s-a modificat foarte putin. Avansurile Rusiei sunt mici, cu pierderi mari de ambele parti.
Ucraina are nevoie urgenta de mai multe arme si munitii pentru a respinge atacurile Rusiei. UE face eforturi semnificative pentru a mentine livrarile de arme si ajutoare catre Ucraina, dar va dura ceva timp pana cand productia industriala europeana se va putea accelera suficient.
Provocari majore in calea pacii
Ucraina trebuie sa supravietuiasca pana cand va primi un nou val de sprijin militar din partea SUA si UE. Perspectiva ca Donald Trump sa revina la Casa Alba in 2024 reprezinta o amenintare la adresa stabilitatii sprijinului occidental.
Desi sanctiunile au afectat productia de armament a Rusiei, exista inca rezerve suficiente pentru a continua razboiul la intensitatea actuala. Recent, Rusia a capturat orasul Adveevka, o victorie importanta din punct de vedere propagandistic pentru Putin inaintea alegerilor prezidentiale din martie 2024. Unii analisti cred ca Rusia ar putea incerca o noua ofensiva in sud in aceasta vara.

In ianuarie 2023, presedintele Zelensky l-a inlocuit pe comandantul fortelor armate ucrainene, generalul Valery Zaluzhny, care condusese apararea impotriva invaziei ruse timp de aproape 2 ani. Nou numitul comandant, generalul Serhii Syrskii, este un veteran cu experienta al razboiului din Donbas inca din 2014, astfel ca Ucraina se pregateste cel mai probabil pentru contra-ofensive in primavara si vara in incercarea de a rupe impasul actual.
Exista doua scenarii principale pentru viitor: fie Occidentul isi respecta promisiunile si dubleaza sprijinul militar si economic acordat Ucrainei, permitand acesteia sa atace mult mai adanc in teritoriul rusesc si sa afecteze capacitatile de productie si aprovizionare ale Rusiei pentru a deveni prea costisitor din punct de vedere economic pentru Putin sa continue razboiul, fie sustinerea Vestului se diminueaza, ceea ce ar insemna ca Ucraina va avea dificultati uriase nu doar in a castiga razboiul, ci chiar si in a nu-l pierde in fata unui inamic mult superior din punct de vedere numeric.
La doi ani de la invazia Rusiei in Ucraina, razboiul a ajuns intr-un impas sangeros, care provoaca pierderi enorme de ambele parti. Victoria finala va depinde de capacitatea Ucrainei de a rezista pana cand aliatii sai occidentali isi vor respecta angajamentele fermde de a furniza sustinere economica si militara pe termen lung. Sfarsitul conflictului nu se intrevede inca, dar spiritul de rezistenta al Ucrainei ramane puternic.