Ultima actualizare: 2 august 2024
Baza de calcul a indemnizatiei de somaj si a altor masuri de stimulare a ocuparii fortei de munca oferite de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) va creste semnificativ incepand cu data de 1 martie 2024, conform unui comunicat emis de institutie.
„Indemnizatia de somaj si alte masuri de stimulare a ocuparii fortei de munca aplicate de ANOFM care se raporteaza la Indicatorul Social de Referinta (ISR) vor creste de la 1 martie 2024″, se arata in comunicat.
„Potrivit Institutului National de Statistica (INS), rata inflatiei pentru 2023 este de 10,4%, astfel ca ISR creste de la 598 de lei la 660 de lei”, explica reprezentantii ANOFM.
Cum se calculeaza noua valoare a indemnizatiei de somaj
Noua valoare a indemnizatiei de somaj se va calcula astfel:
- Valoarea ISR in vigoare la data stabilirii indemnizatiei de somaj (660 lei)
- Plus o suma calculata prin aplicarea asupra mediei veniturilor care constituie baza de calcul a indemnizatiei de somaj pe ultimele 12 luni in care s-a realizat stagiu de cotizare
- Aceasta suma se calculeaza folosind o cota procentuala diferentiata in functie de stagiul de cotizare
Concret, indemnizatia de somaj va creste cu 62 de lei lunar pentru fiecare persoana.
Alte masuri de stimulare a ocuparii care cresc de la 1 martie
Pe langa indemnizatia de somaj, mai exista si alte stimulente financiare acordate in vederea ocuparii fortei de munca, ale caror valori vor creste de asemenea de la 1 martie 2024:
- Indemnizatia de somaj pentru absolventi (50% din ISR) va creste de la 299 lei la 330 lei lunar
- Prima de insertie pentru absolventii institutiilor de invatamant (de 3 ori ISR) va creste de la 1.794 lei la 1.980 lei
- Subventia acordata angajatorilor care angajeaza tineri cu risc de marginalizare (maximum de 4 ori ISR) va creste de la maximum 2.392 lei la maximum 2.640 lei lunar
- Stimulentul financiar lunar acordat angajatorilor care angajeaza elevi si studenti (50% din ISR) va creste de la 299 lei la 330 lei pentru fiecare persoana incadrata
„Precizam ca aceasta majorare se aplica de la 1 martie si pentru persoanele ale caror drepturi au fost stabilite anterior acestei date„, explica ANOFM.
Cresterea valorii indemnizatiei de somaj si a altor stimulente financiare pentru ocuparea fortei de munca vine in contextul unei inflatii ridicate de 10,4% in 2023. Prin majorarea sumelor acordate, ANOFM incearca sa compenseze impactul scumpirilor asupra somerilor si persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca.
De asemenea, stimulentele sporite au rolul de a incuraja angajatorii sa creeze noi locuri de munca si sa incadreze categorii defavorizate, precum tinerii sau persoanele cu handicap. Cu toate acestea, expertii economici atrag atentia ca majorarile ar putea duce la presiuni suplimentare asupra deficitului bugetar, care este deja destul de mare.
Noua majorare a indemnizatiei de somaj si a altor stimulente financiare are rolul de a proteja persoanele aflate in cautarea unui loc de munca de impactul cresterilor de preturi. Ramane de vazut in ce masura aceste majorari vor reusi sa relanseze piata muncii intr-un context economic dificil, cu o inflatie ridicata si un deficit bugetar important.
Perspectivele nu sunt foarte optimiste, expertii apreciind ca efectul majorarilor va fi unul limitat, in timp ce presiunile asupra bugetului vor fi semnificative. Cu toate acestea, masurile adoptate transmit semnalul ca autoritatile incearca sa sprijine categoriile cele mai vulnerabile in fata valului de scumpiri.