Ultima actualizare: 2 august 2024
Fostul presedinte al Mongoliei a postat recent o harta istorica a tarii sale, amintind in gluma ca intreg teritoriul modern al Federatiei Ruse ar trebui sa revina descendentilor lui Gingis Han.
Acesta a facut declaratia ironica dupa ce a urmarit interviul acordat de Vladimir Putin jurnalistului american Tucker Carlson, in care presedintele rus a vorbit minute intregi despre propria versiune a istoriei Rusiei.
Interviul lui Putin, o „lectie de istorie” controversata
In interviu, Putin a sustinut ca anumite zone care ulterior au devenit parte a Ucrainei au fost transferate Rusiei „din motive inexplicabile” dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial si ca acestea „nu au fost niciodata numite Ucraina”.
La un moment dat, Tucker Carlson l-a intrebat direct: „De ce nu ati luat Ucraina atunci cand ati devenit presedinte in urma cu 24 de ani? Aveti arme nucleare, ei nu. Este pamantul vostru. De ce ati asteptat atat?”.
In replica, Vladimir Putin a evitat sa raspunda, continuand sa depene propria interpretare asupra istoriei si sustinand ca Rusia are „drepturi istorice” asupra Ucrainei.
Fostul presedinte mongol publica o harta ironica
Imediat dupa difuzarea interviului, fostul presedinte al Mongoliei a postat pe contul sau de Twitter o harta istorica a imperiului mongol din vremea lui Gingis Han, care includea intreg teritoriul modern al Rusiei.
Alaturi de harta, el a scris ironic:
Este clar ca fostul presedinte mongol a facut aceasta postare ca o replica ironica la pretentiile istorice ale lui Putin asupra Ucrainei.
Ideea este ca daca Rusia are drepturi de proprietate asupra Ucrainei in baza istoriei sale imperiale, atunci si Mongolia ar putea revendica intreg teritoriul Rusiei, care a facut parte din imperiul mongol.
Invazia mongola – un moment cheie in istoria Rusiei
De altfel, invazia mongola din secolul XIII este considerat un moment decisiv in istoria Rusiei. Armata lui Gingis Han a cucerit o mare parte a teritoriilor populate de slavi.
Statele rusesti de-atunci s-au aflat timp de doua secole sub dominatia mongolilor. Aceasta perioada a accelerat declinul Rusiei Kievene si a dus la consolidarea puterii in nord-estul Rusiei, unde a aparut ulterior statul moscovit.
Deci ideea ca mongolii ar avea „drepturi istorice” la fel de solide precum cele pretinse de Putin nu este deloc absurda.
Desigur, fostul presedinte mongol glumea atunci cand a facut acea postare. Mongolia este o tara pasnica, fara pretentii teritoriale fata de vecini.
Dar ironia sa picanta evidentiaza ridicolul pretentiilor expansioniste ale Rusiei bazate pe interpretari selective ale istoriei.
Ramane de vazut daca Vladimir Putin va comenta afirmatiile ironice ale fostului presedinte mongol sau le va ignora complet. Cert este ca declaratia pune intr-o lumina hilara „lecturile de istorie” ale presedintelui rus.