Ultima actualizare: 2 august 2024
Un cetatean roman a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzat de tradare prin spionaj in favoarea Federatiei Ruse. Conform procurorilor DIICOT, incepand din anul 2022, suspectul a supravegheat obiective militare romanesti si NATO amplasate in apropierea municipiului Tulcea. Acesta a colectat informatii si fotografii privind tehnica militara de lupta si miscarile trupelor in zona de granita cu Ucraina, pe care le-a transmis diplomatilor rusi de la Ambasada Federatiei Ruse din Bucuresti.
Ancheta si arestarea suspectului
Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) a anuntat vineri, 23 mai 2024, retinerea cetateanului roman, cercetat pentru savarsirea infractiunii de tradare. Conform probatoriului administrat in cauza, suspectul a procedat la supravegherea unor obiective militare romanesti sau apartinand NATO, amplasate in proximitatea Tulcei. Acesta a efectuat fotografii privind tehnica de lupta si deplasarile personalului militar in zona de granita cu Ucraina, pe care le-a transmis apoi diplomatilor rusi.
Dupa perchezitii domiciliare, autoritatile au identificat si ridicat mai multe probe in acest caz. Curtea de Apel Bucuresti a dispus ulterior arestarea preventiva a inculpatului pentru o perioada de 30 de zile.
Activitatile judiciare au fost realizate in colaborare cu ofiterii de politie judiciara din cadrul DIICOT, Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate si structurilor subordonate. Actiunea a beneficiat de sprijinul Serviciului Roman de Informatii (SRI), Directiei Generale de Informatii a Apararii din cadrul Ministerului Apararii Nationale si ai Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei „Vlad Țepes”.
Contextul tensionat de securitate in regiune
Arestarea acestui cetatean roman survine in contextul tensiunilor dintre Rusia si NATO, generate de invazia rusa in Ucraina, inceputa in februarie 2022. Amplasarea de trupe si sisteme de armament in apropierea granitelor Romaniei, stat membru al Aliantei Nord-Atlantice, reprezinta o sursa de ingrijorare pentru autoritatile de la Bucuresti.
Conform expertilor in securitate, spionajul rus se intensifica in statele din vecinatatea Ucrainei, in incercarea de a obtine informatii militare si de a destabiliza aliatii occidentali. Cazul cetateanului roman arestat ilustreaza aceste eforturi ale serviciilor secrete ruse de a culege date sensibile despre infrastructura si capabilitatile NATO.
„Activitatile de spionaj ale Rusiei in statele NATO vecine Ucrainei reprezinta o amenintare reala la adresa securitatii regionale. Arestarea acestui cetatean roman demonstreaza vigilenta autoritatilor in combaterea amenintarilor hibride si necesitatea consolidarii masurilor de contraspionaj.„ – a declarat un oficial guvernamental sub rezerva anonimatului.
Consecintele juridice si impactul asupra relatiilor bilaterale
Potrivit Codului Penal roman, infractiunea de tradare prin spionaj se pedepseste cu inchisoare de la 10 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi. Suspectul risca astfel o pedeapsa aspra, in cazul in care vinovatia sa va fi dovedita in instanta.
Pe plan diplomatic, acest caz se asteapta sa genereze noi tensiuni in relatiile deja inrautatite dintre Bucuresti si Moscova, ca urmare a invaziei ruse in Ucraina. Reprezentantii guvernamentali au subliniat ca astfel de actiuni nu vor ramane nesanctionate si ca autoritatile vor actiona ferm impotriva oricaror activitati de spionaj pe teritoriul national.
Sursa: Stirileprotv.ro
Sursa imagini: Getty Images
Subiecte abordate in articol: roman, spionaj, tradare, Rusia, NATO