Ultima actualizare: 2 august 2024
Cancelarul german Olaf Scholz se va intalni vineri, 10 februarie, cu presedintele SUA Joe Biden la Casa Alba. Principalul subiect de discutie va fi sprijinul continuu pentru Ucraina, in contextul in care razboiul cu Rusia se indreapta spre al treilea an.
Aceasta este a treia vizita a cancelarului german Olaf Scholz in SUA de la preluarea mandatului in decembrie 2021. Intalnirea are loc intr-un moment cheie, in conditiile in care:
- Razboiul din Ucraina intra in al treilea an, iar trupele ucrainene duc lipsa de munitii si armament in fata ofensivei rusesti
- UE a deblocat un pachet de 50 miliarde euro ajutor pentru Ucraina pana in 2027, dupa ce Ungaria si-a retras obiectiile
- In SUA exista negocieri intense privind un pachet de asistenta militara de 60 miliarde dolari pentru Ucraina
- Germania si SUA au actionat pana acum in tandem in sprijinirea Ucrainei in conflict
„Asteptam cu nerabdare sa discutam toate modalitatile prin care sa putem continua acest efort”, a declarat un oficial american anonim.
Teme de discutie
Principalele subiecte aflate pe agenda intalnirii Biden-Scholz sunt:
- Reafirmarea angajamentului pentru sustinerea in continuare a Ucrainei. Atat SUA, cat si Germania vor reconfirma sprijinul ferm pentru efortul de razboi al Ucrainei.
- Situatia tensionata din Orientul Mijlociu, in contextul escaladarii conflictului israeliano-palestinian care ameninta regiunea.
- Bugetele alocate apararii si pregatirile pentru summitul NATO din iulie de la Washington. Germania si-a dublat bugetul anual de aparare, ajungand la 2% din PIB.
- Livrarile de armament, in special sistemele de rachete cu raza lunga de actiune. SUA ar putea incuraja Germania sa trimita Ucrainei rachete Taurus.
„Ucraina nu este pregatita sa adere la NATO”, este pozitia ferma a SUA si Germaniei, spre dezamagirea Ucrainei si a tarilor est-europene.
Rolul Germaniei si perspectiva SUA
Cancelarul german a devenit un fel de „lider” in ceea ce priveste sprijinul acordat Ucrainei, din urgenta situatiei geopolitice. Germania este al doilea cel mai mare contributor financiar si militar dupa SUA.
Olaf Scholz se afla insa si sub presiuni interne sa trimita Ucrainei rachete Taurus. El ezita de teama escaladarii conflictului pe teritoriul Rusiei.
Joe Biden l-a „incurajat” in trecut pe Scholz sa se implice mai mult, in special in privinta tancurilor Leopard 2. Daca SUA ar face primul pas la rachetele cu raza lunga, i-ar fi mai usor cancelarului german sa aprobe si el trimiterea de rachete Taurus.
In concluzie
Intalnirea Biden-Scholz va fi decisiva pentru coordonarea in continuare a sprijinului Occidentului pentru Ucraina. Germania depinde insa in mare masura de linia SUA in aceasta privinta. Ramane de vazut care vor fi deciziile celor doi lideri privind noi sanctiuni impotriva Rusiei si livrari de armament greu, inclusiv eventualele rachete Taurus, catre Ucraina.