Ultima actualizare: 2 august 2024
Ecuadorul, o tara mica situata intre Peru si Columbia, a devenit un important centru de tranzit pentru traficul international de cocaina. Aceasta evolutie a dus la o crestere alarmanta a violentei intre gruparile criminale care lupta pentru controlul fluxurilor de droguri.
In ciuda frumusetii sale naturale renumite, Ecuadorul este acum o tara tot mai afectata de razboaiele teritoriale dintre bandele de traficanti de droguri. Orasul portuar Guayaquil a devenit un focar de violenta, iar crima organizata se extinde in intreaga tara.
Privelisti inedite: drogurile au transformat Raul Guayas intr-o autostrada pentru cocaina
Raul Guayas, care trece prin Guayaquil in drumul sau spre Oceanul Pacific, a devenit o importanta ruta de contrabanda pentru cocaina produsa in Columbia si Peru. Sute de tone de cocaina sunt transportate pe apa in fiecare an spre Statele Unite si Europa.
„Accesarea acestei lumi este dificila, dar daca vrei sa intelegi mai multe, trebuie sa mergi la sursa,” spune jurnalistul Matt Rivers.
El a reusit sa obtina un interviu cu liderii unei bande influente din Guayaquil. Acestia i-au explicat ca aliantele lor cu cartelurile mexicane de droguri au schimbat dinamica pietei. Ecuadorienii actioneaza ca intermediari, facilitand transportul si distributia internationala a cocainei.
Adolfo Vásquez, liderul de temut al bandei „Los Choneros”, a evadat din inchisoare
Pe 7 ianuarie 2023, Adolfo Vásquez, liderul bandei ecuadoriene „Los Choneros”, a evadat dintr-o inchisoare de maxima securitate dupa ce a executat o pedeapsa de 34 de ani. Devenit peste noapte cel mai cautat om din Ecuador, presedintele Guillermo Lasso a declarat imediat stare de urgenta si a mobilizat armata pe strazi.
A urmat o explozie de violenta din partea gruparilor criminale, ca mesaj pentru autoritati sa nu se mai implice in afacerile lor:
- Membrii bandei „Los Lagartos” au preluat controlul unui post TV guvernamental
- Au avut loc atacuri armate si jafuri in toata tara
- Mai multe grupari au defilat ostentativ cu arme de foc prin cartiere
„Presedintele ii numeste acum teroristi,” spune Rivers.
Taximetrist rapit pentru ca nu a platit taxa de protectie
Javier, un taximetrist din Guayaquil, a simtit si el impactul razboiului dintre bandele de crima organizata. Dupa ce mai multe luni nu a platit suma ceruta drept „taxa de protectie”, a fost rapit de patru barbati inarhmati in plina zi:
„L-au tinut o zi intreaga, fortandu-i familia sa dea tot ce aveau, 5.000 de dolari economisiti pentru a emigra in SUA, ca sa scape de violenta tot mai mare din Ecuador.”
Astfel de cazuri au devenit frecvente, bandele folosind extorcarea pentru a-si spori profiturile din traficul de droguri.
Nu exista solutii simple pentru reducerea violentei
Desi presedintele Lasso a promis continuarea luptei impotriva crimei organizate, starea de urgenta urmeaza sa expire in cateva saptamani. Pentru liderii cartelurilor care controleaza comertul cu cocaina, evaluat la miliarde de dolari, conflictul abia incepe.
Violenta extrema nu va disparea atat timp cat cererea pentru cocaina ramane mare in SUA si Europa, furnizand incentiva financiare enorme pentru controlul rutelor de transport. Iar Ecuadorul este prins la mijloc, transformat intr-un camp de lupta pentru bandele inarmate.
Guvernele lumii trebuie sa abordeze problema de la radacina, prin programe cuprinzatoare de prevenire a consumului de droguri si de tratament al dependentelor. Altfel, valul de sange nu va inceta curand in aceasta tara frumoasa dar sfasiata de razboiul cocainei.