Ultima actualizare: 2 august 2024
Centrala nucleara Fukushima-1 din Japonia a suferit marti, 7 februarie, o scurgere de apa contaminata radioactiv in timp ce rezervoarele oprite erau curatate. Angajatii companiei Tokyo Electric Power (TEPCO) au descoperit ca zece supape ramasesera deschise in timp ce apa era pompata printr-un sistem de tratare.
Aproximativ 5,5 tone de apa contaminata cu cesiu si strontiu au curs in sol, potrivit TEPCO. Desi o parte semnificativa ar fi fost absorbita, monitorizarea initiala nu a aratat scurgeri in canalele din apropiere.
Compania apreciaza ca apa ar fi putut avea pana la 22 de miliarde de becquereli de substante radioactive. Zona a fost declarata interzisa in timp ce solul este colectat si analizat.
O simpla eroare sau un semn al degradarii rapide?
Oficialii minimalizeaza incidentul, apreciind ca este vorba despre o eroare tehnica. Dar altii se tem ca scurgerea indica degradarea sistemelor de siguranta ale centralei avariate in urma cu 12 ani.
„Scurgerile de acest fel nu ar trebui sa se intample. Ele indica faptul ca lucrurile se inrautatesc rapid acolo”, a declarat Shaun Burnie, un expert nuclear senior la Greenpeace Germania.
Chiuveta radioactiva de la Fukushima este un semn al vulnerabilitatii continue a instalatiilor avariate, in ciuda eforturilor de curatare. Sistemele nuclearului sunt expuse elementelor de peste un deceniu, iar riscul de noi accidente creste.
Centrala blestemata
Fukushima-1 a intrat in istorie ca scena celui mai grav accident nuclear dupa Cernobal. In martie 2011, un cutremur masiv urmat de un tsunami au distrus reactoarele, cauzand 3 topituri complexe.
„A fost nebunie totala. Vedeam exploziile si stiam ca suntem complet neputinciosi”, povesteste Tanaka Hiroshi, un pompier care a actionat la fata locului.
Mii de oameni au murit in valurile uriase sau in evacuarea haotica ce a urmat. Alte sute de mii au fost stramutate definitiv, iar terenuri intinse au devenit improprii pentru locuit.
Eforturile de curatare continua si costa Japonia miliarde de dolari in fiecare an. Dar rezultatele sunt modeste. Cancerul tiroidian in randul copiilor din regiune a explodat, iar pestii si fructele de mare sunt contaminate.
O rana deschisa
Chiar si acum, peste 10 ani mai tarziu, Fukushima-1 ramane o rana deschisa pentru Japonia. Scurgeri si accidente continua sa se produca. Iar specialistii nu se asteapta la inchiderea centralei mai devreme de 2050-2070.
Criticii acuza neglijenta si incompetenta companiei TEPCO in gestionarea deseurilor radioactive. Ei considera ca planul de a arunca milioane de tone de apa in ocean este iresponsabil si periculos.
„TEPCO nu a invatat nimic din aceasta tragedie”, spune Takahashi Hideki, un lider local care militeaza pentru inchiderea definitiva a centralei. „Atata timp cat profitul este prioritar, vom fi permanent in pericol„.
Ramane de vazut daca incidentul din 7 februarie va determina autoritatile sa ia masuri mai ferme de control si securizare a sitului Fukushima. Sau daca Japonia va continua sa ignore vulcanul radioactiv ce ticaie in coasta ei.
Concluzie
Accidentul nefericit de la Fukushima continua sa produca ecouri si dupa 12 ani. Scurgerea recenta de apa contaminata indica starea precara a sistemelor de siguranta si riscul sporit de noi deversari. Ramane de vazut cat timp va mai reprezenta centrala o rana deschisa pentru Japonia si intreaga regiune.