Ultima actualizare: 2 august 2024
Parlamentul Serbiei ar urma sa tina marti, 06.02.2024, prima sesiune dupa alegerile parlamentare din decembrie 2023, la cateva saptamani dupa ce alegerile litigioase au fost afectate de acuzatii de frauda electorala.
Presedintele sarb Aleksandar Vucic si partidul sau aflat la putere, Partidul Progresist Sarb (SNS), au fost acuzati de opozitie si observatori internationali ca au falsificat rezultatele alegerilor parlamentare din luna decembrie.
Comisia Electorala Centrala a anuntat o victorie zdrobitoare a partidului lui Vucic, cu aproape 47% din voturi. Insa au existat numeroase nereguli semnalate in timpul scrutinului, precum cumpararea de voturi, umplerea urnelor de vot si votul ilegal al cetatenilor neinregistrati din Bosnia.
Mii de protestatari au iesit in strada in Belgrad, incercand sa ia cu asalt primaria capitalei. Dar instanta suprema a respins contestatiile opozitiei de anulare a votului. Criticile la adresa procesului electoral au venit si din partea unor guverne occidentale, ingrijorate pentru democratia si libertatile din Serbia.
Detalii despre rezultatul alegerilor si acuzatiile de frauda
Conform rezultatelor anuntate de autoritati, partidul presedintelui Vucic (SNS) a obtinut un procent de 46,75% din voturile parlamentare. In timp ce principala formatiune de opozitie, Alianta pentru Serbia, condusa de Miroslav Aleksic, a strans doar 23,66% din voturi.
“Prezenta masiva a observatorilor occidentali si a organizatiilor pentru drepturile omului reprezinta un semnal de alarma in privinta climatului politic tensionat din Serbia”, a declarat organizatorul misiunii de observare electorala din partea OSCE.
Monitorii internationali au semnalat grave neregularitati, printre care:
- Cumpararea de voturi in special in zonele rurale
- Umplerea urnelor de vot in favoarea partidului de guvernamant
- Votul cetatenilor neinregistrati din Bosnia care au participat ilegal in numar mare la scrutinul din Belgrad
Opozitia a concentrat criticile asupra fraudelor de la alegerile municipale din Belgrad, unde au existat curse stranse. Ei au acuzat administratia ca permite ilegal alegatorilor neinregistrati din Bosnia sa voteze in capitala Serbiei.
Proteste masive anti-Vucic in Serbia
Ca urmare a acuzatiilor de frauda electorala, mii de sarbi au iesit in strada pentru a protesta impotriva lui Vucic si a partidului sau. Cel mai amplu miting de amploare a avut in Belgrad, fiind organizat chiar in fata primariei capitalei.
“Mii de cetateni au incercat sa ia cu asalt cladirea primariei din Belgrad in semn de protest fata de frauda electorala. Fortele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene si tunuri cu apa pentru a dispersa protestatarii revoltati.”
Opozitia a incercat fara succes sa invalideze rezultatele alegerilor prin instantele de judecata. Curtea Suprema a Serbiei a respins contestatiile depuse pentru anularea votului.
Reactii internationale la situatia din Serbia
Situatia tensionata din Serbia dupa alegerile controversate a atras atentia si ingrijorarea unor guverne occidentale, dar si a Parlamentului European.
Marea Britanie si-a exprimat ingrijorarea fata de „derapajele democratice” din Serbia si a cerut o ancheta amanuntita a neregulilor semnalate.
“Solicitam autoritatilor de la Belgrad sa demareze rapid o investigatie corecta si transparenta a tuturor acuzatiilor de frauda electorala”, a transmis purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe al Marii Britanii.
De asemenea, Parlamentul European urmeaza sa adopte o rezolutie privind frauda electorala din Serbia. Acest demers a starnit critici dure din partea premierului sarb Ana Brnabic, care considera ca eurodeputatii sustin in mod abuziv agenda opozitiei.
Perspective si pasi urmatori
Ramane de vazut care va fi pozitia partidelor de opozitie in noul Parlament sarb, avand in vedere acuzatiile grave de frauda electorala. Liderii Aliantei pentru Serbia au facut declaratii contradictorii, amenintand ca vor boicota sesiunile legislative sau dimpotriva, ca isi vor intensifica protestele in sala de sedinte.
Cert este ca legitimitatea presedintelui Vucic si a majoritatii parlamentare a partidului sau (SNS) va fi pusa la indoiala atat pe plan intern, cat si pe plan extern. Persista acuzatiile privind derapajele autoritare si antidemocratice, ceea ce va tensiona si mai mult relatia Serbiei cu Uniunea Europeana si SUA.