Ultima actualizare: 2 august 2024
Europa a fost zguduita de protestele continue ale fermierilor care au blocat drumuri cheie – cheia pentru transportul de alimente si bunuri in intreaga Uniune Europeana.
Rezistenta in crestere
Manifestatiile au loc inaintea alegerilor europene din acest an. Rezistenta la revizuirea ecologica a crescut in mod constant, inclusiv din partea Partidului Popular European, grupul politic centru-dreapta din care face parte si presedintele Comisiei Europene.
Miscarea de a oferi concesii fermierilor ar fi vazuta ca o abatere majora de la planurile ecologice initiale ale blocului.
Agricultura a fost vazuta ca „una dintre zonele de baza pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera pana in 2040”, conform unui proiect de plan al Comisiei Europene.
Planul prevedea ca politicile ar trebui acum sa abordeze intregul sector alimentar mai degraba decat fermele care reprezinta aproximativ 10% din emisiile UE.
UE renunta la propunerea privind pesticidele
Presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat marti ca executivul UE si-a retras propunerea anti-pesticide in inca o concesie pentru fermieri dupa saptamani de proteste care au blocat capitalele majore si arterele economice vitale din intreaga uniune de 27 de state.
Desi propunerea zacea in institutiile UE de mai bine de doi ani, miscarea presedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost cel mai recent indiciu ca blocul este dispus sa sacrifice prioritatile de mediu pentru a-si pastra comunitatea agricola de partea sa.
Fermierii au insistat ca masuri precum cea privind pesticidele nu ar face decat sa sporeasca povara birocratica si sa-i tina departe de ferme, adaugand la decalajul de pret dintre produsele lor si importurile ieftine produse de fermierii straini fara poveri similare.
Concesii politice UE in urma protestelor
Decizia de a retrage propunerea privind pesticidele a reprezentat cel mai recent act de autocenzura politica a UE ca reactie la protestele care le-au afectat viata de zi cu zi a zeci de milioane de cetateni ai UE si au costat afacerile zeci de milioane de euro din cauza intarzierilor de transport.
Potrivit mult-laudatului sau Pact Ecologic European, UE si-a propus o reducere de 50% a utilizarii generale a pesticidelor si a altor substante periculoase pana in 2030.
Propunerea a fost criticata atat de ecologisti, care au sustinut ca ar fi insuficienta pentru atingerea obiectivelor de sustenabilitate, cat si de grupuri agricole care au insistat ca ar fi de nerealizat si i-ar alunga pe fermieri din afaceri.
Decizia de a retrage propunerea privind pesticidele a reprezentat cea mai recenta incercare de auto-pedepsire politica a UE ca raspuns la proteste. Blocada pe centrele de distributie a supermarketurilor a lasat rafturile goale in Bruxelles, in timp ce mai multe persoane au fost ranite in accidente de circulatie cauzate de protestele fermierilor in Olanda.
Obiectivele climatice ale UE si emisiile din agricultura
UE si-a propus sa ajunga la neutralitatea emisiilor de carbon pana in 2050, cu un prim pas de reducere a emisiilor cu 55% comparativ cu nivelurile din 1990 in urmatorii sase ani.
Wopke Hoekstra, comisarul UE pentru clima, a avertizat luna trecuta ca blocul trebuia sa se asigure ca „afacerile noastre raman competitive, exista o tranzitie justa”.
Unsprezece state membre ale UE, inclusiv Franta, Germania si Spania, au facut ecoul apelului intr-o scrisoare adresata Bruxelles-ului, cerand o „tranzitie echitabila si justa” care „sa nu lase pe nimeni in urma, in special pe cei mai vulnerabili cetateni”.
In concluzie, UE se confrunta cu proteste masive din partea fermierilor si a fost fortata sa revina asupra unor obiective ambitioase privind reducerea emisiilor in agricultura. Cu toate acestea, presiunile climatice raman, iar gasirea unui echilibru intre sustenabilitate, securitate alimentara si sustinerea fermierilor va fi o provocare majora. Alegerile europene vor testa si mai mult sprijinul public pentru agenda verde a UE.