Ultima actualizare: 2 august 2024
La inceputul acestui an, seful guvernului japonez, Fumio Kishida, a facut o declaratie urgenta: a declarat ca autoritatile sunt pregatite sa faca fata provocarii demografice grave cu care se confrunta tara.
„Ne aflam chiar pe marginea abisului. Ne confruntam cu o intrebare critica: suntem capabili sa ne pastram structura sociala?” – a subliniat Kishida.
Potrivit ultimului Raport privind dezvoltarea umana publicat de Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare in 2022, Japonia se afla cu mandrie pe locul 19 din 191 de natiuni in Indicele de dezvoltare umana – o pozitie excelenta! Țara prezinta realizari impresionante in domenii precum nivelul de trai, alfabetizarea, educatia si speranta de viata.
Dar de ce cetatenii dintr-o tara atat de dezvoltata intarzie sa se casatoreasca si sa aiba copii?
Raspunsul poate fi dat de transformarile sociale profunde, care, desi au avut efecte favorabile asupra multor aspecte ale vietii, au produs unele consecinte destul de neasteptate, inclusiv cele demografice.
Printre factorii care au provocat aceste schimbari, merita sa fie evidentiati:
- transformarea rolurilor traditionale ale barbatilor si femeilor,
- schimbarea prioritatilor de viata in favoarea carierei,
- cresterea incertitudinii economice,
- cresterea problemelor de izolare sociala si de singuratate.
Progresul economic si inovatiile tehnologice si-au jucat, de asemenea, rolul, oferind indivizilor mai multa libertate si mai multe posibilitati de realizare personala, ceea ce duce adesea la amanarea cresterii sau la abandonul parental.
Mediile sociale si realitatea virtuala ofera forme alternative de comunicare si divertisment care pot inlocui relatiile umane reale si legaturile familiale. Astfel de schimbari in mediul sociocultural creeaza o noua dinamica sociala in care familia traditionala nu mai este singura sau chiar cea preferata de multi japonezi.
Astfel, Kishida si guvernul sau se confrunta cu provocarea de a stimula nu doar fertilitatea, ci si de a reforma structurile si politicile sociale pentru a se adapta la schimbarile de viziune asupra familiei, muncii si spatiului personal in Japonia contemporana.
Cateva statistici
In 2024, populatia Japoniei va fi de 122,4 milioane de locuitori – cu 600.000 mai putini decat in anul precedent, considerat cel mai mare declin demografic din istoria tarii.
Ministerul Afacerilor Administrative si al Comunicatiilor confirma ca numarul japonezilor a scazut pentru al 14-lea an consecutiv. Rata scazuta record a natalitatii, de 770.000, este mult sub nivelul record al ratei de deces, de peste 1,57 milioane. Numarul nou-nascutilor in Țara Soarelui Rasare pentru prima jumatate a anului 2023 a scazut cu 3,6% fata de anul precedent, ajungand la 371.052.
Aceste cifre includ copiii expatriati nascuti in Japonia.
Cultura moderna lucreaza impotriva Japoniei
Tendintele moderne au un impact vizibil asupra aspectelor traditionale ale culturii japoneze, in special asupra rolului femeilor. Perceputa anterior ca un stalp al gospodariei si un simbol al statutului pentru sotul ei, femeia moderna din Japonia isi alege din ce in ce mai mult propria cale.
Influentate de miscarile feministe globale, rolurile de gen sunt in curs de transformare: aceste schimbari le determina pe femeile japoneze sa urmeze din ce in ce mai mult cariere profesionale, amanand sau abandonand cu totul maternitatea, ceea ce agraveaza situatia demografica a tarii, cu o imbatranire accelerata a populatiei si o scadere a fortei de munca.
Barbatii din Japonia se vad, de asemenea, confruntati cu o alegere: dedicarea in cariera sau responsabilitatile familiale. Programele de lucru epuizante, asteptarile angajatorilor si cultura corporatista lasa putin loc pentru o viata personala.
Valorile traditionale, cum ar fi sarguinta, modestia, datoria si ierarhia, sunt intarite de presiunile societatii, obligandu-i pe barbatii japonezi sa se inece in munca si sa suporte in tacere stresul si oboseala. Lipsa de echilibru intre viata profesionala si cea privata duce la epuizare morala si epuizare, afectand atat sanatatea fizica, cat si cea mentala a natiunii.
La aceasta se adauga aspectul economic: costul ridicat al vietii in Japonia, in special in marile orase, face ca planificarea familiala sa fie si mai dificila si mai costisitoare. Combinatia dintre asteptarile sociale, etica muncii si barierele financiare creeaza obstacole in calea crearii si mentinerii structurilor familiale traditionale, ceea ce, la randul sau, exacerbeaza criza demografica.
Hikki: o problema personala si o catastrofa sociala
Specificitatea culturii japoneze, asteptarile socioculturale si impactul progresului tehnologic au dat nastere unui fenomen care a devenit cunoscut sub numele de recluziune voluntara sau hikikomori.
Acest termen este utilizat pentru a descrie persoanele care cauta sa isi maximizeze izolarea sociala; acest fenomen reprezinta o problema complexa si presanta in societatea moderna.
Hikikomori (sau hikki) isi petrec cea mai mare parte a timpului acasa, evitand contactul cu lumea exterioara si situatiile care le provoaca stres si anxietate. Este foarte usor sa devii un hikikomori in zilele noastre, datorita dezvoltarii tehnologiei moderne si a schimbarilor in stilul de viata.
Munca la distanta, capacitatea de a comunica prin intermediul retelelor de socializare, cumparaturile online si alte inovatii permit unei persoane sa isi duca viata de zi cu zi fara sa paraseasca peretii locuintei sale. Prin urmare, hikikomori pot mentine un anumit grad de socializare fara a parasi zona de confort.
Statisticile arata ca varsta medie a hikikomori este de 31 de ani, ceea ce reprezinta un motiv de ingrijorare pentru demografi si sociologi: fenomenul este o problema demografica atat de grava incat poate avea un impact negativ asupra structurii si starii societatii in ansamblu.
Lupta inegala impotriva cursului natural al evenimentelor
Autoritatile iau masuri decisive pentru a depasi tendinta demografica negativa care a cuprins tara. La inceputul anului 2023, Ministerul Sanatatii, Muncii si Protectiei Sociale din Japonia a prezentat un raport care arata ca in 2022 s-au nascut doar 799.700 de copii in tara, cel mai mic numar de cand tara a lansat raportarea statistica in 1889. Acest lucru a provocat ingrijorare serioasa pentru autoritati.
In aprilie 2023, a fost infiintata o Agentie specializata pentru copii si familii, in valoare de 36 de miliarde de dolari, pentru a combate fertilitatea, violenta si saracia in randul copiilor si al familiilor.
Sunt planificate cresteri semnificative ale cheltuielilor pentru copii pentru a atinge un nivel de sprijin social comparabil cu cel al Suediei pana in 2024. Pe langa imbunatatirea politicilor sociale, Japonia intentioneaza sa relaxeze legile stricte privind migratia pentru a atrage lucratori straini calificati, ceea ce ar trebui sa contribuie la diversificarea populatiei si la sustinerea economiei.
Aceste masuri au dat deja rezultate: numarul rezidentilor straini a crescut la aproape 3 milioane, iar pana in 2070 se preconizeaza ca ponderea strainilor ar putea ajunge la 10% din populatia totala a tarii.
Surse:
- Japan’s population fell by 800,000 last year as demographic crisis accelerates
- Japan’s Population Crisis Nears Point of No Return
- Japan births fall to record low as population crisis deepens
- Japan demographic – IISS