Ultima actualizare: 2 august 2024
Autoritatile au decis majorarea substantiala a amenzilor pentru persoanele care tulbura linistea publica prin petreceri, muzica la volum ridicat sau alte activitati zgomotoase, indiferent de ora.
Noile sanctiuni ajung pana la 12.000 de lei, in caz de recidiva, si vizeaza descurajarea unui comportament din ce in ce mai frecvent, care afecteaza viata locuitorilor. De asemenea, vor fi dublate amenzile pentru anumiti comercianti care incalca deciziile privind restrictiile de functionare.
De ce a fost nevoie de aceste masuri
Conform initiatorilor proiectului legislativ, tulburarea linistii publice a devenit una dintre problemele majore care afecteaza viata de zi cu zi a romanilor. „Zgomotul si comportamentul deranjant sunt din ce in ce mai frecvente in locurile publice si in vecinatati”, se arata in expunerea de motive.
Oamenii sunt deranjati in permanenta de petreceri zgomotoase, muzica la maxim, lucrari edilitare sau alte activitati care le tulbura somnul si odihna. Amenzile existente in prezent pentru astfel de fapte sunt insa prea mici pentru a avea efect disuasiv.
Amenzi de pana la 12.000 lei pentru tulburarea linistii publice
Initial, senatorii propuneau dublarea tuturor sanctiunilor pentru nerespectarea linistii publice. In final insa, in comisiile de specialitate s-a decis majorarea amenzilor doar in anumite cazuri si situations, dupa cum urmeaza:
- Amenzi de la 4.000 lei la 6.000 lei pentru organizarea de petreceri private cu muzica la intensitate ridicata, in corturi sau alte structuri, in zone rezidentiale.
- De la 1.000 lei la 2.000 lei pentru nerespectarea orelor de liniste (22:00 – 8:00 si 13:00 – 14:00) prin producerea de zgomote sau folosirea de aparatura la intensitate mare.
- Amenzi de pana la 12.000 lei, in cazul in care se repeta in interval de 3 zile organizarea de petreceri private zgomotoase in zone rezidentiale.
Comerciantii, obligati sa respecte restrictiile
Noi prevederi legislative stabilesc si amenzi duble pentru agentii economici care nu respecta masurile de suspendare dispuse de autoritati, ca sanctiune pentru anumite incalcari ale legii.
Printre contraventiile vizate se numara servirea de alcool in afara programului, acceptarea practicarii proxenetismului in incinta localurilor, vanzarea de alcool minorilor sau tulburarea linistii publice.
Ramane de vazut care va fi impactul concret al noilor reglementari privind cresterea amenzilor pentru tulburarea linistii publice.