Ultima actualizare: 2 august 2024
Posibila comasare a alegerilor europarlamentare cu cele locale a starnit reactii contradictorii in spatiul public. Marius Budai, presedintele PSD Botosani, considera insa ca o astfel de masura ar putea fi benefica pentru participarea democratica.
Intr-un interviu acordat miercuri, Budai a precizat ca aceasta comasare „nu ar afecta democratia”, asa cum fac criticii sa pretinda, deoarece se practica deja in mai multe tari europene fara probleme. „Democratia nu a murit nici in Germania, nici in Italia, nici in Belgia, Irlanda si alte state UE unde se comaseaza alegerile locale cu cele europarlamentare”, a declarat politicianul.
De ce ar creste participarea la vot?
Conform lui Budai, principalul argument in favoarea comasarii este acela ca ar determina mai multi cetateni sa iasa la vot.
„Vom avea o participare mai larga la vot, ceea ce este in beneficiul democraţiei”, a precizat el. „O participare mai mare inseamna mai multa legitimitate pentru cei aleşi”.
Deputatul PSD considera ca o prezenta crescuta la vot nu ar fi pe placul unor partide ca AUR si USR, care „se tem de o participare mai mare la vot”. El sustine ca aceste formatiuni „mizau pe absenta, nu pe participare”.
Budai respinge si argumentul conform caruia alegatorii nu ar fi suficient de inteligenti pentru a face diferenta intre problemele locale si cele europene atunci cand voteaza:
„Cei care contesta comasarea alegerilor ii desconsidera pe alegatori. Ei spun ca alegatorii nu sunt capabili sa distinga intre tematica locala şi cea europeana. Cu alte cuvinte, alegatorii nu ar fi suficient de inteligenţi sa faca aceasta deosebire”.
Reactii favorabile si nefavorabile in spatiul public
Ideea comasarii voturilor pentru 2024 a fost lansata de presedintele PSD, Marcel Ciolacu, si pusa in discutie de Klaus Iohannis, care a declarat ca „nu este impotriva”. Alti lideri politici insa resping varianta, precum copresedintele Aliantei USR-PLUS, Dacian Ciolos.
Ramane de vazut daca o astfel de modificare va fi adoptata sau nu. Cert este ca subiectul a generat un val de controverse, iar argumentele pentru si impotriva merita luate in considerare cu atentie. In final, prioritar ar trebui sa fie interesul cetatenilor si sanatatea democratiei.
Recapituland, posibila comasare a alegerilor europarlamentare si locale pentru 2024 este intens dezbatuta in ultima perioada. Conform social-democratilor, masura ar putea creste participarea la vot. Alte partide insa resping ideea, motivand ca ar crea confuzie in randul alegatorilor. Ramane de vazut care varianta se va impune. Cert este ca tema merita o analiza atenta, pentru a identifica cea mai buna solutie pentru cetateni si democratia romaneasca.