Ultima actualizare: 2 august 2024
Comisia Europeana a propus marti o serie de norme actualizate menite sa consolideze cadrul legal pentru prevenirea si combaterea abuzului sexual asupra copiilor, inclusiv online. Noile prevederi raspund provocarilor tot mai complexe ale erei digitale si urmaresc sa inchida lacunele legislative exploatate de infractori.
O problema in crestere alarmanta
Datele arata ca abuzul sexual asupra copiilor este un flagel in crestere accelerata: s-a raportat o crestere de 50% a numarului de cazuri intre 2020 si 2022, ajungand la 1,5 milioane. Acesta este motivul pentru care Comisia Europeana a propus o revizuire cuprinzatoare a Directivei din 2011 privind lupta impotriva abuzului sexual asupra copiilor.
„Avand in vedere viteza mare de dezvoltare a erei digitale, trebuie neaparat sa ţinem pasul”, a declarat Ylva Johansson, comisarul european pentru afaceri interne. Noul cadru legal va fi adaptat provocarilor viitoare, pentru a nu necesita actualizari ori de cate ori apar noi tehnologii.
Noi definitii extinse pentru materialele ilegale generate de AI
Una dintre principalele noutati este extinderea definitiei abuzului sexual asupra copiilor pentru a include si materiale precum:
- Deepfake-uri si continut generat de inteligenta artificiala
- Transmisiuni video live ale actelor de abuz
- Distribuirea unor „manuale pentru pedofili” – instructiuni despre cum sa racolezi si sa abuzezi copii
Doar 2 state membre UE incriminau pana acum aceste „manuale pentru pedofili”. Directiva actualizata le va interzice in intreg blocul comunitar.
Termen mai lung de raportare a abuzurilor
O alta prevedere importanta este prelungirea termenului de prescriptie pentru raportarea abuzurilor. Astfel, victimele vor avea la dispozitie mai mult timp pentru a depune plangere, iar faptasii vor putea fi adusi in fata justitiei.
Pentru cele mai grave infractiuni sexuale impotriva copiilor, termenul va fi de minimum 30 de ani de la implinirea majoratului victimei.
Exemplul unei patinatoare abuzate timp de 2 ani
Comisarul Ylva Johansson a dat exemplul unei tinere patinatoare pe gheata abuzata sexual timp de 2 ani de antrenorul ei. Aceasta a reusit sa vorbeasca despre traumele indurate abia dupa 30 de ani, din cauza efectelor psihologice.
Insa plangerea penala nu a mai putut fi depusa din cauza termenului de prescriptie expirat. Noul cadru legal va preveni astfel de cazuri in viitor.
Urmatorii pasi legislativi
Propunerea Comisiei Europene privind revizuirea directivei va intra acum in dezbaterea Parlamentului European si a Consiliului UE. Procesul legislativ ar putea dura cateva luni, avand in vedere si apropierea alegerilor europarlamentare din iunie 2024.
O separare clara de propunerea privind scanarea mesajelor private
E important de mentionat ca aceasta propunere este distincta de cea controversata privind obligarea furnizorilor de servicii online sa scaneze toate comunicarile private in cautarea continutului ilegal.
Directiva actualizata se refera strict la extinderea cadrului legal pentru definirea si sanctionarea diferitelor forme de abuz sexual asupra copiilor. Nu impune obligatii de scanare proactiva sau supraveghere in masa.
In concluzie, noile norme aduse directivei UE privind combaterea abuzului sexual asupra copiilor vin in intampinarea provocarilor tot mai complexe ale mediului online. Lacunele legislative sunt astfel inchise pentru a nu lasa loc de interpretare infractorilor.
Revizuirea extinde definitia abuzului sexual asupra copiilor, creste termenul de prescriptie pentru raportarea faptelor si harmonizeaza pedepsele in intreaga Uniune Europeana. Ramane de urmarit procesul legislativ in lunile urmatoare.