Ultima actualizare: 2 august 2024
Potrivit unui studiu realizat de publicatia Novaia Gazeta Evropi si citat de Meduza, autoritatile instalate de Rusia in teritoriile ucrainene ocupate au declarat aproximativ 13.300 de case si apartamente drept „proprietati fara proprietar” si intentioneaza sa le confisteinteresului statului rus. Aproape jumatate dintre aceste locuinte au fost identificate in acest an.
Locuinte „fara proprietar” in orase recent ocupate
Potrivit anchetei, desi autoritatile pro-ruse promit ca vor confisca doar locuintele parasite de ani de zile, 77,5% dintre imobilele declarate „fara proprietar” se afla in orase precum Mariupol, Melitopol si Svatovo, recent capturate de trupele ruse in primavara anului 2022.
Angajatii administratiilor de ocupatie sunt responsabili pentru identificarea acestor proprietati. Publicatia afirma ca acestia se concentreaza in special asupra locuintelor situate in zone centrale sau de-a lungul arterelor principale din orase, sugerand ca exista suspiciuni privind exploatarea personala a acestor confiscari.
„In listele publicate de administratie, atrage atentia amplasarea acestor proprietati: doar centrale sau langa arterele principale de la periferie. Fara zone din linia intai sau dezavantajoase in ceea ce priveste dezvoltarea locuintelor. Acest lucru ii face pe locuitori sa se gandeasca la nationalizarea proprietatilor de la refugiati, pentru castig personal”, a declarat un locuitor din Gorlovka pentru Novaia Gazeta Evropi.
Proprietarii fugiti de razboi, tinta confiscarilor
Practic, sunt considerate „fara proprietar” apartamentele si casele ale caror proprietari au fugit de razboi in Rusia, Ucraina sau alte tari, se arata in studiu. Un locuitor al autoproclamatei Republici Populare Donetk, care lupta de mai bine de doi ani de partea rusilor, a aflat recent ca apartamentul sau a fost declarat „fara proprietar” si risca sa fie nationalizat.
Pentru a-si pastra drepturile asupra proprietatilor, rezidentii regiunilor ocupate trebuie sa locuiasca efectiv acolo, sa plateasca utilitatile si sa inregistreze locuintele in Registrul Unificat Imobiliar de Stat al Rusiei – conditii imposibil de indeplinit pentru refugiatii de razboi, conform martorilor intervievati.
Numarul mare de locuinte declarate „fara proprietar” in teritoriile ocupate sugereaza ca regimul rus incearca sa profite de razboiul declansat in Ucraina prin exproprieri imoroprietatiilor civile.
In ciuda declaratiilor autoritatilor pro-ruse ca vor confisca doar locuintele parasite de mult timp, ancheta dezvaluie o campanie sistematica de nationalizare a proprietatilor imobiliare ale civililor ucraineni, multi dintre ei fiind nevoiti sa-si paraseasca casele din cauza invaziei militare ruse. Intr-o perioada in care milioane de ucraineni si-au pierdut locuintele din cauza distrugerilor provocate de razboi, confiscarea proprietatilor de catre regimul rus reprezinta un abuz suplimentar la adresa populatiei civile.
Sursa imagini: Facebook
Subiecte abordate in articol: Rusia, Ucraina, razboi, confiscari imobiliare