Ultima actualizare: 2 august 2024
Alegerile din 2024 se anunta a fi unul dintre cele mai aglomerate scrutinuri electorale din istoria recenta a Romaniei. Conform unor surse politice citate in exclusivitate de Antena 3 CNN, exista un scenariu conform caruia turul doi al alegerilor prezidentiale s-ar putea desfasura concomitent cu alegerile parlamentare, la inceputul lunii decembrie 2024.
Motivele deciziei de comasare a alegerilor
Aceasta decizie ar veni din partea liderilor coalitiei aflate la guvernare, Marcel Ciolacu (presedintele PSD) si Nicolae Ciuca (presedintele PNL), si ar avea la baza dorinta de a tine sub control curentul extremist si anti-european din societatea romaneasca.
Deja exista o hotarare de guvern care prevede comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale, in data de 9 iunie 2024. Insa, odata cu decizia de a organiza turul doi al prezidentialelor simultan cu parlamentarele, calendarul electoral al anului 2024 ar include:
- 9 iunie – alegeri europarlamentare si locale
- decembrie (inceput) – turul II al prezidentialelor + parlamentare
Aceasta aglomerare a scrutinelor electorale nu este privita cu ochi buni de toata lumea. Unii experti atrag atentia ca alaturarea alegerilor locale de cele europarlamentare inseamna o prelungire a mandatelor actualilor alesi locali cu 3 luni, perioada in care acestia ar ramane „in asteptare”, desi tehnic ar fi expirat mandatul.
Alegerile din 2024 vor fi extrem de importante pentru configuratia politica a Romaniei in urmatorii ani. Se vor alege atat presedintele tarii, cat si componenta Parlamentului si structura administratiei locale. De asemenea, vor fi desemnati si europarlamentarii romani pentru legislatura 2024-2029.
In acest context, liderii PNL si PSD cauta variante prin care sa-si maximizeze sansele de victorii pe linie. Iar una dintre metode este combinarea alegerilor intr-un „pachet” care sa mobilizeze nucleul dur de sustinatori ai celor doua partide.
Opinii pro si contra pentru comasarea alegerilor
Argumente PRO comasare:
- costuri reduse pentru organizarea scrutinelor
- prezenta mare la vot, prin mobilizarea sustinatorilor partidelor mari
- sanse mai mari de victorii pentru PSD si PNL
Argumente CONTRA:
- prelungirea mandatelor actualilor alesi locali
- confuzie in randul alegatorilor
- dificultatea de a face campanie pentru atatea tipuri de alegeri simultan
Consecintele combinarii alegerilor europarlamentare si locale
Aceasta combinare a scrutinelor va avea insa un efect secundar important:
Prevederile legale nu permit scurtarea mandatelor alesilor locali actuali. Prin urmare, intre data alegerilor (9 iunie 2024) si momentul validarii noilor mandate vor trece 2-3 luni, perioada in care vechii edili isi vor prelungi interimar activitatea.
Aceasta situatie ar putea crea dificultati de adaptare si disfunctionalitati administrative, avand in vedere ca vechii alesi nu vor mai avea legitimitate politica si ar putea ezita in luarea unor decizii majore, stiind ca oricum vor fi inlocuiti in scurt timp.
Pe de alta parte, specialistii in legislatie electorala sustin ca 3 luni nu reprezinta un termen exagerat pentru validarea noilor mandate si tranzitia autoritatilor locale. Astfel, impactul combinarii europarlamentarelor cu localele nu ar fi atat de puternic pe termen scurt.
Aglomerarea calendarului electoral din 2024 pune partidele traditionale intr-o postura favorabila, permitand mobilizarea facila a nucleului dur de votanti. Insa confuzia generata in randul electoratului mai putin implicat politic risca sa duca la scaderea prezentei la vot sau chiar la rezultate contradictorii intre tipurile de scrutine.
Cert este ca anul electoral 2024 va reprezenta un moment definitoriu pentru evolutia pe termen mediu si lung a scenei politice din Romania. Iar jocurile de culise pentru maximizarea sanselor electorale sunt deja in toi, dupa cum o demonstreaza si ideea comasarii prezidentialelor cu parlamentarele.
Ramane de vazut in ce masura alegatorii romani vor intelege mesajele politice, vor reusi sa faca alegeri informatei n cadrul unui calendar electoral extrem de incarcat si vor participa efectiv la desemnareaviitorului presedinte, a europarlamentarilor, a parlamentarilor si a edililor locali.