Ultima actualizare: 2 august 2024
Europarlamentarul Corina Creţu a anunţat vineri, 10 februarie 2024, ca Executivul European a aprobat doua scheme de sprijin financiar in valoare totala de 300 de milioane de euro pentru agricultorii romani care se zbat sa supravieţuiasca pe fondul razboiului care macina Ucraina şi economia intregii Europe.
Schema de 241 de milioane de euro va ajunge la producatorii de cereale de iarna şi rapiţa care se confrunta cu o lipsa acuta de lichiditaţi, in timp ce programul de 56 de milioane de euro este dedicat exclusiv creşterii porcilor şi pasarilor.
Banii vor intra in buzunarele fermierilor sub forma de granturi nerambursabile, fara ca vreun beneficiar sa primeasca mai mult de 280.000 de euro. Termenele limita pentru accesarea fondurilor sunt 30 iunie 2024 in cazul schemei pentru producatorii de cereale şi rapiţa şi 31 decembrie 2024 pentru cei care cresc porci şi pasari.
Fermierii, printre cei mai afectati de razboiul din Ucraina
Decizia Executivului European vine ca urmare a presiunilor facute de autoritaţile romane şi a dezbaterilor de saptamana trecuta din Parlamentul European in care s-a discutat situaţia critica in care se afla fermierii şi comunitaţile rurale din intreaga Uniune.
„31% din fermele din Uniunea Europeana se afla pe teritoriul Romaniei, ceea ce face ţara noastra un actor important la nivel european din acest punct de vedere”, a declarat Corina Creţu.
Europarlamentarul a subliniat importanţa deciziei Comisiei Europene, care vine „intr-un moment mai important ca oricand” pentru agricultori. Aceştia şi-au exprimat nemulţumirile in ultimele saptamani printr-o serie de proteste, iar acum „vocea lor este in final auzita şi la Bruxelles”.
Criza energetica şi a ingraşamintelor, printre problemele agricultorilor
- Creşterea preţurilor la ingraşaminte cu pana la 300%
- Majorarea costurilor cu motorina utilizata de utilajele agricole
- Scumpirea energiei electrice necesare activitaţilor zootehnice şi de prelucrare a producţiei
- Blocajele in lanţurile de aprovizionare şi distribuţie
- Perturbarea exporturilor in pieţele tradiţionale
Toate acestea pun o presiune enorma pe umerii fermierilor, care sunt nevoiţi sa lucreze in pierdere in condiţiile date. De aceea, banii promişi de Comisia Europeana sunt bineveniţi pentru salvarea a mii de afaceri din agricultura.
Speranţe pentru redresarea sectorului agricol pana in 2024
In condiţiile in care razboiul din Ucraina nu pare sa se apropie de final, implicaţiile asupra economiei europene vor continua sa se resimta puternic. Cu toate acestea, sprijinul financiar acordat de Comisia Europeana deschide oportunitaţi pentru redresarea treptata a sectorului agricol din Romania.
Ramane de vazut in ce masura fermierii romani vor reuşi sa profite de aceste fonduri pentru a-şi menţine afacerile pe linia de plutire in urmatorii ani, pana cand pieţele agricole işi vor reveni la normalitate.