Ultima actualizare: 2 august 2024
Intr-o miscare care a starnit controverse, o delegatie formata din fosti consilieri apropiati lui Donald Trump s-a intalnit luni la Ierusalim cu premierul israelian Benjamin Netanyahu si alti oficiali de rang inalt. Acest demers diplomatic neobisnuit a avut loc in pofida acuzatiilor recente de crime de razboi aduse lui Netanyahu de catre Curtea Penala Internationala.
Membri-cheie ai delegatiei au fost Robert O’Brien, fostul consilier pentru securitate nationala al lui Trump, John Rakolta, fost ambasador american in Emiratele Arabe Unite, si Ed McMullen, fostul ambasador in Elvetia. Potrivit unor surse citate de Reuters, scopul principal al vizitei a fost obtinerea unei intelegeri mai bune a situatiei politice interne tensionate din Israel, unde coalitia guvernamentala a lui Netanyahu se confrunta cu o opozitie puternica.
Acuzatii grave la adresa liderilor israelieni si palestinieni
Intalnirile au avut loc la o zi dupa ce procurorul Curtii Penale Internationale de la Haga a cerut mandate de arestare pentru Netanyahu, ministrul apararii israelian si trei lideri Hamas, acuzati de crime de razboi in legatura cu operatiunile militare din Fasia Gaza. Atat oficialii israelieni, cat si liderii palestinieni au respins cu fermitate acuzatiile si au criticat actiunea Curtii.
Surse de la Reuters au subliniat ca delegatia nu actioneaza la cererea expresa a lui Donald Trump, desi toti membrii sunt considerati consilieri informali ai fostului presedinte american. Casa Alba a refuzat sa comenteze vizita, la fel si biroul premierului Netanyahu.
Trump, critic cu operatiunile israeliene din Gaza

Chiar daca se prezinta drept un aliat mai de incredere al Israelului decat actualul presedinte Biden in campania sa pentru realegerea in 2024, Trump a criticat ocazional Israelul pentru operatiunile militare din Gaza si l-a acuzat pe Netanyahu ca nu a prevenit atacul Hamas din octombrie 2022.
In timpul mandatului sau (2017-2021), SUA si-au mutat ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim, un gest aplaudat de israelieni, dar care a infuriat palestinienii. John Rakolta, fostul ambasador in Emiratele Arabe Unite, a jucat un rol-cheie in negocierea Acordurilor Abraham care au normalizat relatiile bilaterale dintre Israel si tari arabe precum Bahrain si Emiratele Arabe Unite.
Vizita, un indiciu pentru un nou mandat Trump?
O’Brien este considerat unul dintre cei mai buni consilieri pe politica externa ai lui Trump si ar putea juca un rol important intr-un eventual nou mandat republican la Casa Alba, potrivit mai multor surse. In ultimele luni, oficiali straini s-au intalnit regulat cu Trump sau consilierii sai pentru a intelege mai bine eventualele politici ale unei noi administratii:
- Ministrul britanic de externe, David Cameron, s-a intalnit cu Trump la Mar-a-Lago in aprilie, discutand despre razboiul din Ucraina si viitorul NATO.
- Premierul Ungariei, Viktor Orban, a vizitat Mar-a-Lago in martie.
- Andrzej Duda, presedintele polonez, a fost primit de Trump la Trump Tower in aprilie.
Actul Logan din 1799 permite cetatenilor americani sa se intalneasca cu oficiali straini, dar limiteaza capacitatea acestora de a negocia disputele SUA cu guverne straine.
Peste 35.000 de palestinieni ucisi in ofensiva israeliana
Potrivit informatiilor, peste 35.000 de palestinieni ar fi fost ucisi in ultimele sapte luni in ofensiva militara declansata de Israel in Fasia Gaza, dupa atacul Hamas din 7 octombrie anul trecut.
Desi inconjurat de controverse si acuzatii grave de crime de razboi, premierul Netanyahu ramane o figura influenta pe scena politica internationala. Intalnirile recente cu fostii oficiali americani arata dorinta acestuia de a mentine relatii stranse cu Statele Unite, indiferent de viitorul lider de la Casa Alba. Totodata, vizita demonstreaza interesul constant al lui Donald Trump fata de evenimentele din Orientul Mijlociu, in perspectiva unei noi candidaturi la presedintie in 2024.
Dincolo de implicatiile politice complexe, aceasta vizita neobisnuita subliniaza cat de controversate si sensibile raman relatiile dintre Israel si palestinieni, chiar si pentru aliatii traditionali ai regiunii. Desi delegatia Trump s-a intalnit si cu liderul opozitiei israeliene Yair Lapid, ramane de vazut daca demersul va contribui la o solutie durabila a conflictului sau va alimenta si mai mult tensiunile. Indiferent de rezultat, vizita arata ca Orientul Mijlociu va ramane o prioritate in politica externa a SUA, indiferent cine va conduce Casa Alba in viitor.
Sursa: Reuters, e-Click.ro Sursa imagini: Getty Images
Subiecte abordate in articol: Netanyahu, Trump, Israel, Gaza