Ultima actualizare: 2 august 2024
Miercuri, deputatii din autoproclamata republica separatista Transnistria au adoptat o rezolutie controversata in care cer Rusiei sa ia „masuri de protectie” impotriva presupusei „presiuni sporite” din partea autoritatilor de la Chisinau.
Potrivit documentului, care contine sapte puncte, Transnistria se confrunta in prezent cu „amenintari fara precedent”. Printre acestea sunt enumerate blocada economica, provocarile socio-umanitare si juridice, precum si presiunile politico-militare.
„In primul rand, cerem sprijinul diplomatic al Rusiei. Vom inainta o solicitare catre Duma de Stat pentru a lua masuri in vederea protejarii drepturilor si intereselor legitime ale populatiei”, a declarat ministrul de externe transnistrean, Vitali Ignatiev.
Fasia de pamant dintre Republica Moldova si Ucraina s-a separat in urma unui scurt razboi cu Chisinaul in 1992. De atunci, Transnistria este controlata de lideri secretosi sustinuti militar, economic si politic de Rusia.
Care este blocada economica invocata de Tiraspol?

Separatistii transnistreni se refera la recenta decizie a autoritatilor de la Chisinau de a percepe taxe vamale pentru marfurile importate din Transnistria, incepand cu 1 ianuarie 2023. In plus, au fost invocate si alte nemultumiri economice.
„Teritoriul nostru este supus unei politici de genocid, prin presiuni economice, fizice, juridice si lingvistice”, a declarat liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, citat de presa locala.
In acelasi timp, Republica Moldova respinge categoric acuzatiile Tiraspolului, apreciindu-le drept „declaratii propagandistice„. Intr-o prima reactie, vicepremierul moldovean pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a precizat ca Transnistria beneficiaza, de fapt, de pe urma politicilor de integrare europeana.
Care este raspunsul Rusiei?
Ministerul rus de Externe a promis deja ca va „examina cu atentie” cererea de ajutor venita din partea deputatilor din stanga Nistrului.
„Pentru noi, protejarea locuitorilor din Transnistria este o prioritate. In conformitate cu principiile de baza ale dreptului international, vom continua sa aparam interesele a peste 220.000 de cetateni rusi care locuiesc in regiune”, se arata in declaratia MAE de la Moscova.
Ce consecinte poate avea rezolutia separatistilor?
Unele voci sustin ca apelul deputatilor din Transnistria aminteste de evenimentele din februarie 2022, cand liderii separatisti din Donbas i-au cerut ajutorul lui Putin.
Scopul ar fi sa provoace o reactie din partea Rusiei in zona, pe fondul razboiului declansat in urma cu doi ani in Ucraina vecina. De altfel, speculatiile privind extinderea ofensivei rusesti in Transnistria au tot revenit in discutie.
Pe de alta parte, expertii considera ca este improbabil ca Rusia sa declanseze un nou front in aceasta regiune, din cauza slabiciunilor militare si economice.
„Rezolutia separatistilor pare mai degraba un demers disperat de atragere a atentiei. In realitate, optiunile Moscovei in privinta Transnistriei sunt limitate”, a declarat analistul militar Ion Tabarta.
In orice caz, tensiunile din zona raman ridicate, iar implicatiile pe termen lung sunt dificil de anticipat in contextul razboiului declansat de Rusia in Ucraina.
Şeful diplomaţiei UE: Rezoluţia „nu este acceptabila”, votul nu este reprezentativ
Inaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe, Josep Borrell, a criticat miercuri adoptarea de catre un „pseudo-parlament” separatist pro-rus din Transnistria a unei rezoluţii prin care cere protecţia Moscovei in contextul razboiului din Ucraina, subliniind ca votul respectiv „nu este reprezentativ”, noteaza AFP.
“Aceasta rezoluţie adoptata de un pseudo-parlament care nu este reprezentativ nu este acceptabila”, a declarat şeful diplomaţiei europene in cursul unei conferinţe de presa la Bruxelles.